Wat is het probleem van Google en Adwords

Google en Adwords

Google en AdwordsGoogle heeft met zijn Adwords-strategie nogal wat deining veroorzaakt. Dit leidde tot ruzie en een rechtszaak met o.a. Louis Vuitton! Google en zoekwoorden is één. Hun hele financiele systeem is op zoekwoordstrategie gebaseerd. Als deze betaalde zoekwoorden merknamen zijn, komt er herrie van met de eigenaars van die merken.

 

Adwords: wat is het probleem?

Google vraagt namelijk geld voor zoekwoorden. Omdat deze zoekwoorden ook merknamen kunnen zijn, kunnen ze zo maar niet worden verhandeld worden zonder toestemming van de merkhouder. Dat valt onder merkinbreuk.

Hoe is het gegroeid?

  • Voor de producenten van onder meer luxe artikelen is het er met de komst van internet niet makkelijker op geworden. Waren namaakartikelen eerst vooral op lokale marktjes in het buitenland te verkrijgen, nu is de wereld door zoekmachines, zoals Google, een stuk kleiner geworden. Namaakgoederen zijn nu makkelijk vindbaar en worden massaal aangeboden.
  • Probeer het zelf maar eens: google de merknaam “Louis Vuitton” en kijk wat er gebeurt! Als eerste zoekresultaten verschijnen er honderden nep-advertenties van dubieuze internetbedrijfjes. Dat is precies de reden waarom Louis Vuitton het gebruik van deze zoekwoorden (Adwords) probeert te verhinderen!
  • Omdat zoekmachinemarketing en Adwords relatief nieuwe ontwikkelingen zijn, hinkt de wetgeving achterop, sterker nog er bestaat gewoon nog geen degelijke wetgeving. De rechter moest dus volgende vragen onder ogen zien:
  1. In hoeverre mag een derde andermans merk gebruiken als Adword?
  2. Moet het gebruik van Adwords worden gezien als gebruik van een merk of wordt er slechts “gezocht” naar sites met daarin deze genoemde Adwords en is er dus helemaal geen sprake van merkmisbruik?

Wat heeft de Nederlandse rechtbank beslist?

In 2008 is in een eerste rechtszaak rond

deze Adwords-problematiek bepaald dat gebruik van andermans merk als 'adword' geen inbreuk oplevert indien daadwerkelijk reclame wordt gemaakt voor deze (originele) merken. Het gebruik van andermans merk als 'adword' om reclame te maken voor eigen producten is echter niet toegestaan.

Europese Hof van Justitie

Omdat er toch nog veel onduidelijkheid bestaat over het gebruik van Adwords, mede door de weinige praktijkcases, heeft de Hoge Raad hierover vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Zo wil zij weten of het gebruik van een merk van een concurrent als 'adword' in strijd is met het merkrecht van die concurrent. Hopelijk wordt nog dit jaar een antwoord op deze vragen gegeven.

En Google?

  • Sinds de invoering van haar Adwords is Google in heel

Europa in een juridische strijd verwikkeld. Eerder oordeelde de Franse rechtbank dat Google niet vrijuit gaat indien het gaat om het gebruik van het merk Louis Vuitton ter aanprijzing van namaakproducten die door adverteerder worden aangeboden.

  • Men kan stellen dat Google, zonder toestemming van de merkhouder, Adwords voor merknamen verkoopt aan derden. Wanneer deze derden onrechtmatig gebruik maken van deze Adwords en Google zou dit bewerkstelligen, dan zou Google in deze redenering meewerken aan merkinbreuk op internet. Een risicovolle, en waarschijnlijk onbedoelde, actie van Google.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!