Wat moet je weten over mosselen

Inleiding

Mosselen zijn heerlijk om te eten en bovendien nog eens heel erg gezond ook! Ze zijn erg makkelijk te bereiden, maar voordat je ze goed kunt bereiden, is het belangrijk om alle feiten en fabels van mosselen op een rijtje te zetten. Een aantal voor waar aangenomen feitjes blijkt namelijk helemaal niet waar te zijn! En andere feiten die de mossel tot een nog geschikter ingrediënt voor gerechten maken, zijn niet bekend genoeg. Wat moet je allemaal weten over mosselen?

Fabels

Niet alles wat er gezegd wordt over het bereiden van mosselen is waar. De volgende vier zaken moet je onthouden als je mosselen klaar wilt maken:

Het bereiden van mosselen moet in een mosselpan 

Het klopt dat mosselen bereiden in een mosselpan de meest geschikte manier is om mosselen te bereiden, omdat de pan groot genoeg is om een flinke hoeveelheid schelpen in één keer te bereiden. Toch kan een gewone, grote (soep)pan ook voor heerlijke mosselen zorgen. De truc om in een gewone pan net zulke lekkere mosselen te bereiden, is door minder mosselen te gebruiken. 

Dichte schelpen kun je niet eten

Vaak wordt aangenomen dat je dichte schelpen niet kan eten, omdat het dan veelal gaat om slikmosselen. Dit zijn mosselen die zichzelf volzuigen met zand en daardoor niet geschikt zijn om te eten. In sommige gevallen klopt dit ook, maar in andere gevallen zijn de dichte mosselen prima te eten. Ze hebben alleen een sterkere sluitspier. Dat wil zeggen dat de mosselen een sterker mechanisme hebben om dicht te blijven en daardoor na het garen niet open zijn gaan staan. 

Verschillende kleuren mosselen smaken anders

Er zijn over het algemeen twee verschillende kleuren mosselvlees op de markt: oranje mosselvlees en wit mosselvlees. Vaak wordt aangenomen dat de verschillende kleuren mossel verschillend smaken, omdat ze er anders uit zien. Dit is echter niet waar, het enige verschil zit hem in de hoeveelheid pigment in het mosselvlees, en daar proef je niets van! 

Mosselen kun je invriezen 

Als er tegen je gezegd wordt dat je mosselen in kunt vriezen, is dat een fabel! Althans, als het gaat om rauwe mosselen. Het komt de smaak niet ten goede en de mosselen zijn na het invriezen minder goed eetbaar qua textuur. Wanneer je je mosselen per se in wilt vriezen, omdat je anders veel overhoudt of omdat je ze pas later nodig hebt, kook ze dan eerst gaar en haal ze uit hun schelp. 

Feiten

Naast een aantal fabels over mosselen die in het bovenstaande stuk uit de wereld zijn geholpen, zijn er ook een aantal belangrijke feiten over mosselen die maar niet genoeg benadrukt kunnen worden: 

Mosselen zijn calorieënarm, maar toch voedzaam!

Mosselen bevatten relatief weinig calorieën. Zo’n honderd gram mosselvlees bevat maar 75 calorieën. Daarnaast zijn mosselen vetarm: ze bevatten bijna een te verwaarlozen hoeveelheid vet. Daarentegen bevatten deze schelpdieren wél veel andere belangrijke voedingsstoffen en sporenelementen: o.a. erg veel eiwitten, mineralen, kalk, verschillende vitaminen en jodium. Dit zijn allemaal erg belangrijke stoffen die nodig zijn voor een goed functionerend lichaam. Let wel op dat je niet te veel mosselen eet, want te veel is immers nooit goed. 

Veel verschillende bereidingsmogelijkheden 

Iedereen kent de meest gangbare manier van het bereiden van mosselen: in een pan, met mosselgroenten en witte wijn. Maar je kunt zoveel meer met mosselen doen! Het begint al met variatie in de pan. Naast de standaard mosselgroenten, zoals ui, wortel en prei, kun je zelf allerlei groenten en kruiden toevoegen om de mosselen nog lekker te maken. Denk bijvoorbeeld aan extra veel knoflook, een rode peper, venkel, zoete aardappel of courgette. Ook met het vocht kun je experimenteren: vervang de witte wijn eens door een flesje bier, of door sterke visbouillon als je niet van alcohol houdt.

Ook kun je mosselen bereiden in een gerecht. Doe bijvoorbeeld wat goed schoongemaakte mosselen in een pan met soep of voeg mosselen toe in het kookproces van een risotto! Je gaart de mosselen hierbij op ongeveer dezelfde manier als in een (mossel)pan, maar met geheel andere smaken. 

Kook ze nooit te lang!

Waar veel mensen zich ook nog wel eens in vergissen, is de kooktijd van een mossel. Het duurt namelijk maar zo’n 6 á 7 minuten voordat de meeste mosselen in de pan gaar zijn. Als je de mosselen langer laat koken, gaat dat niet alleen ten koste van de smaak, maar ook van de textuur van het mosselvlees. Mosselen die te lang gegaard hebben, krijgen een rubberachtige textuur, waardoor ze eigenlijk nauwelijks meer te eten zijn. Laat mosselen dus nooit te lang staan! Bovendien kun je mosselen rauw eten, dus wees niet bang dat je ze te kort gegaard hebt.

Conclusie

Mosselen zijn heerlijk om te eten, maar je moet wel weten wat je voor je hebt. Zo is het belangrijk om te weten dat je mosselen niet per se in een mosselpan moet bereiden, een grote (soep)pan volstaat ook. Ook kun je het mosselvlees in dichte schelpen veelal nog eten. Verder smaken verschillende kleuren mosselen hetzelfde. Je kunt mosselen niet invriezen als ze nog in de schelp zitten, dat gaat ten koste van de smaak. Daarbij zijn mosselen gezond en voedzaam, kun je ze op veel verschillende manieren en met veel verschillende smaken bereiden en duurt het bereiden bovendien helemaal niet lang! In een kwartiertje heb je een heerlijk gerecht op tafel staan. 

Bron afbeelding: Wikimedia commons, Davind Monniaux, dennis and aimee jonez