Wat is le Cordon Bleu

Waarom een artikel over le Cordon Bleu?

Op televisie, bij Herman den Blijker, maar ook bij vele andere topchefs hoor je dat ze in opleiding zijn geweest bij le Cordon Bleu. Maar wat is le Cordon Bleu en wat is de geschiedenis van le Cordon Bleu.

Le Cordon Bleu

l'Ecole le Cordon Bleu heeft als bekendste vestiging Reu Léon Delhomme No. 8 in Paris. Frankrijk is dan ook het thuisland van deze kookschool. De school heeft inmiddels 16 vestigingen, waarvan sinds 2010 ook een vestiging in Nederland op de Herengracht in Amsterdam. De kookschool heeft een internationale studentenaanhang en staat hoog aangeschreven binnen de koksopleidingen. Wanneer een kok zijn opleiding heeft gevolgd aan le Cordon Bleu gaan vele deuren voor hem open.

De geschiedenis van le Cordon Bleu

Voorafgaand aan de oprichting van de school zijn diverse kookboeken gepubliceerd. In 1827 was daar Le Cordon bleu ou novelle cuisinere bourgeoise. Dit boekwerk is vaak herdrukt en werd gebruikt bij vele opleidingen. In 1895 is Mdm. Distel begonnen met een magazine Le Cuisinière Cordon-bleu. Daarin gaven indertijd beroemde chefkoks cursussen via artikelen die ze schreven. Ze wisselden in het magazine informatie en recepten uit. Om extra abonnees te verkrijgen, bedacht Mdm. Distel dat gratis kookcursussen gevolgd konden worden door abonnees. Vervolgens werden de recepten die in de cursus geleerd werden in het magazine beschreven. Omdat de lessen gegeven zouden worden, zou dat een extra stimulans zijn om het magazine te kopen, zo dacht Mdm. Distel. In 1896 werd vervolgens de eerste Cordon Bleu kookles gehouden. Kok Charles Driessens zwaaide hierbij de scepter. Later zou hij directeur worden van des Cours de Cuisine du Cordon-Bleu. Mdm. Distel bleef directeur van het magazine en werd vanaf 1904 directeur van de school en het magazine. De lessen die gevolgd werden, waren zo toonaangevend dat studenten vanuit de gehele wereld lessen kwamen volgen in l'ecole le Cordon Bleu. Rond 1930 had de school 25.000 abonnee's van het magazine. Het magazine gebruikte inmiddels niet meer de gratis cursus om abonnee's te trekken. De school was zo bekend geworden en een icoon op zichzelf. Dat leidde ertoe dat in de zestiger jaren gestopt werd met het magazine en de school bleef voortbestaan.

Maar dat is niet zomaar tot stand gekomen. Na de dood van Mdm. Distel in de jaren dertig, schonk zij de school als erfenis aan een weeshuis. Mede daardoor en door de tweede wereldoorlog werd het niveau van de school minder, totdat Mdm. Brassart na de tweede wereldoorlog de school kocht en weer tot grote hoogte bracht. Ook betrok zij een nieuw gebouw om de lessen in te verzorgen. Mdm. Brassart verkocht de school in 1984 aan Monsieur Cointreau (inderdaad familie van de likeurstokerij Cointreau) en de school werd breder in opleiding. Ook verhuisde de school naar zijn huidige vestiging aan le Reu Léon Delhomme, waar zij in februari 1988 haar deuren openden.

Wat kun je volgen op le Cordon Bleu?

Op dit moment kun je natuurlijk kookcursussen volgen. Er zijn cursussen in basistechnieken, maar ook voor profesionals zijn er cursussen. Gedurende de laatste cursussen wordt er gewerkt met en onder leiding van Topkoks die in restaurants werken die Michelin sterren bezitten. Verder zijn er boeken te verkrijgen. Deze boeken zijn ook bedoeld voor de thuiskok die zijn kookkunsten wil verbeteren. Er worden ook workshops gehouden van groepen die de school bezoeken.

Tot slot

L'ecole le Cordon Bleu is al meer dan 100 jaar een zeer prestigieuze opleiding om kok te worden. En zij staan nog steeds aan de top. Door vernieuwing en het meegaan met de tijd, kan deze school nog jaren bestaan.