Wat te doen bij uitblijven menstruatie

Inleiding

In de medische terminologie wordt gesproken van amenorroe als de menstruatie of ongesteldheid uitblijft. Met andere woorden wanneer je dus niet ongesteld wordt. Er zijn twee verschillende soorten van amenorroe. De eerste vorm van amenorroe is de primaire amenorroe. Dit betreft het meisje dat nog nooit heeft gemenstrueerd, die dus nog niet eerder ongesteld is geweest. De tweede vorm van amenorroe is de secundaire amenorroe. Van dit laatste spreekt men wanneer men al wel ongesteld is geweest maar dit door een bepaalde oorzaak vier maanden of langer dan dat uitblijft.

Oorzaak en symptomen van uitblijvende menstruatie

Primaire amenorroe

Als je voor het eerst ongesteld moet worden maar het gebeurt maar niet dan spreken wij van primaire amenorroe. Het uitblijven van de eerste menstruatie komt meestal omdat de puberteit wat laat op gang komt. Andere oorzaken voor het uitblijven van de eerste menstruatie kunnen zijn aandoeningen aan het voortplantingsorgaan of aandoeningen in de hormonenhuishouding.

Secundaire amenorroe

Secundaire amenorroe kan door een aantal oorzaken komen. In de eerste plaats is dit natuurlijk een zwangerschap. Als je na de bevalling borstvoeding geeft zal ook de menstruatie wegblijven. Ook bij eetstoornissen zoals anorexia kan er sprake zijn van uitblijven van de menstruatie. Dit heeft dan weer te maken met ondergewicht. Heel erg hard trainen en daardoor ondergewicht hebben kan ook een oorzaak zijn voor het uitblijven van de menstruatie. Sommige ziekten zoals aandoeningen aan de schildklier of bepaald medicijngebruik kunnen ook de menstruatie stopzetten.

Er is sprake van een blijvend uitblijven van de menstruatie na het verwijderen van de baarmoeder of na de overgang.

Wat moet je doen bij een uitblijvende menstruatie

Primaire amenorroe

Als wij spreken over de eerste menstruatie die maar niet komt, dan moet je eerst eens aan je moeder vragen wanneer zij voor het eerst ongesteld is geworden. Het kan zijn dat al je vriendinnen al wel ongesteld zijn en jij nog niet. Er zit een bepaalde mate van erfelijkheid in het tijdstip waarop de eerste menstruatie komt. Met andere woorden als je moeder haar eerste menstruatie vrij laat in de puberteit heeft gehad dan zal dat bij jou ook het geval zijn. Ben je inmiddels 16 jaar geworden dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan vervolgens beoordelen of er iets anders aan de hand is of niet.

Secundaire amenorroe

Indien je reeds eerder ongesteld bent geweest en de menstruatie blijft uit, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Bent u niet zwanger of in de overgang dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Behandeling uitblijven menstruatie

Je hebt de stap gezet om naar de huisarts te gaan. Als je nog niet eerder hebt gemenstrueerd zal de huisarts je lichamelijk onderzoeken en vervolgens bloed afnemen. In dit bloed wordt gekeken naar de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het beginnen van je menstruatie. Deze hormonen zijn de zogenaamde hypofysehormonen. Ben je wel eerder ongesteld geweest dan zal de huisarts eerst een zwangerschapstest doen. Vervolgens zult u worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar zal een röntgenfoto of een MRI-scan worden gemaakt. Bij deze onderzoeken zal worden gekeken of de hypofyse er goed uitziet. Uw eventueel medicijngebruik zal ook worden nagekeken. In de meeste gevallen zal er niets aan de hand zijn en is het een kwestie van geduld hebben: de menstruatie zal vanzelf weer op gang komen.

Links

De eerste menstruatie