Wat is het vreemdelingenlegioen

Inleiding

Het Vreemdelingenlegioen staat over de hele wereld bekend als een van de meest gevaarlijke legeronderdelen van het Franse leger. Minder bekend is wat de achtergrond van het legioen is en wat voor andere speciale zaken er rond dit legeronderdeel spelen. Op deze pagina uitleg over wat het Vreemdelingenlegioen is.

Geschiedenis van het Vreemdelingenlegioen

In 1831 is het Franse Vreemdelingelegioen opgericht. De reden dat dit legeronderdeel werd opgestart is dat er geen buitenlanders in het Franse leger mochten dienen. Zeker in verband met de koloniën van Frankrijk (voornamelijk in Afrika) was dit een belemmering. Om te zorgen dat de kolonialen toch mee konden vechten in een legeronderdeel richtte de Franse koning Louis Philippe het Vreemdelingenlegioen op.

Doel van het legioen

Het Vreemdelingenlegioen had als voornaamste taak "het bestrijden van de vijanden van Frankrijk". In de praktijk kwam het echter neer op het onderdrukken van "sociaal ongewenste elementen"; oproerkraaiers in de koloniën. Het legioen was oorspronkelijk gelegerd in Algerije. Dit is niet helemaal door toeval. Deze kolonie was rond de van de oprichting van het legioen (1830-1840) behoorlijk opstandig. De legering van het legioen zou een kalmerende werking moeten hebben op deze opstandige kolonie.

Één legioen

Zodra je je aanmeldt bij het Vreemdelingenlegioen krijg je een nieuwe naam. De achtergrond van de soldaten, legionairs genaamd is niet belangrijk. Ze komen in het legioen om te vechten voor Frankrijk, of om een nieuwe start te kunnen maken, en het legioen voorziet in beide. In het legioen geldt een sterke broederlijke band. Dit moet ook wel aangezien de legionairs allerlei verschillende achtergronden hebben; cultuurverschillen, verschillende nationaliteiten, verschillende talen etc. Zodra een legionair is aangenomen in legioen dan moet hij onmiddellijk Frans leren. Deze beheersing van deze taal is een vereiste voor een promotie in het legioen.

Missies

Het vreemdelingenlegioen wordt vaak op de zwaarste en/of moeilijkste missies ingezet. Dit is ook omdat het legioen af en toe gebruikt wordt als stormtroepen. Daarbij zijn ze "vervangbaar", is tegenstelling tot het Franse leger (naar mening van de Fransen). Het legioen heeft aan de volgende missies meegedaan:

  • Tweede Wereldoorlog
  • Vietnam
  • Algerije
  • Golfoorlog
  • Recente missies in Afrika