Wat te doen bij voedselvergiftiging

Inleiding

Afb.1. Voedselvergiftiging!

Iedereen heeft het wel een keer gehad; voedselvergiftiging.Niet alleen zeer vervelend en naar voor de zieke, maar ook voor de partner of ouder daarvan.

Wat is een voedselvergiftiging, waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?

Wat is voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt doordat er een giftige stof in het voedsel dat je gegeten hebt zat. Deze giftige stoffen kunnen geproduceerd worden door bacteriën of schimmels.

Het voedsel hoeft niet anders te smaken dan normaal, je hebt dus niet perse in de gaten dat je besmet voedsel eet.Een voedselinfectie is iets anders, dan wordt je ziek van de bacteriën op het eten.

Wat zijn de klachten bij een voedselvergiftiging?

Binnen 8 uur na de besmetting ontstaan de eerste klachten.Sommige mensen krijgen last van buikkrampen, anderen van misselijkheid, diarre of overgeven.

Het achterhalen van welk voedsel het geweest is gaat vrij snel, als meerdere mensen voedselvergiftging hebben gekregen, na zelfde te hebben gegeten of gedronken.

In sommige gevallen, kan voedselvergiftiging leiden tot andere klachten. Zo veroorzaakt de bacterie Clostridium botulinum bijvoorbeeld spierzwakte en verlamming.Als de klachten zich voor doen bij jonge kinderen, is het slim om naar de huisarts te gaan.

Meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging

Welke micro-organismen veroorzaken het meest vaak een voedselvergiftiging?

Stafylokokkenbacteriën

Voornamelijk te vinden op voedsel als kip, eieren, sandwiches en paté. De bacteriën produceren giftige stoffen die met het voedsel het lichaam binnenkomen. Het gevolg is diarree en/of overgeven binnen vier uur. Vaak verdwijnen de klachten binnen 24 uur.

Afb.2. Je kunt voedselvergiftiging krijgen van schaaldieren!

Norwalk-virus

Het Norwalk-virus besmet vaak schaaldieren (afb.2).

Escherichia colibacterie

E.coli bacteriën kunnen vlees en water besmetten. Reizigersdiarree wordt meestal door de E. coli-bacterie veroorzaakt.

Salmonellabacterie

Deze bacterie besmet voornamelijk eieren of kippenvlees. Kenmerkende klachten zijn overgeven, koorts en diarree, waarbij soms bloed in de ontlasting kan zitten.

Campylobacter

Deze bacteriën besmetten vaak vlees, water en ongepasteuriseerde melk. De klachten ontstaan twee tot vijf dagen na het eten van het besmette voedsel.

Andere oorzaken

Soms wordt de voedselvergiftiging veroorzaakt door giftige paddenstoelen of groente of fruit met een hoge concentratie pesticiden. De klachten zijn dan overgeven en diarree.

Wat kun je doen als je een voedselvergiftiging hebt?

Afhankelijk van de besmetting en de duur kun je verschillende dingen doen;

  • Heb je een voedselvergiftiging door het eten van giftige paddenstoelen, dan moet het gif snel het lichaam uitgehaald worden.
  • Bij een andere oorzaak van voedselvergiftiging gaan de klachten meestal vanzelf over. De zieke moet dan voldoende water drinken door middel van thee en wat droge bschuitjes of biscuitjes eten om het slappe gevoel tegen te gaan.
  • Duren de klachten echter langer dan een week, of is de zieke een jong persoon of juist een oud persoon, dan kun je beter snel naar de huisarts gaan. De zieke krijgt dan vocht met zout toegediend om uitdroging te voorkomen.

Hoe kun je een voedselvergiftiging voorkomen?

Er zijn een paar manieren om voedselvergiftiging te voorkomen;

  • Het eten goed en snel af te laten koelen, zo kunnen de bacterien niet vermenigvuldigen of giftige stoffen produceren.
  • Eten op tijd weg gooien, niet na de datum eten van produkten uit de koelkast.
  • Hygiënisch werken in de keuken, handen wassen bij het bereiden van vlees en na het toiletteren.
  • Voorkom kruisbesmetting door niet overal dezelfde messen en snijplanken voor te gebruiken, denk daarbij met name aan kip.
  • Kook eten goed en bacteriën, alleen door het voedsel goed te verhitten doodt je de meeste bacteriën.

Als je voedselvergiftiging hebt gekregen door het eten van voedsel uit een winkel, snackbar of restaurant, dan is het aan te raden dit te melden bij de Voedsel- en Warenautoriteit.

Verder lezen

Wil je meer weten over allergische reacties? Lees dan; Hoe ontstaat een allergische reactie .

Wil je meer weten over het eten van paddestoelen? Lees dan: Eetbare paddestoelen .

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden