Wat is rendering

Wat is rendering?

Rendering is een term uit de grafische industrie. Het heeft betrekking op het verwerken (to render, engels) van de beelden voor een film of animatie. Een film is immers een heleboel stilstaande beelden achter elkaar. Deze beelden noemt men frames. Alle frames bij elkaar vormen de film. Een frame bestaat overigens uit pixels. Dit zijn de kleinste te onderscheiden deeltjes van het beeld die maar 1 kleur kunnen hebben. Alle pixels samen maken het beeld dat je ziet.

Hoe werkt het?

Wanneer je verschillende elementen en beelden op de computer verwerkt tot een film dan moet die film uiteindelijk frame voor frame opgebouwd worden. Dit proces van frames maken en achter elkaar plakken noemt men rendering.

De computer berekt dus voor elke frame hoe die eruit komt te zien. Dit gebeurd pixel voor pixel. Als er sprake is van 3D beelden dan kan het renderen van een enkele frame wel 30 seconden duren. Je kan je dus voorstellen hoeveel computers en tijd er nodig is om bijvoorbeeld een hele speelfilm te renderen.

Er zijn verschillende standaarden voor het aantal frames per seconde. In de filmwereld wordt gewerkt met 25 frames per seconde. In de televisiewereld is er onderscheid tussen de NTSC(amerika) en PAL(europa en japan) standaard. NTSC gebruikt 30 frames per seconde en PAL 25.

Zelf renderen

Zelf kan je beelden maken en bewerken met de juiste software op je computer. Voor video-bewerking kan je bijvoorbeeld Windows Moviemaker (gratis), Adobe Premiere, Pinnacle studio of Cyberlink Powerdirector gebruiken.

Wil je echt zelf beelden gaan creëeren (CGI: Computer Generated Imaging) dan heb je 3d-imaging software nodig zoals Google SketchUp (gratis), 3D Studio MAX of Blender open source).

SUCCES MET HET MAKEN VAN JE EIGEN WERELD!

Weetje: Een netwerk van computers bij elkaar die tegelijk beelden berekenen noemt men een Render-farm

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden