Wat is ringworm besmetting

Ringworm is een besmettelijke besmetting, maar wat is ringworm voor iets?

Ringworm.JPG

Ringworm is geen wormachtige dierlijke parasiet, maar het ziet er wel zo uit. Het is een besmetting met een besmettelijke schimmelinfectie op de huid die ook nog eens vaak voorkomt bij kinderen en er wormachtig uitziet. Veel mensen en dieren zijn drager van de schimmel die ringworm veroorzaakt zonder dat ze er last van hebben. Zij kunnen het eenvoudig aan een ander overdragen. Ringworm komt over de hele wereld voor. De ringworm is zelfs de meest waargenomen huidschimmelinfectie in Nederland en België.

Wat is ringworm, de symptomen en hoe ziet het eruit?

Tinea_corporis.jpg

Ringworm is een aandoening die leidt tot steeds groter wordende ringvormige ronde rode plekken op de huid. Ringworm wordt veroorzaakt wordt door schimmels van het geslacht Microsporum of Trichophyton. Kenmerkend zijn de symptomen van rode ringen op het gezicht, op de huid van romp, liezen en benen. Op de romp noemen we de aandoening tinea corporis, op het hoofd heet het tinea capitis en op de liezen en benen noemen we het tinea cruris. Zie het bijgevoegde plaatje als voorbeeld van een ringworm besmetting.

Ringworm doet ook pijn

Ringworm kan ernstige en pijnlijke huidontstekingen veroorzaken doordat de schimmel diep in de huid kan doordringen en zich steeds verder kan uitbreiden over het lichaam. Vooral mensen met een verminderde weerstand kunnen extra gevoelig zijn voor de gevolgen van deze vervelende schimmel. Ook kinderen zijn er extra gevoelig voor. Hebt u het vermoeden dat er van deze aandoening sprake is dan doet u er goed aan om naar een huisarts te gaan voor behandeling. Ringworm verdwijnt ook wel automatisch, maar daarover is vooraf geen zekerheid te geven. Bovendien is het zo dat zolang u ringworm hebt, u ook anderen daarmee kunt besmetten. U loopt de kans dat u zelf te maken krijgt met grote rode vlekken op uw lichaam en ook allerlei zichtbare plekken. Iets wat u absoluut wilt vermijden.

Behandeling met geneesmiddel tegen ringworm

Ringworm is ook niet iets om geheimzinnig over te doen. Het laat zich prima behandelen en de aandoening is eenvoudig door de arts vast te stellen. Overigens bevinden zich wel duizenden schimmels op onze huid, die hierop leven zonder dat we daar veel van merken of last van hebben. Ringworm is wel vervelend en vaak ontsierend en wel in staat om uw huid te infecteren. De huisarts zal tegen ringworm een zogenaamd antimycoticum geven, een geneesmiddel met schimmelwerende of schimmeldodende werking. Soms vindt toediening lokaal plaats op de plekken die zichtbaar zijn, soms is ook sprake van een orale toediening. Bekende zalven zijn Daktarin of Nizoral. U kunt ook een tablettenkuur krijgen, waarmee de behandeling wel zes maanden kan duren. Veel toegepaste antimycotica zijn medicijnen als Trisporal, Lamisil en Diflucan.

Risicogroepen voor ringworm

Een extra risico voor een besmetting met ringworm lopen niet alleen de mensen met een verminderde weerstand en jonge kinderen, maar ook landbouwers, veeartsen en anderen die veel met dieren omgaan. De besmetting vindt plaats via de sporen van de schimmels. Het ontlopen van een ringworm besmetting is niet altijd eenvoudig. Vaak wil een goede hygiëne wel helpen, maar dat biedt geen enkele zekerheid. Voorkom vooral lichamelijk contact als u een besmetting vermoedt. Veelvuldig onderling lichamelijk contact is ook de reden dat vaak kinderen met ringworm besmet worden. Kinderen zitten vaak aan elkaar en aan dieren, knuffelen veel en hebben zo niet door dat ze worden besmet. Het is ook zo dat een vochtige of weke huid veel gevoeliger is voor schimmels, omdat de schimmel dan eenvoudiger in de huid kan doordringen.

Meer info op de WIKI4YOU homepage

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden