Wat is prosuming of prosumen

Het woord prosumen is een Nederlandse uitvoering van het Engelstalige prosuming. Prosuming werd in 1980 voor het eerst gebruikt door de futuroloog Alvin Toffler. Het is een samentrekking van twee woorden, namelijk van produceren en consumeren. Het betekent dat de consument ook producent is. Activiteiten worden aan de markteconomie onttrokken en er wordt welvaart gecreëerd zonder dat de consument er een cent voor hoeft te betalen.

Een nieuwe naam voor iets heel ouds

Prosumers denken zelf na over wat zij willen hebben en maken zelf het product. Die productie komt dan niet in de markteconomie terecht. Vaak wordt er iets voor eigen gebruik gemaakt, maar er zijn ook prosumers die producten maken waar anderen ook gebruik van kunnen en mogen maken. Soms zelfs wereldwijd. Shareware op het internet is daar een goed voorbeeld van. De uitdrukking prosuming of prosumen mag dan wel nieuw zijn en de economie en een economie "nieuwe stijl" genoemd worden, het verschijnsel is het niet. Prosuming is in wezen sociaal bezig zijn. Alvin Toffler beweert dat prosuming voor meerwaarde in de samenleving zorgt, omdat mensen gratis iets voor anderen doen. Dit gebeurt echter al sinds mensenheugenis, het gebeuren heeft nu dus een nieuwe naam.

Productie, er wordt heel wat geproduceerd wereldwijd. Ook producten die de consument helemaal niet wilt hebben. Voordat hij een product op de markt brengt, is het voor de producent handig om te weten of dat wel de wens van de consument is. Een terdege marktonderzoek kan voorkomen dat het er een product wordt gemaakt dat een flop wordt. Meer en meer vragen producenten aan consumenten wat ze eigenlijk willen hebben. Dit kan door te vragen of consumenten een enquette invullen, maar producenten kunnen ook met hun klanten gaan samenwerken. Op de website van Redesignme, een community van enerzijds creatievelingen en anderzijds bedrijven, kun je vele voorbeelden van bedrijven (bijvoorbeeld Pickwick) en instellingen (bijvoorbeelde de Gemeente Eindhoven) vinden die de consument vragen met ze mee te denken. Door deze ontwikkeling vervaagt de grens tussen producent en consument.

Prosumen en customizen liggen dicht bij elkaar. Customizen doe je bijvoorbeeld met jeans. Van een kale spijkerbroek, kan je een hele leuke maken. Je bent dan bezig met customizen.

Werk je zelf al samen met de producent?

Een voorbeeld van samenwerking tussen producent en consument is het samenstellen van gepersonifiseerde artikelen. In plaats van een album door een vakman samen te laten stellen, kun je het zelf doen via het internet.Je gaat prosumen. Je levert de foto's en de kiest een lay-out, na een paar dagen krijg je een professioneel ogend album thuis gestuurd. Een andere mogelijkheid van samenwerking met de producent is het ontwerpen van je eigen sportschoenen.

Ook het tegengestelde van prosuming is een nieuwe trend. Bepaalde activiteiten die we eerst nog zelf deden, laten we aan anderen over. In plaats van zelf maaltijden samen te stellen, laten we dit steeds meer door producenten doen. Onze bijdrage aan de maaltijd is het opwarmen in de magnetron. In plaats van zelf onze kinderen op te voeden en na schooltijd op te vangen, wordt dit steeds vaker uitbesteed aan creches en naschoolse opvang. Er zijn ongetwijfeld nog meer voorbeelden te bedenken. Van een onttrekking aan de markteconomie van deze activiteiten is hier dus geen sprake, integendeel.

Wil je het artikel twitteren, klik dan op de link: Tweet