Wat is het verschil tussen BMI en Vetpercentage

Inleiding

Moet je nu bezig zijn met je BMI of Vetpercentage? Nu met de zomer voor de deur zijn we natuurlijk weer hard bezig met ons lichaam. De mooie dagen komen er aan en de vlucht naar het strand of op vakantie gaan is snel genomen. Lekker in je vel zitten is dan natuurlijk het voornaamste en als het even kan op een gezonde manier. En natuurlijk het hele jaar door en niet alleen in de zomer is het beste. Zodoende is een ieder druk bezig met zijn BMI. Maar waar staat BMI voor en hoe verhoudt dit tot je vetpercentage in je lichaam.

Wat is BMI

BMI wordt omschreven als Body Mass Index BMI en geeft een inschatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Hieronder de formule hoe je jouw BMI berekent.

Lichaamsgewicht in kilogram
Bodymass Index = __________________________________
Lichaamslengte X lichaamslengte in meters

Het is een vrij ruim begrip en het houdt natuurlijk geen rekening met de bouw van je lichaam of de activiteiten die jij doet. En geeft ook geen inschatting of je gezond bent of niet. De BMI geeft puur de verhouding van de hoeveelheid lichaamsvet tot de lengte van je lichaam en niet de hoogte van je vetpercentage.

Wat is vetpercentage

Wanneer het lichaam langere tijd meer energie krijgt dan het verbruikt dan ontstaat er lichaamsvet of ook wel overgewicht genoemd. Het kan namelijk best zo zijn dat als je iemand ziet lopen met een normaal postuur dat daar dan toch het vetpercentage te hoog van is. Met vetpercentage wordt gemeten wat de verhouding is tussen het totale gewicht en het percentage vet in je lichaam. Snel afvallen helpt dus niet want je lichaam krijgt daardoor zoveel energie dat je vetpercentage juist op termijn weer omhoog kan gaan. Als je het vetpercentage wil verlagen zal je het overgewicht om moeten zetten naar spiermassa.

Hoe werk je aan je vetpercentage

Er zijn drie manieren hoe je aan je vetpercentage kunt werken en deze kunt verlagen. Het is wel van belang dat je onderstaande 3 punten samen uitvoert om uiteindelijk een lager vetpercentage te krijgen.

  1. De 450 calorie regel
  2. Spiermassa
  3. Cardiotraining

Hou je dagelijkse energiebehoefte in de gaten en kijk naar de calorieën die je eet. Zorg er wel voor dat je niet meer dan 450 calorieën minder gaat eten van je dagelijkse energiebehoefte. Voor mannen is dit +/-2600 calorieën en vrouwen +/-2100 calorieën. Je spiermassa trainen in combinatie met cardiotraining is belangrijk. Het gaat er namelijk om dat je hartslag tussen de (schatting:60% a 70%) blijft. Ga je hoger dan ben je bezig met conditietraining en dan verlaag je niet je vetpercentage. Om je vetpercentage te verlagen is het belangrijk dat je het vet omzet in spiermassa dit doe je door de juiste energie er aan te geven.

De huidige sportscholen zijn tegenwoordig helemaal ingericht op cardiotraining. Op bijna ieder fitnessapparaat is een fitnessprogramma aanwezig. Deze kan helemaal ingesteld worden op jouw gewicht en lengte en de machine geeft dan aan tot hoe hoog jouw hartslag mag gaan. Door een band om je middel maak je contact met de computer. Als je hartslag te hoog gaat dan geeft de computer een signaal om weer wat rustiger aan te doen.

Het is ook mogelijk om thuis aan je vetpercentage te werken door een apparaat aan te schaffen waarmee je cardiotraining kunt doen. Of als je gaat hardlopen dat je dan een hartslagmeter aan je lichaam verbindt.