Wat is keratitis voor oogziekte

Vaak sta je er niet bij stil omdat je er geen last van hebt, maar mensen kunnen last hebben van vervelende oogaandoeningen.

Een van die vervelende oogaandoeningen is keratitis, een ontsteking van het hoornvlies. Het hoornvlies is het doorzichtige gedeelte van het oog dat licht doorlaat. De ontsteking van het hoornvlies kan verschillende oorzaken hebben. Wat zijn de verschijnselen van keratitis en hoe wordt het behandeld?

Lees hier meer over keratitis.

Wat zijn de verschijnselen van keratitis

Keratitis komt meestal maar aan een oog voor. Het betreffende oog wordt rood doordat het slijmvlies rond het hoornvlies geïrriteerd raakt of ontstoken is. Dit kan ook pijn gaan doen.

Verder zijn verschijnselen van keratitis het niet meer goed kunnen verdragen van fel licht, je oog gaat hierdoor tranen.

Als laatst kan het gezichtsvermogen van de persoon met keratitis verminderen.

Hoe wordt keratitis veroorzaakt

Keratitis kan door een heel scala aan redenen veroorzaakt worden;

De eerste oorzaak zijn de welbekende micro-organismen; bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Daarnaast kunnen ook chemicaliën ontsteking van het hoornvlies veroorzaken. Een overdosis UV-straling beschadigt het weefsel van het oog ook voldoende om in sommige gevallen keratitis te veroorzaken.

Andere oorzaken kunnen zijn het oplopen van een trauma of ongeval, het hebben van een ooglidafwijking waardoor het oog zich onvoldoende sluit, of een stoornis aan de gevoelszenuw van het oog, waardoor je te laat in de gaten hebt dat er iets niet goed is.

Als laatst kunnen contactlenzen, het gebruik van een verkeerd type oogdruppels en droge ogen leiden tot ontsteking van het hoornvlies.

Wil je meer over  weten? Lees dan dit boek met daarin uitgebreide informatie over deze oogziekte.

Hoe wordt de diagnose keratitis gesteld

Als je vermoedt dat je keratitis hebt ga je naar de oogarts. Deze bekijkt met behulp van een spleetlamp of je keratitis hebt.

Daartoe druppelt de oogarts eerst wat kleurstof in het oog en schijnt er vervolgens blauw licht op. De kleurstof loopt over de oneffenheden van het hoornvlies en eventuele putjes worden waargenomen doordat de kleurstof fluorescerend is in het blauwe licht. Ook kan de oogarts op deze manier de hoeveelheid en de kwaliteit van het traanvocht beoordelen.

Indien bovenstaande onderzoeken niets uitwijzen kijkt de oogarts naar de ligging en vorm van de oogleden en wimpers. Ook dit kan zorgen voor droge ogen en leiden tot hoornvliesontsteking.

Hoe kun je keratitis behandelen en wat zijn de eventuele complicaties

Afhankelijk van de oorzaak wordt voor een bepaalde behandeling gekozen. Zo krijg je als de oorzaak een bacterie of irritatie door contactlenzen is, een antibioticakuur voorgeschreven. Wordt de keratitis echter veroorzaakt door een virus, dan duurt het genezingsproces ongeveer drie weken en wordt geen medicijn of andere behandeling voorgeschreven.

Als het hoornvlies ontstoken raakt door droge ogen, krijgt men vaak oogzalf of kunsttranen voorgeschreven, deze kunsttranen lijken qua samenstelling zeer veel op echte tranen. Als men echter van oogdruppels een allergische reactie krijgt, dient men te stoppen met het middel.

Na de behandeling kan er een litteken op het hoornvlies komen, waardoor het gezichtsvermogen afneemt. Als er door de keratitis een zweer ontstaat, waar niets aangedaan wordt, kan deze de oogdruk flink verhogen en uiteindelijk leidt dit tot knappen van het hoornvlies en leeglopen van het oog. Hierdoor verschuift uiteindelijk ook het netvlies van zijn plaats.

Komt keratitis terug na behandeling

Als keratitis is veroorzaakt door een virus is de kans op herhaling groot, zo komt het iedere keer weer terug als de weerstand laag is. Deze herpes keratitis komt in het eerste jaar terug met een kans van 10%, waarbij deze kans op herhaling oploopt tot 60% na 15 jaar.

Verder lezen

Wil je meer weten over het ontstaan van allergische reacties?

Lees dan verder in; http://www.leerwiki.nl//gezondheid/lichaamsfuncties/lichaamsbescherming/immuunsysteem/allergieen/41379/hoe-ontstaat-een-allergische-reactie/