Wat te doen met een kilo appels

Inleiding

Wellicht voor sommigen een rare titel maar soms weet je gewoon niet altijd wat je kunt doen met een kilo appels. Misschien krijg je zoveel appels via een groenten- en fruitabonnement of heb je zelf een mooie appelboom in je eigen tuin. Ik krijg iedere week een zak appels van mijn tante en daar kon ik niet tegenaan eten met een appeltje per dag tijdens de lunch. Dus vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in wat er te doen valt met een dergelijk aantal appels. Uiteraard is de uitkomst ongelimiteerd maar hieronder heb ik een aantal heerlijke (en zelf uitgeprobeerde) recepten en mogelijkheden beschreven om op een lekkere manier gebruik te maken van je appels.

Appelmoes

In de leerwiki Hoe maak ik appelmoes%3F staat beschreven hoe je zelf appelmoes kan maken. Ik gebruik 1 kilo moesappels zoals bijvoorbeeld goudreinetten maar ik heb gisteren ook gemerkt dat er allerlei appels geschikt zijn, ook wanneer je ze door elkaar mengt. Let dan wel op de hoeveelheid suiker en proef even voor je er teveel suiker doorheen doet. Niet alle appels hebben veel extra suiker nodig omdat ze al zoet zijn van zichzelf. Voor 1 kg zoete appels gebruik ik zelf 100 gram suiker.

Variatie met appelmoes Voor een beetje variatie kun je kaneel toevoegen. Je hoeft de appels niet te schillen maar je kunt de partjes (verwijder wel het klokhuis) ook met schil en al koken en erna zeven voor wat meer bite. Als je niet van té gladde appelmoes houdt kun je het zeven achterwege laten voor een wat meer dikke appelmoes.

Gestoofde appels

Als variatie op gestoofde peertjes, maar wellicht net zo lekker en gezellig op tafel. Je hebt hier de volgende ingrediënten voor nodig:

  • 1 kg appels (bij voorkeur zoete)
  • een stukje pijpkaneel (geen kaneel van de kermis, maar échte kaneel)
  • 50 gram suiker
  • 10 gram aardappelzetmeel

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vier parten. Breng in een pan een bodempje water aan de kook en voeg hier alvast de kaneel en de suiker aan toe. Voeg de appels toe als het water kookt. Zet het vuur iets zachter en leg de deksel op de pan als het water weer kookt. Laat ze koken tot de appelpartjes glazig zijn. Dit is ongeveer na 20 a 30 minuten. Bind het aardappelzetmeel aan met wat koud water en voeg dit samen met het kookvocht. Haal de kaneelstok uit het water. Serveer de appels in een mooie schaal.

Appelcompote

Je hebt hier de volgende ingrediënten voor nodig:

  • 1 kg appels
  • 130 gram suiker
  • 2 dl water
  • Maïzena of aardappelzetmeel
  • Witte wijn (scheutje)
  • Citroenschil

Herhaal de bereidingswijze zoals hierboven tot het binden van het kookvocht met het zetmeel. Kook de citroenschil mee in het begin in plaats van de kaneelstok. Haal de appels na het koken uit de pan. Laat het kookvocht inkoken en voeg hier eventueel wat aangemaakt zetmeel aan toe (zoals bij de gestoofde appels). Voeg hier wat witte wijn aan toe. Proef of een en ander nog wat aanpassing behoeft en voeg naar gelieven nog wat ingrediënten toe. Nu zijn er een aantal mogelijkheden. Je kunt het kookvocht en de appels bij elkaar voegen en 'prakken' tot een appelmoesachtige substantie of je kunt de appels op een mooie schaal leggen en hier het kookvocht overheen gieten.

Appeltjes uit de oven

Voor appeltjes uit de oven heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 kg appels (kan ook minder natuurlijk)
  • 150 gram suiker
  • Kaneelpoeder
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram boter (bij voorkeur roomboter)

Was de appels (als je niet van de schil houdt, kun je deze ook verwijderen) en verwijder de klokhuizen. Zet de appels rechtop in een ovenschaal en giet hier een bodem water in. Voeg de suiker, rozijnen en kaneel bij elkaar en doe deze in de appels (op de plek van het klokhuis). Leg een klontje boter bovenop de appels en ook om de appels heen. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden. Schep het kookvocht om de zoveel tijd nog even op en over de appels. Na ongeveer 20 minuten zijn de appels gaar. Als dit nog niet het geval is kun je ze iets langer erin laten staan.

Variatie Dit gerecht kun je ook variëren door de appels in een bladerdeegjasje te steken. Hiervoor heb je uiteraard bladerdeeg nodig. Laat de lapjes bladerdeeg ontdooien. Vouw de flapjes om de appel heen. Vul de appels zoals bovengenoemd. Plaats de appels dan in de ovenschaal en laat het water weg. Bestrijk het bladerdeeg met wat eigeel en strooi hier suiker overheen. De baktijd is ongeveer ook 20 a 30 minuten.

Zo zie je dat je met appels nog een aantal heerlijke recepten kan maken. Zo hoef je nooit meer appels weg te doen! Bon appe(l)tit!