Wat met een gerstekorrel in je oog

Een vervelende gerstekorrel in je oog

gerstekorrelIk weet niet hoe men dit vervelende euvel in Nederland noemt. In België is een gerstekorrel een vervelend knobbeltje in het oog. De officiële aandoening is een chalazion. Het gevolg is een gezwollen oog. De oorzaak? Een verstopte talgklier in het ooglid. Hoe kom je eraan? Hoe geraak je ervan verlost? Lees dan verder.

Wat is een gerstekorrel precies?

gerstekorrel2Het goede nieuws is dat zo'n gerstekorrel pijnloos is. Als je in de spiegel lijkt, zie je een knobbeltje aan de binnenkant van het ooglid. Omdat dat korreltje daar niet thuis hoort, is het irritant maar doet geen pijn. De oorzaak van dit ongemak is het gevolg van een verstopte talgklier in het ooglid.

In de volksmond wordt een gezwollen oog omwille van een gerstekorrel ook 'strontje' genoemd. Dat is dan geen chalazion maar een 'Hordeolum'. Ook in dit geval is de oorzaak een ontsteking van een verstopte zweetklier of een talgklier in het ooglid. De ontsteking ontstaat plotseling. Er ontstaat een rode, meestal pijnlijke zwelling aan de binnen- of buitenzijde van het ooglid, dichtbij de rand van het ooglid. Vaak wordt dit een puistje met een puskopje. Zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over. Bij een hordeolum zit de pijnlijke zwelling in de rand van het ooglid. Dit in tegenstelling tot een chalazion, waarbij de zwelling net boven of onder de rand van het ooglid zit Een hordeolum kan een gevolg zijn van een ooglidontsteking. Risicopatiënten zijn mensen met diabetes, eczeem en allergie.

Hoe weet je dat je een gerstekorrel hebt?

Dat gaat heel geleidelijk. Eerst bemerk je een rode zwelling. Die verkleurt later naar grijs en dan begint het een harde verdikking te worden. Het knobbeltje is langzamerhand beter zichtbaar. Dat is ook niet moeilijk want het kan groeien van enkele millimeters tot een centimeter. Als het knobbeltje dan ook nog eens geïnfecteerd raakt door bacteriën kan de klier ontstoken raken. Het gevolg hiervan is dan weer dat het ongemak pijn gaat doen. Uiteindelijk kan het hele ooglid rood en gezwollen zijn.

Behandeling                    

Een chalazion kan na enkele weken spontaan verdwijnen. Vooral als je vanaf het beginstadium warme compressen en een goede ooglidhygiëne in de praktijk brengt. De behandeling met compressen bestaat er om 3 tot 4 maal per dat en dit gedurende 15 minuten een warm washandje op het ooglid te leggen. Wanneer de huid week is, kan het puistje gemakkelijker doorbreken. U mag niet gaan knijpen. Meestal breekt het puistje na enkele dagen vanzelf open waarna het uitdroogt en geneest.

Ook kun je de moeite nemen om de ooglidranden 2x/dag te ontvetten met een wattenstokje dat gedrenkt is in een oplossing van één theelepel babyshampoo in drie theelepels lauw water. Na deze werkwijze de ogen goed spoelen met lauw water.

Medicijnen zijn meestal niet nodig.

Moet je naar een oog-/huisarts?

operatie gerstekorrelEen bezoek aan de huisarts of zo nodig oogarts is alleen nodig als je vermoedt dat het ooglid geïnfecteerd is. Als de roodheid, pijn en zwelling niet afnemen of zelfs toenemen, ga dan naar uw huisarts. Soms wordt de zwelling (het abcesje) opengemaakt. In dat geval zal de oogarts soms oogdruppels of zalf met antibiotica, al of niet gecombineerd met een ontstekingsremmer (corticosteroid) voorschrijven.

In het slechtste geval moet de gerstekorrel worden verwijderd. Dat is echter alleen het geval indien het chalazion niet vanzelf verdwijnt. Of als u er te veel last van hebt. Wat is last? Bijvoorbeeld omdat het (te veel) pijn doet of u dat uw zicht vermindert. Het verwijderen is een vrij eenvoudige ingreep onder plaatselijke verdoving.

Conclusie

Of het nu gaat om een gerstekorrel als gevolg van een ontstoken of verstopte talgklier of een zweetklier aangenaam is het niet. Een oog of ooglid is toch aan een gevoelige en vervelende plek als er een knobbeltje zit dat er niet thuis hoort. Beetje geduld de eerste dagen is de oplossing. Met de warme compressen kun je meteen beginnen. Duurt het ongemak echter te lang en gaat het al te zeer vervelend, ga dan toch maar even langs de huisarts. Eventueel zal deze je doorverwijzen naar een oogarts maar niet alitjd.