Wat moet u weten als u in sprinters gaat beleggen

Inleiding

In dit artikel ga ik het hebben over ING sprinters. Dit is een beleggingsproduct uitgegeven door ING waar je een hoger rendement mee kan behalen.

Wat is een sprinter?

Een sprinter is een door ING uitgegeven beleggingsproduct. Bij een sprinter kunt u sneller hogere rendementen behalen op koersstijgingen of koersdalingen. U kunt met sprinters beleggen in aandelen, indices, valuta, grondstoffen of obligaties. Er zijn twee soorten sprinters, namelijk de long en de short sprinter. Bij een long sprinter, neemt u zoals het woord al zegt een long position in. Hiermee wordt bedoelt dat u een stijging verwacht van bijvoorbeeld het aandeel. Als u een short sprinter neemt verwacht u juist een koersdaling van het aandeel.

Wat zijn de voordelen van een sprinter ten opzichte van aandelen?

Ten eerste heeft u kans op een (fors) hoger rendement dan als u aandelen koopt. Dit komt door de unieke hefboomwerking van sprinters (hier kom ik later op terug). Ten tweede geeft een sprinter een transparante koersvorming weer. Hierdoor heeft u géén verborgen kosten hebt, zoals kosten voor tijdswaarde en kosten voor volatiliteit. Ten derde kunt u sprinters kopen wereldwijd, dus bijvoorbeeld sprinters op aandelen in de Dow Jones.

De hefboomwerking

Bij elke sprinter staat vermeldt wat de hefboom van die sprinter is. Als voorbeeld nemen we een sprinter short op de AEX (u verwacht dus een koersdaling van de AEX). Deze sprinter geeft een hefboom van 10 weer. Dit houdt in dat als de AEX 1% daalt, u niet 1% rendement behaalt maar 10% (1×10=10%). Let op! Dit kan dus ook sterk tegen u werken!

Wat zijn de risico's van een sprinter?

Er bestaan verschillende soorten risico's bij sprinters. Deze zijn:

  • Marktrisico: dit betekent dat de onderliggende waarde van de sprinter de tegenovergestelde richting in gaat dan u had verwacht.

Door de hefboomwerking werkt dit dan nog sterker tegen u (u kunt uw gehele belegging verliezen in uitzonderlijke gevallen).

  • Valutarisico: er hoeft niet altijd sprake te zijn van valutarisico. U heeft hier alleen mee te maken als uw sprinter staat genoteerd in bijvoorbeeld dollar in plaats van euro's.

De koers van de sprinter kan dus negatief (of positief) worden beïnvloed door wisselkoerseffecten.

Wat is het financieringsniveau bij sprinters?

Een groot gedeelte wordt gefinancierd door ING. De rest investeerd u zelf, waardoor u (in veel gevallen) maar een kleine investering hoeft te doen. Het gefinancierde deel wordt het financieringsniveau genoemd. Over het gefinancierde gedeelte wordt rente betaald of ontvangen. Dit is echter al verrekend in het financieringsniveau.

Wat is het stop loss-niveau?

De regel bij een stop loss-niveau is heel simpel. Stel, u heeft een sprinter long AEX. Het stop loss-niveau is 310 en de huidige stand is 336. Zodra de AEX naar 310 punten is gedaald (u had verwacht dat de AEX zou stijgen) wordt de sprinter automatisch afgewikkeld door ING. Tegenover een optie die een expiratiedatum heeft, heeft een sprinter dit niet. Een sprinter heeft dus wel een stop loss-niveau waardoor de sprinter wordt beëindigd. Als het stop loss-niveau wordt bereikt ontvangt u de (eventuele) restwaarde van de sprinter.

Wordt het stop loss-niveau aangepast tussentijds?

Het antwoord hierop luidt: ja. Dit niveau wordt één keer per maand aangepast op basis van het actuele financieringsniveau. Deze verandering wordt meestal op de eerste dag van de maand doorgevoerd.

Wat betekent de ratio bij een sprinter?

Zoals de vraag luidt heeft iedere sprinter een bepaalde ratio. Het enige wat de ratio aangeeft is hoeveel sprinters u bijvoorbeeld van de AEX moet kopen, om één keer in de AEX belegd te zijn. Bij de AEX zal de ratio altijd 10 zijn. De ratio geeft dus aan in "hoeveel stukjes een aandeel, indice etc. is geknipt".

Conclusie

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd over sprinters. Het beleggen in sprinters vind ik het leukste beleggingsproduct dat er is en is zeker de moeite waard om uit te proberen.