Wat is zesde ziekte

Huiduitslag bij de zesde ziekte

Wat_is_zesde_ziekte-IntroPlaatje.jpg

De zesde ziekte is zeer besmettelijk en komt daardoor veel voor. Het is net zoals de Vijfde ziekte een zogenaamde vlekjes ziekte met een rode uitslag en daarmee een klassieke kinderziekte. De ziekte is niet ernstig en komt voor bij zeer jonge kinderen van 0 tot 2 jaar. Veel ouders hebben de 6e ziekte wel eens gezien bij hun kinderen of hun vriendjes, maar ook de vijfde ziekte komt veel voor bij jonge kinderen. Wat zijn dit voor vlekjes ziektes en wat kunt u het beste doen in geval van besmetting. Welke behandeling is aan te raden?

Erythema subitum

De Latijnse naam voor de 6e ziekte is erythema subitum, exanthema subitum of roseola infantum. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door een virus, te weten het humane herpesvirus type 6. Dit herpes virus wordt afgekort weergegeven als HHV6.

Hoe herken ik de symptomen van de zesde ziekte?

De symptomen dan, waaraan u de zesde ziekte kunt herkennen. De zesde ziekte begint met plotseling hoge koorts gedurende ongeveer drie dagen. De koorts is nog het gevaarlijkste element van de ziekte, omdat die hoge koorts bij sommige kinderen kan leiden tot koortsstuipen, die heel vervelend kunnen zijn. Zodra de koorts wat is gezakt, komen de kenmerkende vlekjes en de rode huiduitslag. Deze rode vlekken jeuken gelukkig niet. Het lijkt qua uitslag in eerste instantie wel wat op de mazelen, maar is dat niet. Eerst begint de uitslag in de nek en op de romp. Dat duurt tot een dag of twee, maar daarna verspreiden de vlekjes zich over de rest van het lichaam. De ziekte kan naast de vlekjes ook gepaard gaan met opgezwollen klieren in de hals en achter de oren van uw kind.

Wat is de incubatietijd van de zesde ziekte?

De incubatietijd van de zesde ziekte duurt relatief lang: 10 tot 15 dagen. Dat is vervelend, want de zesde ziekte is zeer besmettelijk en uw kind kan al ziek zijn voordat u het door heeft. Het besmettelijk humane herpesvirus type 6 verspreidt zich namelijk erg eenvoudig, als uw kind hoest, maar ook via niezen en praten. De verspreiding verloopt zo via de vochtdruppels door de lucht.

Is de zesde Ziekte ook besmettelijk?

Ja, de zesde ziekte is dus zeer besmettelijk in de week voordat de rode vlekjes zichtbaar worden. In de incubatietijd dus, wanneer het kind zelf al besmet is. Als de ziekte heerst, is het door de besmettelijkheid erg verstandig om elkaar te waarschuwen, zodat bijvoorbeeld de kinderopvang er rekening mee kan houden. Een goede ventilatie van de ruimten wil nog wel eens helpen. Het kind binnen houden heeft echter weinig zin. Het kind kan door de ziekte hangerig zijn en minder goed drinken, maar zal zich over het algemeen niet echt ziek voelen en dus naar buiten willen. Zodra de vlekjes zijn verdwenen is ook de besmettelijkheid verdwenen.

Welke behandeling van de 6e ziekte?

Tot dusverre is er nog geen speciale behandeling tegen de zesde ziekte. De klachten verdwijnen weer vanzelf. Raadplegen van een arts blijkt dan ook vaak niet nodig te zijn. Complicaties komen bij de zesde ziekte nauwelijks voor. Deze over het algemeen goedaardige kinderziekte waait eigenlijk vanzelf weer over. Wel is het zo de zesde ziekte net zoals de Vijfde ziekte bij de GGD moet worden gemeld wanneer het zo is dat binnen twee weken tijd binnen eenzelfde groep van kinderen twee of meer ziektegevallen optreden. Gegeven de besmettelijkheid van de ziekte is daarvan al snel sprake. Na een melding zal de GGD komen controleren om welke vlekjesziekte het gaat.

Meer info op de WIKI4YOU homepage