Wat is recycling

Recycling

Afvalscheiding en het hergebruiken van onze producten is in het leven geroepen uit noodzaak, maar ook als onze plicht om naar een duurzamer en gezonder milieu te streven. In dit artikel zullen de basis principes van recycling worden besproken.

Artikel Overzicht

Recycling in het algemeen

In dit artikel zullen de volgende onderwerpen worden behandeld.

    • Wat is recycling?
    • Waarom u zou moeten recyclen?
    • Waar kunt u uw afval kwijt?
    • 5 tips om bij te dragen aan een beter milieu.
    • Hergebruikt en 2e hands producten.

Wat is recycling

Materialen die gebruikt zijn kunnen worden gescheiden zodat deze direct hergebruikt kunnen worden of recyclebaar zijn en opnieuw in een productie proces kunnen worden toegepast.

Recycling is eigenlijk een manier om onze fossiele brandstoffen te besparen door een product dus 2 of meer keer te gebruiken.

Voor het recyclen van producten wil je 1 bepaald product hebben zoals bijvoorbeeld:

  • Papier.
  • GFT (groente, fruit & tuinafval).
  • Plastic.
  • Kleding.
  • Metalen (zoals koper en ijzer).
  • Batterijen.
  • Glas.

Bij het recyclen van producten gaat de kwaliteit van materialen vaak achteruit. Producenten zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van recyclebare producten. Ook worden er alternatieven gezocht voor de niet recyclebare producten, waarbij de overheid d.m.v. subsidies een aanmoedigende invloed uitoefent op de bedrijven.

    2e Hands producten

    2e hands producten kunnen ook hergebruikt worden waarbij geen extra bewerkingen nodig zijn, waarbij u kunt denken aan 2e hands verkopen via internet (zoals marktplaats en Bol.com) of een kringloopwinkel.

    Ontwikkelingshulp

    2e hands producten worden bijvoorbeeld ook gebruikt om mensen te helpen die het "vanuit een welvarende oogpunt gezien" niet zo goed hebben. Kleding is hier een veel gebruikt voorbeeld van.

    Let hierbij wel op waar u de kleding doneert, want aan een kleding container kunt u niet zien of deze wel of niet met winstgevende doeleinden worden doorgestuurd (we spreken in dit geval van charitieve en niet-charitieve instellingen).

    Een kleding-container kan bijvoorbeeld door een supermarkt geplaatst zijn die winstgevende doeleinden voor ogen heeft, maar een andere mogelijkheid is dat gemeenten zelf kleding-containers plaatsen die geen winstgevend belangen heeft.

    Kleding-containers van gemeenten bevinden zich vaak op een wat afgelegen locatie. Neemt u de moeite om deze op te zoeken zodat deze goede doelen hun geld beter kunnen besteden.

Waarom u zou moeten recyclen en hergebruiken

In feite recyclen we onze producten om onze fossiele brandstoffen te besparen en daarmee onze toekomstige generaties een goed milieu willen meegeven, waarbij de maatschappij zoals die nu is behouden zal blijven.

Naast het feit dat we onze fossiele brandstoffen besparen, zijn recycle productieprocessen minder schadelijk voor het milieu. Dus er komt minder Co2 vrij bij een productieproces.

Het inleveren van materialen kunt u veel geld mee verdienen. Lever maar is wat in bij een ijzerboer of een kringloopwinkel.

Waar kunt u uw afval kwijt

Glas, papier, kleding

Supermarkten zijn ideaal voor het inleveren van gebruikte flessen van glas en plastic, en vaak zijn er in de buur van winkelcentra glasbakken en papierbakken te vinden.

Ook voor uw kleding kunt u gebruikt maken van containers bij supermarkten. Mocht u doelbewust uw kleding aan goede doelen willen geven zonder dat er winstgevende organisaties tussen zitten, dan is het misschien de moeite waard om binnen uw eigen gemeente op zoeken naar de wat afgelegen locaties voor kleding verzameling.

Metalen

Edelmetalen zoals koper en ijzer kunnen bij ijzerboeren worden ingeleverd en afhankelijk van het gewicht van uw product kunt u hier aardig wat voor terug krijgen. Bouwmaterialen afval dient u echter in te leveren bij uw gemeente.

Zwaar chemisch afval

Batterijen/accu's zijn niet herbruikbaar, maar zeker niet onbelangrijk bij afvalscheiding om deze een giftige werking op het milieu hebben. Vaak worden hiervoor inzamel acties gedaan of kunt u deze bij uw gemeente inleveren.

5 Tips voor uw bijdrage aan een beter milieu

  • Afvalscheiding & hergebruik.
  • Koop uw spullen indien mogelijk waarbij een recycle symbool geplaatst is.
  • Let op de energie labels bij aanschaf van uw producten.
  • Laat uw huis goed isoleren.
  • Neem het Openbaar Vervoer of de fiets.

Hergebruik & 2e hands producten

2e hands aankopen leeft aanzienlijk op dit moment. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u maar tijdelijk iets nodig hebt, of u zoekt iets specifieks wat niet meer in de handel te vinden is. Vaak kunnen er ook betalingsovereenkomsten gesloten worden die aansluiten op uw eigen waarden.

Kringloopwinkels zijn hier ideaal voor en als u daar uw product niet kan vinden kunt u ook op internet naar 2e hands verkopen zoeken. Let bij uw online aankopen goed op foto's en probeer eventuele achterliggende informatie te krijgen waarom dit product in de verkoop staat.

Daarnaast zal de website waarop u deze artikelen zoekt voorzien moeten zijn van een thuiswinkel waarborg merk.

Interne Links
Energie Duurzame Energie Groene Energie
Kernenergie Blauwe Energie
Milieu Rekeningrijden Rijkswegen
Energiezuinige apparaten
Natuur Ontstaan Tsunami's Getijden
Atmosfeer
Geld verdienen op Leerwiki met artikelen schrijven: meld je eerst aan en volg het uitgebreide instructieschema.

Externe site's

Energie

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden