Wat is pasta

Pasta

Als we het over pasta hebben, denken veel mensen direct aan spaghetti, macaroni en Italië. Dat terwijl de pasta die wij hier kennen vaak gewoon Nederlandse deegwaar is, al klinkt dat natuurlijk veel minder leuk. Ook zijn er naast de bekende Italiaanse deegwaren heel veel andere soorten buitenlandse deegwaren in gerechten te vinden.

Zelf deegwaar maken

Het standaard deegwaar voor pasta bestaat simpelweg uit bloem en water. Het beste soort bloem dat gebruikt kan worden is dat van harde tarwe, dit omdat de pasta dan tijdens het koken gewoon stevig één geheel blijft en minder snel aan elkaar gaan plakken. Wanneer je liever een wat fijnere deeg wilt hebben, kan je ei aan dit deegwaar toevoegen. Gekleurde pasta's kan je zelf maken door aan het deeg bepaalde groenten puree toe te voegen. Voor groene pasta's dus groene groenten gebruiken (spinazie, groene paprika etc.); voor rode dus rode groenten (rode paprika, tomaten etc.); en voor oranje dus oranje groenten (wortels bijvoorbeeld). Gelukkig zijn er van allerlei soorten pasta's is verschillende kleuren en maten in de winkel kant en klaar te verkrijgen. Al smaken zelfgemaakte pasta's vaak veel lekkerder dan deze kant en klare. Met behulp met een pasta machine is het ook niet heel moeilijk om zelf snel je eigen pasta's te maken.

Soorten

Zoals al eerder genoemd zijn er verschillende soorten pasta's in allerlei kleuren en maten. Zo zijn er ook soorten pasta die gemaakt worden van rijstebloem, maismeel of andere soorten meel. Deze meestal wat doorschijnende pasta's komen vaak uit China of Japan. In Italië bestaan er echt wel honderden soorten pasta's. Elke streek in Italië heeft ook zo zijn eigen vormen en benamingen voor de pasta's. Enkele bekende pasta's die wij hier kennen zijn:

  • Macaroni (holle boogjes);
  • Spaghetti (ronde lange vorm);
  • Fusilli (gedraaide spiraal vorm - net als wokkels);
  • Penne (holle rechte buisjes);
  • Tortelini (opgerold stuk deeg met vulling);
  • Ravioli (twee deeglapjes op elkaar met vulling);
  • Tagliatelle (platte rechte stukjes);
  • Farfalle (strik/vlinder vormig)

Daarnaast wordt pasta in Italië vaak gegeten als voorgerecht, terwijl dat bijvoorbeeld hier in Nederland of België gewoon echt als hoofdgerecht wordt gegeten, in plaats van aardappelen of rijst.

Bereiden

Pasta heeft zoals eerder genoemd, de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Daarom is het slim om pasta in een pan met meer dan genoeg water te koken, zonder een deksel op de pan, en om dit regelmatig te roeren tijdens het koken. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook een klein scheutje olijfolie aan het water toevoegen. Doordat er een dun laagje olie op de pasta komt, gaat dit het plakken ook wat tegen. Ook is het lekker voor de smaak om wat zout bij het water toe te voegen.

Daarna dient de pasta te worden gecontroleerd op gaarheid. Hoe lang het ongeveer moet koken staat standaard op de verpakking, maar als je het zelf moet maken heb je geen verpakking natuurlijk. Meestal is het ook ongeveer dat het 8 minuten moet koken voordat het gaar is. Om dan als nog je pasta op gaarheid te testen kan je een een sliertje of stukje pasta voorzichtig uit de pan halen, en er voorzichtig op te bijten. Als er niet te veel weerstand voelbaar is, is de pasta wel gaar. Ook zegt men wel eens dat je een sliert spaghetti tegen de muur kunt gooien, wanneer deze aan de muur blijft plakken is de spaghetti gaar.

Wanneer de pasta klaar is kan deze worden afgegoten met een vergiet (of een speciale pan, met gaatjes in de deksel) en wordt het water eruit geschud. Er kunnen nu warme saus en eventueel andere ingrediënten door worden gemengd, zoals spaghetti saus, bolognese, of standaard pasta saus). De pasta dient direct geserveerd te worden. Als de pasta kaal wordt geserveerd kan men er een klontje boter of een scheutje olijfolie door mengen, zodat het niet aan elkaar gaat plakken. Ook kan het lekker zijn om er wat peper door te doen, geraspte kaas er over te strooien, en een lekker geroosterd broodje er bij te nemen.

Klaar

Dan is je pasta klaar om op te eten. Mocht je wat over houden, kan je het altijd nog heel goed een volgende dag opwarmen in de magnetron, of invriezen voor bijvoorbeeld volgende week.

Eetsmakelijk in ieder geval!