Wat is ondertoezichtstelling

Inleiding

Kinderen krijgen is één aspect van het ouderschap, het opvoeden is een logische tweede. Aangezien er geen leerboeken zijn die je kunt bestuderen om te zorgen dat de opvoeding zonder (grote) problemen verloopt, is dit in de praktijk geen makkelijke opgave. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hier en daar fout gaat, een belangrijke factor spelen hierin ook de multimedia, die allen een inbreuk maken op kwetsbare groep opgroeiende kinderen. Als ouder loop je dan vaak achter de feiten aan. Daarnaast kan dit ook invloed hebben op de rest van het gezinsleven. Loopt het echter helemaal uit de hand dan krijgen we te maken met overheid, die meer of minder kan ingrijpende maatregelen kan treffen, zoals ondertoezichtstelling (OTS), en zodoende het ouderlijke gezag kan inperken.

Ouderlijk gezag

Onder ouderlijk gezag vallen de navolgende aspecten:

  • zorg voor de minderjarige, die de plicht en het recht tot opvoeding en verzorging inhoudt;
  • wettelijke vertegenwoordiging van de minderjarige;
  • bewind over zijn vermogen.

Maatregelen door de overheid

De overheid heeft verschillende maatregelen die ingezet kunnen worden, om een ontspoorde gezinssituatie weer op de rails te zetten. Uitgangspunt bij al deze te nemen maatregelen is dat de bescherming van de minderjarigen voorop staat. De lichtste maatregel die in dat kader getroffen kan worden is de ondertoezichtstelling.

Ondertoezichtstelling (OTS)

Bij deze maatregel behouden de ouders het ouderlijke gezag over de minderjarige, maar krijgen zij en de minderjarige hulp en steun van een (gezins)voogd die op de minderjarige toezicht houdt. De gezinsvoogd houdt regelmatig contact en helpt bij problemen. Bij belangrijke beslissingen over het kind moeten de ouder(s) de gezinsvoogd inschakelen. Ook kan de gezinsvoogd (schriftelijke) aanwijzingen geven die de ouder(s) moet opvolgen.

OTS van een minderjarige betekent dus een beperking van het gezag van de ouder(s). In deze situatie worden het kind en ouder(s) niet gescheiden en probeert men de gezinssituatie zoveel mogelijk te handhaven. Overigens kan de minderjarige in het kader van een OTS zo nodig ook uit huis geplaatst worden.

OTS kan worden opgelegd, door de kinderrechter, indien een minderjarige zodanig opgroeit dat zijn zedelijke of geestelijke belangen of zijn gezondheid ernstig worden bedreigd en andere middelen om deze bedreiging af te wenden hebben gefaald of waarschijnlijk zullen falen.

Er zijn veel situaties waarbij de maatregel van OTS kan worden opgelegd. Te denken valt aan gevallen waarbij sprake is van opvoedingsproblemen, verwaarlozing, kindermishandeling, verslaving, strafbaar gedrag van kinderen, ouders met psychische problemen.

OTS-procedure

De kinderrechter kan de maatregel OTS opleggen als daartoe een verzoek wordt gedaan. Dit verzoek kan worden ingediend door:

  • de ouder(s);
  • de pleegouder(s);
  • de raad voor de kinderbescherming

Daarnaast op vordering van het openbaar ministerie.

Indien er sprake is van een dringende en onverwijlde noodzakelijkheid kan een voorlopige OTS opgelegd worden.

De kinderrechter kan de duur van de OTS op maximaal één jaar stellen, waarbij de duur telkens voor een jaar verlengd kan worden. Daarbij moet de gronden voor de OTS opnieuw getoetst worden.

Einde OTS

Een OTS eindigt indien:

  • er geen verlenging volgt;
  • zij wordt opgeheven, omdat de grond voor de OTS niet meer aanwezig is;
  • de minderjarige meerderjarig wordt.

Samenvatting

Als de opvoeding van een kind niet naar behoren verloopt, kan de overheid hierop inspringen, door het ouderlijke gezag in te perken. De lichtste vorm van deze beperking vormt de ondertoezichtstelling, waarbij een gezinsvoogd de taken van de ouders voor het desbetreffende kind grotendeels overneemt.

Lees ook

Ontheffing van het ouderlijk gezag

Ontzetting van het ouderlijk gezag

Meerderjarigenbescherming

Moeder en kind door Brabant Bekijken