Wat te doen bij vliegtuigvertraging

Inleiding

U heeft het vast wel een keer meegemaakt: uw vliegtuig is vertraagd en u moet lange tijd rondhangen op de luchthaven. Het meest irritante is: hoe lang duurt de vertraging? Wat kunt u ondernemen als u slachtoffer bent van een vliegvertraging?

Mogelijkheden

  • Wanneer een vertraging begint met de omgeroepen mededeling dat er een technische storing is aan het toestel, kan de oorspronkelijk aangegeven vertraging telkens opnieuw verlengd worden totdat de storing opgelost is en het vliegtuig de goedkeuring krijgt om te mogen vertrekken.
  • Het kan ook zijn dat uw vlucht uiteindelijk geannuleerd wordt, om veiligheidsredenen.

Mensen die regelmatig vliegen, zijn vaak goed op de hoogte van de geldende gebruiken en regels. Voor degenen die niet gewend zijn om te vliegen hierbij een aantal reizigerstips hoe om te gaan met vluchtvertragingen.

Voordat u vertrekt

  • Indien u de keus heeft, vlieg dan zo vroeg mogelijk op de dag. U maakt dan meer kans op een plaats bij een volgende vlucht naar uw bestemming later op die dag, helemaal wanneer u een aansluiting heeft gemist en u loopt het minste risico om te moeten blijven overnachten. Ook in het winterseizoen zijn dagvluchten gunstiger. Bij late vluchten of nachtvluchten is er meer kans op ijsvorming en dus meer kans op vertraging.
  • Houd rekening met bepaalde feestdagen en vermijd als het kan bepaalde drukke vliegperioden. Uw reisbureau kan u hierover informeren.
  • Moet u een belangrijke afspraak of gebeurtenis bijwonen, boek uw vlucht niet te krap van te voren. Houd indien mogelijk een tijdsmarge aan tussen het moment van aankomst en de afspraak, zodat een eventuele vertraging uw reisdoel niet teniet doet.
  • Kies het liefst voor een rechtstreekse vlucht naar uw bestemming zonder aansluitingen, ook al is deze misschien iets duurder. U bent sneller op de plaats van bestemming en u loopt geen risico om uw aansluiting te missen.
  • Houd de weersomstandigheden voor uw geplande vertrekdatum in de gaten. Wordt er dikke mist voorspeld, dan kunt u ruim voor vertrek via internet of teletekst thuis reeds bekijken of uw vlucht vertraagd of geannuleerd zou kunnen zijn.
  • Maak, voordat u vertrekt, een kopie van uw contract met de vliegmaatschappij en draag dit bij u samen met uw andere reisbescheiden. Hierin staan al uw rechten en de verplichtingen van de luchtvaartmaatschappij. Weet u niet hoe hier aan te komen, vraag er dan naar bij uw reisbureau of uw reisorganisator.
  • Zorg ervoor dat u in uw handbagage datgene heeft zitten wat u nodig zou kunnen hebben bij een langdurige vertraging evt. gevolgd door een overnachting, zoals een fijn boek, lenzenvloeistof, medicijnen, een schone onderbroek, speelkaarten, spelletjes voor de kinderen enz. Ook handig bij verlies of te laat aankomen van uw bagage. Dit alles wel verpakt volgens de nieuwe anti-terrorisme normen natuurlijk.

Wat te doen in geval van een vertraging

  • Wees ruim op tijd met inchecken en houdt daarna zelf de borden met vluchtinformatie goed in de gaten. Ziet u dat uw vlucht vertraging oploopt waardoor u het risico loopt een aansluitende vlucht of een belangrijke afspraak te missen, dan kunt u beter anticiperen en vast bij de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij van uw vervolgvlucht aankloppen om deze om te boeken of een alternatieve vlucht boeken.
  • Bij vertraging heeft u recht op verzorging en bijstand van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Daarnaast kunt u in bepaalde gevallen een schadevergoeding claimen. Deze rechten liggen sinds 2005 vastgelegd in een EEG Verordening. Een precies overzicht van uw rechten kunt u hier vinden: http://www.leerwiki.nl/Hoe_krijg_je_geld_terug_bij_vliegtuigvertraging
  • Blijf kalm, het is logisch dat u niet blij wordt van gemiste afspraken of verloren vakantiedagen, maar er is niemand mee gebaat wanneer u ruzie krijgt met de baliemedewerkers van de vliegtuigmaatschappij waar u later geld terug van wilt claimen. Hoe rustiger u blijft, des te meer kans u heeft op het verkrijgen van de juiste informatie en evt. benodigde verklaringen of documenten omtrent de vertraging, en des te meer zullen de maatschappijwerknemers bereid zijn om u van dienst te zijn en u te verzorgen.
  • Schrijf alle details en eventuele bijzonderheden op, duur van de vertraging, gegeven informatie, en vraag als het kan om een verklaring op schrift van de vliegtuigmaatschappij.
  • Blijf bij een vertraging in de buurt van de informatieborden en uw vertrekgate. Een vertraging kan namelijk ook korter duren dan aangekondigd en dan mist u uw vlucht. Of u mist door baliemedewerkers omgeroepen informatie omtrent een volledige aflasting van uw vlucht en de noodzaak om deze om te boeken, alternatieve vluchten of het eventueel veranderen van de vertrekgate.
  • Houd zelf de vluchtinformatie goed in de gaten en wees pro-actief. Het kan geen kwaad om op de hoogte te zijn van andere vluchten naar uw plaats van bestemming op dezelfde dag. Is uw vlucht ernstig vertraagd of wordt hij uiteindelijk zelfs geannuleerd, dan begint het circus van het plaatsen van alle passagiers van uw vlucht op andere vluchten. Dit betekent lange rijen bij de klantenbalies. Ziet u dit aankomen dan kunt u voor de lange rijen uit zelf vast vragen bij de balie van uw luchtvaartmaatschappij om u op de “stand-by list” van een volgende vlucht te zetten. Hoe hoger u op deze lijst staat, des te meer kans u maakt op een van de weinige vrijgekomen stoelen op een andere vlucht.
  • Wees aardig, flexibel, geduldig en beleefd tegen de baliemedewerkers. Zij kunnen er ook niets aan doen dat uw vlucht vertraagd is en ten slotte bent u van hen afhankelijk om u verder te helpen of u om te boeken op een andere vlucht. Ik kan uit eigen ervaring spreken dat een beetje vriendelijkheid wonderen doet. De mensen die het minst hard tegen ze schreeuwen worden uiteindelijk het beste geholpen. U wilt tenslotte toch zo snel mogelijk naar uw plaats van bestemming of terug naar huis.
  • Bewaar alle gegevens van uw vlucht, tickets, reserveringnummer, vluchtgegevens, reisdocumentatie etc. voor het geval dat u later om een schadevergoeding wilt vragen.
  • Normaal gesproken zou er bij vertragingen een formulier uitgereikt moeten worden waarop uw rechten als vliegtuigpassagier staan en bij wie u moet zijn voor een eventuele financiële vergoeding. Krijgt u dit niet, vraag er dan naar. Nog praktischer is het om uw rechten voor uw vertrek op te zoeken, uit te printen en bij de hand te hebben.
  • Om passagiers tevreden te houden tijdens vertragingen worden er dan ook vaak “vouchers”, tegoedbonnen, uitgedeeld. Lees goed wat hier op staat, ook de kleine lettertjes, het kan zijn dat door het aannemen van deze vouchers uw recht op compensatie achteraf vervalt, of dat de tegoedbon maar beperkt bruikbaar of inwisselbaar is.
  • Duurt uw vertraging 5 uur of langer, dan kunt u direct uw geld terug eisen. De luchtvaartmaatschappij hoort u dit zelf aan te bieden, doen ze dat niet, dien dan meteen ter plekke een klacht in.

Links