Wat is slaapverlamming

Algemeen

Slaapverlamming wordt in de medische wereld ook wel slaapparalyse genoemd en het is een parasomnie. Iedereen heeft er 's nachts last van, Het is namelijk een normale lichaamsfunctie omdat je hersenen motorische activiteit voorkomen. Zo wordt er voorkomen dat je de handelingen die je in je droom uitvoert, je deze in het echt ook gaat uitvoeren en dat jezelf niet bezeert als je in de REM-slaap komt. Het wordt alleen een probleem als je je ervan bewust bent dat je je niet kunt bewegen.

Symptomen

Iedereen ervaart een slaapverlamming anders, maar sommige symptomen zijn identiek:

  • Duurt 1 tot 5 minuten, soms langer.
  • Je niet kunnen bewegen, ledematen voelen zwaar aan.
  • Geluiden horen die er eigenlijk niet zijn, zoals voetstappen en stemmen.
  • Levendige hallucinaties ervaren, verschijningen aan je bed zien.
  • Een druk op je borst voelen alsof er iemand op je borst zit, ook wel het “Old Hag-syndroom” genoemd.
  • Angstig gevoel.
  • Zweverig gevoel, alsof je uit je lichaam zweeft waarbij je soms jezelf kan zien liggen.

Een kenmerk van slaapverlamming is dat de spieren in het lichaam vlak voor het in slaap vallen of direct na het ontwaken verlamd zijn. De verlamming kan gepaard gaan met hallucinaties. Veel mensen ervaren een slaapverlamming alsof er zich een entiteit in de kamer bevind. Soms zien ze deze ook, als een zwarte schim of heel gedetailleerd. Deze schim kan aan het voeteneind waargenomen worden of zittend op de borst. Anderen kunnen dit ervaren als een ontvoering door aliens, omdat de slachtoffers zeggen volledig verlamt te zijn geweest en daarna in hun bed weer ontwaakten. Sommigen kunnen dit ervaren al een uittreding uit het lichaam.

Oorzaak

Volgens paranormale onderzoekers zijn het kwaadaardige entiteiten, aan de aarde gebonden geesten, demonen en heksen die ons tijdens de slaap lastig vallen. Dit klinkt raar en ongeloofwaardig, maar er zijn hele plaatsen gelijktijdig door het Old Hag syndroom overvallen. Mogelijk heeft dit een natuurlijke oorzaak.

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van slaapverlamming, maar wetenschappers denken dat deze veiligheidsmaatregel in de hersenen zijn ingebouwd. Om zo te voorkomen dat mensen naar hun dromen gaan handelen.

Mensen met een circadiaanse ritmestoornis kunnen gevoeliger zijn voor slaapverlamming. Een paar nachten niet slapen of chronische stress kunnen slaapverlamming beïnvloeden. Ook mensen met een paniekstoornis of die depressief zijn hebben een verhoogd risico op slaapverlamming.

Mocht u vaker last hebben van slaapklachten, dan kunt u zich laten nakijken door een neuroloog. Die zal gaan kijken of er iets afwijkends is wat de slaapklachten kan veroorzaken. Het verschijnsel is relatief onbekend en er wordt nog maar recent wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Om deze reden is er nog geen zekerheid over de oorzaak van het verschijnsel.