Wat kun je doen aan een hevige menstruatie

Inleiding

Je hebt last van een hevige bloeding tijdens de menstruatie. Je menstruatie duurt ook vrij lang, namelijk langer dan 7 dagen. Heb je nu last van abnormaal bloedverlies tijdens de menstruatie of niet? Wanneer ben je een risicogroep voor een hevige menstruatie en bovenal welke behandelingen zijn er voor een hevige menstruatie. Lees meer in dit artikel.

Hevige menstruatie of menorragie

Het is belangrijk om te kijken of de maandelijkse bloeding heviger is dan u normaal gesproken hebt of dat u een bloeding hebt die echt abnormaal hevig is. Er zijn vrouwen die tijdens de menstruatie meer dan 80 ml bloed verliezen. Is dat het geval dan is er absoluut sprake van heel veel bloedverlies. Normaal gesproken verliest een vrouw tijdens haar menstruatie ongeveer 30 tot 50 ml bloed. Hebt u bij de menstruatie last van overmatig bloedverlies dan wordt dat met een mooi medisch woord menorragie genoemd. Een hevige menstruatie is voor de vrouw zelf erg vervelend maar kan in de meeste gevallen geen kwaad. Je leert er als het ware mee leven.

Risicogroepen en oorzaken hevige menstruatie

Er zijn een aantal groepen vrouwen waarbij een hevige menstruatie vaker voorkomt dan bij andere vrouwen. Wij spreken dan over de vrouwen die last hebben van een hevige menstruatie zonder dat er sprake is van andere onderliggende aandoeningen zoals het niet goed werken van de schildklier, bloedarmoede of een afwijking van de baarmoeder. Risicogroepen voor een hevige menstruatie zijn:

  • vrouwen die een spiraaltje hebben
  • vrouwen die in de overgang zijn
  • vrouwen die last hebben van vleesbomen of poliepen

Tijdens de overgang neemt de hoeveelheid progesteron snel af. Dit hormoon progesteron regelt normaal gesproken het bloedverlies tijdens de menstruatie. Het gevolg zal dan veelal zijn dat er ook geen sprake is van een ovulatie. Hierdoor zal het slijmvlies van de baarmoeder dikker worden dan anders en zal er dus ook meer bloedverlies dan anders ontstaan.

Onderzoeken hevige menstruatie

Om te bekijken wat er aan de hevige menstruatie gedaan kan worden zal er eerst nader onderzoek moeten plaatsvinden. Deze onderzoeken zullen bestaan uit het maken van een echo, het onderzoeken van het bloed (dit is om bloedarmoede, ijzergebrek of afwijkingen in de bloedstolling op te sporen) en een algemeen gynaecologisch onderzoek. Er kan eventueel een curettage worden gedaan om baarmoederslijmvlies weg te halen. Indien er sprake is van een afwijkende echo kan het verstandig zijn om het slijmvlies van de baarmoede te onderzoeken op eventuele ernstige onderliggende ziekten. De arts kan bovendien ook overgaan tot een hysteroscopie. Bij een hysteroscopie wordt er via een kijkbuis in de baarmoeder gekeken.

Behandeling hevige menstruatie

De behandeling van een menorragie of hevige menstruatie bestaat uit het voorschrijven van medicijnen. Deze medicijnen kunnen hormonen zijn om de bloeding te verminderen, bijvoorbeeld de combinatiepil. Daarnaast kunnen ook bepaalde stollingsmiddelen worden voorgeschreven om de bloeding eerder te doen stoppen. Andere medicijnen die iets minder effectief zijn maar soms toch werken zijn ibuprofen en diclofenac. Een nieuwe manier van het behandelen van een hevige menstruatie is het plaatsen van een spiraaltje. Dit spiraaltje bevat progestageen en heeft weinig tot geen bijwerkingen.

Een andere behandelmethode is om via bovengenoemde hysteroscopie met laser het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Op deze wijze zal de menstruatie verminderen of misschien zelfs stoppen. Is deze methode succesvol dan hoef je geen medicijnen te slikken en hoeft ook het allerlaatste redmiddel, namelijk het verwijderen van de baarmoeder, plaats te vinden.