Wat is voetbal naast het spel zelf

De geschiedenis van voetbal

Voetbal is een erg oude sport die meer dan 2000 jaar geleden al gespeeld werd. Men had toen natuurlijk nog niet dezelfde spelregels als wij nu hebben, deze werden later pas verzonnen.

Voorbeeld: Een bal in een doel schieten of gooien noemden de Romeinen voetbal.

In Engeland begonnen de mensen in de Middeleeuwen (500-1500) voetbal te spelen. Zij hadden een bal dat bestond uit een koeienblaas gevuld met lucht en was ovaal net als een rugbybal. Een ploeg bestond soms wel uit meer dan 100 mensen. Men gebruikte toen nog geen doelen. Het was een spel tussen 2 dorpen en je moest de bal in je eigen dorp proberen te krijgen. Verder hadden zij geen spelregels. Ook vonden veel mensen voetbal ‘het spel van de duivel’.

Mensen gingen vanaf ongeveer 1850 spelregels verzinnen.

Het Nederlandse voetbal

Pim Mulier is erg belangrijk geweest voor het Nederlandse voetbal.

Toen hij 14 jaar was kocht hij een bal in een winkel in Amsterdam. Bij die bal zat een boekje met daarin de Engelse spelregels geschreven. Dat spel ging hij met een paar jongens spelen en zo ontstond in Nederland voetbal.

Hij richtte in 1879 de eerste Nederlandse voetbalclub op (Haarlemse Footbal Club) en in 1889 de Nederlandse Voetbal- en Atletiekbond (nu: KNVB).

De coach

Voetbalteams hebben coaches om de spelers nog beter te laten voetballen. De coach beslist de opstelling van het team, wie er in het veld staan en wie er op de bank mogen zitten.

Tijdens de wedstrijd beslist de coach wanneer en wie er gewisseld moet worden. Wanneer iemand te vermoeid raakt kan hij worden gewisseld voor een nieuwe en energierijke speler.

Ook zie je dat de trainer het team enthousiast aanmoedigt en commentaar geeft tijdens de wedstrijd.

Na de wedstrijd breng de coach zijn verslag uit aan de pers. Hierbij verteld hij of hij tevreden is of dat hij meer verwacht had van zijn spelers.

Ook analyseert de trainer de tegenstanders. Waardoor hij weet waar en op wie de spelers moeten letten tijdens de wedstrijden. De trainer kijk naar vooral naar de verdediging van de tegenstander.

Verder kent de trainer het hele team. De thuissituatie, de medicatie van de spelers, de blessures van vroeger en nu, enzovoort.

Het veld

Een officieel voetbalveld is rechthoekig. Het heeft een zijlijn van 120 meter en een achterlijn van 90 meter.

De middenlijn loopt parallel met de achterlijn en verdeelt het veld in 2 helften. In het midden van de middenlijn is de middenstip en daaromheen ligt een cirkel. Wanneer de bal wordt afgetrapt moeten de 2 spelers in deze cirkel staan en de bal op de middenstip liggen. De cirkel heeft een diameter van 18.20 meter.

Op het midden van allebei de achterlijnen staat een doel. Deze is 7.32 meter breed en 2.44 meter hoog.

Om het doel heen lopen twee rechthoekige lijnen. De binnenste lijn is 5,2 meter diep en 11 meter breed. Deze lijn geeft de grens van het doelgebied aan. De buitenste lijn is 16,5 meter diep, 33 meter breed en geeft de grens van het strafschopgebied aan. De strafschopstip ligt 11 meter voor het midden van het doel en ligt dus in het strafschopgebied.

De doellijn is het deel van de achterlijn dat tussen de twee doelpalen loopt.

Op dit veld spelen voornamelijk volwassenen

De uitrusting

In echte wedstrijden dragen de spelers allemaal een wijd shirt en een voetbalbroek. Als het erg koud is dragen ze er soms een thermo shirt onder. Dit is een strak shirt dat ervoor zorgt dat je niet te veel lichaamswarmte verliest. Het shirt bestaat meestal voor 50% uit viscose en 50% uit polyester.

Ik hoop dat dit artikel je wat kennis heeft bij kunnen brengen.