Wat is vuurwerk

Wat is vuurwerk?

Elk jaar met oud en nieuw steken wij vuurwerk af. Een traditie die reeds lang geleden is ontstaan. Maar wie heeft dat bedacht? En wat is vuurwerk? Dat wordt in dit artikel beschreven.

De geschiedenis van oud- en nieuwjaar

Het vieren van een nieuw jaar, is het feest dat naar alle waarschijnlijkheid de oudste, bekende, feestdag van de wereld is. Maar het is niet altijd op dezelfde dag gevierd. Vroeger waren er volkeren die het in Maart vierden, bij de aanvang van de lente. In het oude Egypte werd het weer in September gevierd. Algemeen geaccepteerd is dat oud en nieuw gevierd wordt op 31 december / 1 januari (conform de vaststelling door Julius Ceasar). Er zijn een aantal culturen / landen die hiervan afwijken, waarvan het Chinese nieuwjaar het meest bekend is.

Het vieren van het nieuwe jaar ging in de verre geschiedenis gepaard met vreugdevuren en het maken van veel geluid. De reden hiervoor was om boze geesten te verjagen en goede geesten te verwelkomen. Gezien het geluid van vuurwerk is het begrijpelijk dat dit een uitermate eenvoudig hulpmiddel is, wat goed helpt bij het verjagen van de boze geesten.

De geschiedenis van vuurwerk

De exacte datum van het ontstaan van vuurwerk is niet bekend. Aangenomen wordt dat het tussen de 1000 en 2000 jaar geleden bij toeval is uitgevonden. Wat wel bekend is, is dat Chinees Buskruit (de grondstof voor vuurwerk) is uitgevonden in China. Naar alle waarschijnlijkheid is het buskruit bij toeval ontdekt door het mengen van de drie grondstoffen: salpeterzuur, zwavel en houtskool. Ingrediënten waarvan het in die tijd niet abnormaal was om ze bijvoorbeeld in een keuken te hebben.

Rond 1300 is voor het eerst beschreven dat het Chinese Buskruit naar Europa is gebracht. Er waren in die tijd verschillende koopvaardijschepen die spullen vervoerden, waarvan het schip van Marco Polo de bekendste is. Veelal wordt zijn naam genoemd als de persoon die het Chinese Buskruit introduceerde in Europa.

In deze jaren werd het buskruit voornamelijk gebruikt voor militaire doeleinden. Het werd gebruikt voor het afvuren van kanonnen en musketten.

In de 18e eeuw begonnen de Italianen het buskruit te gebruiken voor het maken van siervuurwerk. De Duitsers volgden spoedig en ook de Engselen bleken zeer gecharmeerd te zijn van het siervuurwerk. Er was zelfs een Engelse koningin, Koningin Elizabeth I, die een firemaster aanstelde voor dit doel.

Welke soorten vuurwerk zijn er?

Te veel om op te noemen, maar onderstaand zijn wel zo'n beetje de bekendste opgesomd:

  • Rotjes;
  • Vuurpijlen;
  • Romeinse kaars;
  • Chinese rol;
  • Gillende keukenmeid.

De ene soort is daarbij meer toegespitst op het geluid (de rotjes), terwijl een andere ook mooie lichteffecten heeft (de romeinse kaars).

Vuurwerkbesluit

Vuurwerk mag niet, zoals een tiental jaren geleden, overal meer verkocht worden. De vuurwerkramp in Enschede in 2000, leidde tot het van kracht worden van het Vuurwerkbesluit in 2002. Dit Besluit werd in 2004 wederom aangescherpt. Het Besluit pakte niet alleen de vuurwerk fabricage en groothandel aan, maar had met name diepgaande gevolgen voor de winkelier die op kleine schaal het vuurwerk verkocht. Winkeliers die voortaan vuurwerk wilden verkopen, dienden behoorlijk te investeren in veiligheidsmaatregelen. Deze kosten konden oplopen tot 50.000 Euro. Daardoor zijn veel verkooppunten verdwenen.

Tot slot

Het moge duidelijk zijn dat vuurwerk een grote geschiedenis kent, met lange tradities. Het kan er prachtig uitzien, wanneer het goed wordt gebruikt. Maar zoals de slogan al zegt: wie met vuurwerk stunt, is een rund. Dus gebruik het vooral voorzichtig en ruim de restanten naderhand netjes op.