Wat is het Klikaan-Klikuit systeem

Introductie

In de meeste doe-het-zelf zaken kun je apparatuur van Klikaan-Klikuit kopen. Met dit systeem kun je je huis deels automatiseren. In dit artikel meer over Klikaan-Klikuit.

Klikaan-Klikuit

De belangrijkste eigenschap van het Klikaan-Klikuit systeem is dat je op afstand met een afstandsbediening apparatuur in of uit kan schakelen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld vanuit je luie stoel de lampen in de keuken uit doen, de schemerlamp nog wat verder dimmen en de wasmachine aanzetten. Klikaan-Klikuit werkt met stekkerdozen die je in een stopcontact doet. In zo'n stekkerblok doe je vervolgens de stekker van apparaat dat je op afstand wilt beïnvloeden. Vervolgens kan je bepalen of je het apparaat met een afstandsbediening of met een sensor wilt beïnvloeden. Ook een timer behoort tot de mogelijkheden.

Een van de scenario's:Je komt thuis en je rijdt je auto de oprit op. Doordat de sensoren langs de oprit de auto detecteren gaat de tuinverlichting aan. Nadat je naar binnen bent gegaan gaat de

buitenverlichting weer automatisch uit. In de hal gaat het licht aan via de bewegingssensor. Je hebt een paar knoppen (die eruit zien als lichtknoppen) in de gang zitten die je om zet. Met de eerste knop gaan de gordijnen dicht en de lichten aan. Met de tweede komt de keuken tot leven: de magnetron gaat aan, het keukenlicht gaat aan en de radio start. Vervolgens loop je door naar de studeerkamer waar je met weer een druk op de knop de hele computerhoek activeert: de monitor gaat aan, de computer kan aangezet worden, de boxen gaan aan, de printer staat gereed en het licht gaat aan.

Dit zijn maar enkele van de mogelijkheden van het Klikaan Klikuit systeem. Wat je er mee kunt doen en wat je er mee wilt is geheel aan jou.


Uit te breiden

Het netwerk van Klikaan Klikuit systemen kun je zo groot maken als je zelf wilt. Het kan zijn dat je één onbereikbare lichtknop toegankelijk wilt maken of dat je je hele huis wilt automatiseren. Alle Klikaan Klikuit systemen kunnen samenwerken: sensoren, afstandsbedieningen, timers, contactdozen, dimmers, computertoegang etc. Hierdoor kun je ieder nieuw item snel integreren in het bestaande systeem.

Stroom besparen

Met het Klikaan-Klikuit systeem is het erg gemakkelijk om stroom te besparen. Je weet namelijk zeker dat apparaten écht uit staan en niet in Standby blijven. In het voorbeeldscenario hierboven is de studeerkamer met de computerplek een van deze stroomvreters: in de standby-stand blijven monitor, printer, boxen etc. stroom vragen. Door al deze apparaten in één stekkerblok te doen en het stekkerblok vervolgens achter een Klikaan Klikuit box te doen kan met een klik alles uit of aan gezet worden. Schematisch ziet het er zo uit:

Varia apparatuur -----> stekkerdooos -----> Klikaan-Klikuit ----> stopcontact.

De Klikaan-Klikuit doos stopt dus de stroom tussen de stekkerdoos en alle apparaten staan uit, niet in Standby. Dit kan veel stroom en daarmee geld besparen.

Evaluatie

Eigen ervaringen met het Klikaan-Klikuit systeem zijn goed. De installatie is zeer gemakkelijk: stekkerblok van Klikaan-Klikuit insteken en klaar. Het systeem werkt erg prettig voor het in- en uitschakelen van lampen met onbereikbare schakelaars (TL-balken). Er zijn goedkopere systemen op de markt, maar deze zijn vaak niet uit te breiden. Klikaan-Klikuit biedt een goed systeem dat volledig is. Het is aan te passen naar smaak van de gebruiker. Hiermee kan het gemakkelijk of juist zeer uitgebreid worden gemaakt. Klikaan-Klikuit laat de keus aan de gebruiker.

Links

Website van Klikaan-Klikuit: KlikAanKlikUit

25 oplossingen van Klikaan-Klikuit: 25 oplossingen