Wat is polyneuropathie

Wat is polyneuropathie?

Er zijn in Nederland vermoedelijk 400.000 mensen die last hebben van polyneuropathie. Polyneuropathie is een aandoening waarbij de lange zenuwen naar de benen, de voeten, armen en handen minder goed functioneren. Het is een verzamelnaam van verschillende vormen van zenuwontstekingen. Wat zijn de klachten en wat kun je eraan doen?

De klachten

Er wordt onderscheidt gemaakt tussen motorische en sensiebele polyneuropathie. Bij motorische neuropathie worden de motorische zenuwen die voor de spierkracht zorgen aangetast. Bij sensiebele polyneuropathie worden vooral de gevoelszenuwen aangetast. Alsof je niet meer goed de omgeving kunt aftasten. De klachten kunnen symmetrisch en asymmetrisch voorkomen. Als de gevoelszenuwen aangetast zijn, is dit vrijwel altijd symmetrisch. Je voelt zowel links als rechts veranderingen. De zenuwen die zijn aangetast liggen vaak zo ver mogelijk van het ruggenmerg verwijderd. Daarom krijgen patiënten klachten in de armen en benen, de uiteinden van het lichaam.

Bij sensiebele polyneuropathie zijn de klachten:

  • doof gevoel
  • tintelingen
  • veranderend gevoel van tast en warmte
  • branderige pijn

Bij motorische polyneuropathie zijn de klachten vaak:

  • verminderde spierkracht
  • ‘kussentjesgevoel’ onder de voeten
  • het gevoel dat je op watten loopt
  • het gevoel dat je een sok aan hebt
  • spierverdunning en pijnlijke gewrichten.


Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor polyneuropathie. Dat gaat van een vitamine B12 tekort tot erfelijke aandoeningen.

Dit is een lijstje met de meest voorkomende oorzaken van polyneuropathie:

  1. tekort aan vitamine, vooral B12
  1. vergiftiging, dwz; teveel vitaminen
  1. infecties, zoals AIDS
  1. stofwisselingsstoornis, suikerziekte
  1. erfelijke aandoening, syndroom van Déjerine Sottas
  1. auto-immuunziekte, Guillain-Barré
  1. overmatig alcoholgebruik
  1. chronische nierziekten
  1. te trage schildklier

Als polyneuropathie veroorzaakt wordt door een tekort aan vitaminen of juist een vergiftiging van vitaminen, is dit makkelijk op te lossen. Het tekort aan vitamine bijleveren of teveel stoppen. Het gaat niet altijd zo makkelijk. Bij suikerziekte is het bijvoorbeeld moeilijk behandelbaar. Bij een voor jouw gezonde suikerspiegel hoeft de polyneuropathie niet weg te gaan, vaak wordt het zelfs niet eens een stukje beter. Bijna de helft van de patiënten met polyneuropathie heeft diabetes.

Diagnose

Het stellen van de diagnose van polyneuropathie gebeurt op basis van het verhaal, bloedonderzoek en het lichamelijk onderzoek van de patiënt. Vaak wordt er een EMG (elektromyogram) gemaakt en er wordt onderzoek verricht op de zenuwen. Deze worden doorgemeten met behulp van een aantal metalen dopjes (elektroden). Door prikkeling van de zenuwen via de elektroden wordt bekeken hoe de zenuwbanen hier op reageren. Het bloedonderzoek bestaat uit een aantal bepalingen waarvan de belangrijkste zijn: glucosegehalte, nier- en leverfunctie, schildklierhormoon, vitaminen, bloedbeeld, bezinking en M-proteïne. Vervolgens zoekt de neuroloog naar de oorzaak van de polyneuropathie.

Behandeling

Polyneuropathie is over het algemeen moeilijk te behandelen. Wel kunnen er maatregelen genomen worden om het te verlichten of te verminderen. In een aantal gevallen is er een gerichte behandeling mogelijk maar er kunnen restverschijnselen blijven. Door middel van specifieke medicijnen en fysiotherapie kunnen de klachten een stuk verminderd worden. Dit is bij iedereen verschillend, in overleg met de neuroloog kan er voor een goede oplossing gekozen worden.