Wat is het plein van de Hemelse Vrede

Algemeen

In de 17e eeuw werd het plein aangelegd en werd al heel snel het hart van de stad. Het heeft nadat de Volksrepubliek China werd uitgeroepen door Mao Zedong vaak toneel gestaan voor parades van het rode leger.

Het plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen plein)

Een andere naam voor dit plein is het “Tiananmen Guangchan” en ligt aan de Chang’an Jie, ten zuiden van het Keizerlijk Paleis. Het plein is aangelegd in 1651 en vormt het hart van de stad en was op 4 juni 1989 wereldnieuws toen de studentendemonstratie voor meer vrijheid en democratie, met harde hand door het leger, werd neergeslagen.

Volgens sommige is dit plein het grootste openbare plein ter wereld. Hier komt namelijk het klassieke erfgoed en het revolutionaire symbolisme samen. Op het plein hebben in de loop der jaren diverse historische feiten plaats gevonden, namelijk:

  • 1919, demonstratie om hervormingen van de regering te eisen
  • 1949, in oktober vond de toespraak van Mao Zedong plaats, waarbij honderdduizenden burgers en soldaten op het plein verzamelde. Hier werd de Volksrepubliek uitgeroepen.
  • Eind jaren ’50, het plein werd 4x zo groot (500 m. breed en 800 m. lang), zodat er plaats was voor 1.000.000 mensen.
  • 1976, in april werd hier door de inwoners van Beijing het einde van de culturele revolutie ingeluid. Dit gebeurde door met bloemen en teksten het plein te vullen ter nagedachtenis aan Zhou Enlai.
  • 1999, in oktober vond de viering van het 50 jarig bestaan van de Volksrepubliek China plaats. Daartoe werd het plein een jaar lang gerenoveerd.

Heden ten dage wordt het plein gebruikt door de Chinezen als een soort park, waar onder ander de vliegers worden opgelaten en sociale contacten worden onderhouden.

Monument voor de Volkshelden

Midden op het plein staat het Monument voor de Volkshelden, een granieten obelisk (37 meter hoog en 60 ton zwaar) van 1 mei 1958 opgedragen aan de soldaten die stierven tijdens de Revolutie. De Chinezen noemen het beeld de “renmin yingziong jinian bei”. Het onderste deel van de voet is versierd met basreliëfs, een weergave van de geschiedenis van de Chinese Revolutie van de 1e Opiumoorlog tot de oprichting van de Volksrepubliek. Aan de ene zijde van de obelisk staat een inscriptie in het handschrift van Mao:”Eeuwige roem aan de Volkshelden”. Aan de andere zijde een tekst van Zhou Enlai (voormalige premier van China).

Mao’s Mausoleum

De Chinese naam voor dit monument is Mao zhuxi jiniantang. Het mausoleum is 30 m. hoog, en gebouwd ter ere van Mao Zedong, en ligt voor de Zhengyangmenpoort. Het mausoleum is gebouwd (geopend op 9 september 1977) na de dood van Mao in 1976 als blijvend monument voor de oprichter van de Volksrepubliek China. Het is een twee verdiepingen tellend vierkant gebouw, waarvan het dak wordt gesteund door 44 pilaren van graniet. Het lichaam van Mao werd gebalsemd en in vol ornaat (zijn typisch blauwe pak en bedekt met de vlag van de communistische partij) opgebaard in een kristalen kist, die gericht is naar de keizerlijke noord-zuidas, in de Centrale hal van het mausoleum. Over de echtheid van zijn gebalsemde lichaam doen verschillende geruchten de ronde. In dit monument zijn ook ruimtes ter nagedachtenis aan andere staatshoofden en partijleiders en er is een wit marmeren beeld van een zittende Mao. De achtergrond van de ruimte waar het beeld staat, is geschilderd door Huang Yongyu.

Poort van de Hemelse vrede

Deze poort draagt de Chinese naam “Tiananmenpoort”. Eigenlijk dankt het hele plein zijn naam aan deze poort. Heden ten dage is de poort de toegang naar het Keizerlijk Paleis, het is namelijk een onderdeel van de muur rond de Verboden Stad. Toen China nog de Republiek China was, hing er een portret van Sun Yatsen aan de poort. Nu dat het de Volksrepubliek China is, siert het portret van Mao de poort. Dit is het enige openbare gebouw waar Mao nog hangt.

De poort is hoog en van rode steen, met een dubbel dak waarvan de dakpannen een goudgele kleur hebben. De poort dateert van 1417, droeg toen de naam “Guomen” (Poort van het Keizerrijk) en werd oorspronkelijk uit hout opgetrokken. Na brandschade in 1465 werd de poort opnieuw opgetrokken, maar nu van steen. Een tweede vernietiging vond plaats in 1651.

Grote Hal van het Volk

De Renmindahuitang staat aan de westzijde van het plein. Het gebouw is 50.000 m² (310 meter breed) groot en huisvest het Chinese parlement en de departementen. Er is een banketzaal waar meer dan 5.000 mensen kunnen aanzitten, tijdens een vergadering kunnen er zelfs 10.000 worden ondergebracht. Het gebouw is gebouwd in 1959.

Museum voor Chinese geschiedenis en Revolutie

Het zhongguo lishi bowuguan/zhongguo geming bowuguan ligt aan de oostzijde van het plein. Het museum dateert van 1959. De rechterkant van het gebouw bevat de geschiedenis van China vanaf de peking-mens tot aan 1919, toen de mei revolutie plaatsvond. Veel van de stukken die tentoongesteld zijn, zijn afkomstig uit privé collecties uit China en de rest van de wereld. Ook wordt hier Chinese ontdekkingen tentoongesteld, als de boekdrukkunst, buskruit, kompas en het maken van papier.

De linkerkant van het gebouw bezit een collectie van foto’s van alle Chinese revoluties en opstanden die vanaf 1919 hebben plaatsgevonden. Natuurlijk ook van de geschiedenis van de Communistische Partij in China.