Wat kun je doen wanneer je hond bang is voor vuurwerk

Inleiding

Het is weer bijna oudejaarsavond. De tijd waarop vuurwerk afgestoken mag worden. Als de klok twaalf uur heeft geslagen kijken veel mensen naar buiten, naar al het vuurwerk dat in de lucht geschoten wordt en prachtige lichtcreaties laat ontstaan. Echter is het vuurwerk niet voor iedereen een feest. Veel honden zijn namelijk bang voor vuurwerk. Ze durven niet meer naar buiten of reageren extreem angstig of agressief op het vuurwerk. Ook kan het voor komen dat de hond het vuurwerk als een bedreiging ziet en er heen wil gaan. Wat kun je het beste doen wanneer je hond bang is voor vuurwerk en wat moet je vooral niet doen? Waar kan de omgeving rekening mee houden?

Wat kan je doen tegen de angst

Een hond die eenmaal bang is voor vuurwerk, zal niet zo snel meer van deze angst af komen. Een harde, onverwachte knal kan al genoeg zijn om levenslange trauma’s te veroorzaken. Veel honden durven daardoor niet meer naar buiten toe wanneer het knallen is begonnen, en dat begint (helaas voor de honden) ieder jaar steeds vroeger. 

Tijdens het uitlaten

Het is belangrijk dat je de hond op oudejaarsdag gewoon uitlaat. Doe dit bij voorkeur al een keer vóór 10.00 uur ’s ochtends, dan mag er officieel namelijk nog geen vuurwerk afgestoken worden. Laat de hond na 22.00 niet meer uit, de kans is dan te groot dat de hond iets overkomt wanneer hij bijvoorbeeld losschiet uit de riem. Ook kan het gebeuren dat de hond naar het vuurwerk toe gaat of het vuurwerk naar de hond wordt gegooid. Als je de hond uitlaat, moet je met een paar dingen rekening houden. Laat de hond nooit los wanneer er vuurwerk afgestoken kan worden. Ook al luistert de hond nog zo goed, de kans dat hij wegschiet wanneer hij schrikt is erg groot. De kans dat er op zo’n moment een ongeluk gebeurt ook. Wees dus verstandig en houd de hond altijd aan de riem.

Als de hond schrikt tijdens het wandelen is het belangrijk om daar geen aandacht aan te besteden. Loop gewoon door alsof er niets gebeurd is en geef de hond vooral geen aandacht. Door zelf kalm te blijven en gewoon strak door te lopen, geef je de hond de bevestiging dat jij zelf niet bang bent. De hond beseft dan dat er geen dreigend gevaar is. Wanneer je de hond echter aandacht gaat geven, bevestig je zijn angst. De hond zal dus denken van “Oei, dit is heel gevaarlijk, hier moet ik heel bang voor zijn”. Het gevolg is dat zijn angst versterkt wordt. Bij sommige honden verdwijnt de angst voor het vuurwerk vanzelf als je er geen aandacht aan geeft.

Als het twaalf uur is 

Wanneer de klok twaalf uur heeft geslagen, wilt u misschien allemaal naar buiten toe om de buren gelukkig Nieuwjaar te wensen en naar het vuurwerk te kijken of het zelf af te steken. Het is echter belangrijk dat er altijd iemand bij de hond binnen blijft wanneer deze bang is voor vuurwerk. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat de hond in zijn paniek klem komt te zitten, weg weet te vluchten of dingen omstoot. Ook kan het gebeuren dat er ergens een deur niet goed dicht zit en de hond naar buiten vlucht, dit moet je zien te voorkomen.

Ook in huis is het belangrijk de hond zo min mogelijk aandacht te geven. Als de hond naast je komt zitten, moet je hem niet gaan aaien. Wel mag je eventueel een hand op zijn vacht leggen, sommige honden ervaren dit namelijk als kalmerend. Het kan echter ook zo zijn dat de angst van de hond hierdoor bevestigd wordt. Wees hier voorzichtig mee.

Oordopjes

Er bestaan speciale oordopjes voor honden die bang zijn voor vuurwerk. Soms kan je zelfs oordopjes gebruiken die eigenlijk bedoeld zijn voor mensen. De bedoeling van deze oordopjes is het dempen van de knallen. De meeste honden schrikken namelijk niet zozeer van de kleuren, maar meer van de knallen. Door het geluid weg te halen, worden de meeste honden vanzelf iets rustiger. Het inbrengen van de oordopjes vergt enige oefening. Sommige honden laten de oordopjes beter inbrengen dan andere honden. Er zijn zelfs honden bij wie dit niet mogelijk is, of bij wie de oordopjes niet blijven zitten. Mocht je twijfelen over het inbrengen van de oordopjes, vraag dit dan altijd na bij een specialist. Er bestaat namelijk een kans dat het oor beschadigt raakt, wanneer je de oordopjes verkeerd inbrengt. 

Naar de kennel

Wanneer het echt onmogelijk is om een fijne avond te beleven, omdat de hond bijvoorbeeld zo onrustig is, is er nog een mogelijkheid om de hond naar een kennel of pension te brengen. De meeste pensions liggen afgelegen van een stad of dorp, er wordt daar dus relatief minder vuurwerk afgestoken. Voor sommige honden is dit de ideale optie. Daar komt nog bij dat de hond zichzelf moet redden in de kennel, er wordt geen aandacht geschonken aan de honden. Er bestaat dan ook een kleine mogelijkheid dat de hond hierdoor minder bang wordt.

Wat kan de omgeving doen

Helaas komt het tegenwoordig vaak voor dat honden gewond raken of zelfs dood gaan omdat er mensen zijn die het leuk lijken te vinden om vuurwerk richting dieren te gooien. Dit mag niet gebeuren. Veel honden worden bang van vuurwerk doordat er te dicht bij het hoofd van de hond vuurwerk afgestoken wordt, denk hieraan. De omgeving kan meehelpen om de angst van de hond weg te halen, door pas vuurwerk af te steken vanaf de aangegeven, officiële tijd.  Ook helpt het wanneer de omgeving eveneens geen aandacht besteed aan de hond. Wanneer je een bange hond op straat tegen komt, heb dan geen medelijden. Aai de hond niet en loop gewoon door. 

Conclusie

Wanneer een hond bang is voor vuurwerk, is het allereerst belangrijk dat je daar geen aandacht aan besteed. Aai de hond niet en praat niet tegen hem. Tijdens het wandelen mag je een hond nooit los laten als er vuurwerk afgestoken wordt. Laat de hond ook nooit alleen binnen, als er buiten vuurwerk afgestoken wordt. Verder kan je proberen of het een optie is om oordopjes bij je hond in te brengen, zodat deze de knallen nauwelijks hoort. Mocht dit bovenstaande allemaal niet werken is er ook nog de mogelijkheid om de hond naar een kennel te brengen.

De omgeving kan een bange hond steunen door pas vuurwerk af te steken wanneer het officieel mag. Ook moet je nooit vuurwerk richting een hond gooien. Denk hieraan op oudejaarsdag en geef iedereen een mooie afsluiting van het jaar.  

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Kropsoq

Reacties (4)

Reageer
Johanna locht reageerde 8 jaar geleden
02 Mar 22:20
ik had eigenlijk een vraag oordopjes voor honden kan je die bij een gespecialeerd dierenwinkel kopen want,ik ga mondharmonica spelen morgen krijg ik de eerste introductie les informatie bij een komst en nadien gaan we over 2 weken beginnen met een groepje mensen ja,je moet thuis ook oefenen natuurlijk maar mijn hondje een lief beestje is een hele lieve schat mijn kindje zingt mee als ik muziek maak want ik speel klarinet ook en dan zingt ze mee maar,omdat ik doof ben althans slechthorend vind ik dat erg hinderlijk en heb wel gehoorbescherming gezien maar dat kost 74 euro net een koptelefoon maar,dat vind ik buiten me butget gaan te duur want,dat muziek maken kost me niks vandaar kan ik die ergens bij een goede dierenzaak aanschaffen iets van dopjes of zo?
hartelijk dank alvast voor het lezen van het mailtje groetjes Johanna en voor vuurwerk is me hondje niet bang ik vertel hem in korte zinnen wat er gebeurd buiten en meestal doen ze hier al wel weken van te voren schieten met vuurwerk maar,ik vertel hem wat ze doen en me man neemt hem op de arm en ik doe de cavia buidelen zodat zij lekker tegen me aanligt en heb er geen kind aan en ze zijn allebei heel rustig en na 45 minuten zet ik cavia weer in haar kooi en gaan we zelf ook slapen.En met het uitlaten kiezen we momenten het net effe rustig is buiten zodat onze berjoh goed z,n behoefte kan doen.
En we hebben berjoh met puppy als vroeg meegenomen naar evenement waar vuurwerk was hij was effe bang maar nadien geen last meer gehad.Maar met muziekspelen zingt ze mee hoe dat komt geen idee maar,is wel lastig als ik muziek maar,hij dan mee joddellt haahahah wel om te lachen maar,ik wil wel serieus kunnen oefenen natuurlijk hartelijk dank om deze mail te lezen.Liefs Johanna
Rita reageerde 10 jaar geleden
25 May 17:43
Dag Noia,

Hartelijk dank voor jouw bericht!
En ja, ik hoop ook dat we nog lang en gelukkig mogen samenzijn.

Ik wens jou nog het allerbeste.

Veel groetjes,
Rita en mijn lieve dieren
Noia reageerde 10 jaar geleden
25 May 13:41
Dag Rita,

Wat mooi om zo'n verhaal te lezen. Het klopt dat sommige honden angstiger zijn voor vuurwerk dan anderen, en dat jouw hond zich op zijn gemak voelt wanneer je tegen ze praat bevestigt alleen maar dat jullie een hele mooie, sterke band hebben.

Zo zie je ook dat niet iedere hond hetzelfde reageert. Jouw hond wordt niet extra angstig wanneer je er tegen praat, en dat is natuurlijk alleen maar mooi! Dat maakt de omgang met honden zo uniek.

Ik wens jou en de hond nog een fijn leven toe en dat jullie nog lang beste maatjes mogen zijn. Fijn dat er zulke hondenliefhebbers op deze wereld rond lopen.

Groet,
Noia
Rita reageerde 10 jaar geleden
24 May 22:49
Hallo,

Ik praat tegen mijn hond wanneer er vuurwerk is. Ik zeg haar dat het mooi is en leuk. Ze krijgt extra aandacht en voelt zich op haar gemak. Misschien is de ene hond ook angstiger dan de andere. Waar wij wonen is er minstens 3x per jaar vuurwerk.
Mijn hond komt ook uit een asiel. Ze was 2 jaar oud en zat al voor de tweede maal in een asiel. Mishandeld, veel te mager en enorm angstig. Ik heb mijn hond nu 4 jaar en we zijn de beste vrienden. Ze is heel gelukkig, rustig en lief met iedereen, zowel met mensen, kinderen en andere dieren. Ik heb een poesje gevonden en mijn hond heeft hem goed aanvaard. Ze zijn ook goede vrienden. Ze liggen bij elkaar in de zetel. De poes heeft wel schrik van het vuurwerk. Hij kruipt onder mijn dekbed totdat het voorbij is. Daarna lijkt hij het gelukkiglijk vergeten te zijn.

Groetjes vanuit België