Wat vertelt je een bodemanalyse

Bodemanalyse

Inleiding

U kunt niet zien hoe zuur of basisch uw tuingrond is, of hoe rijk of arm aan voedingsstoffen. Gelukkig zijn er eenvoudige en goedkope grondproefsetjes verkrijgbaar waarmee u snel meer te weten komt, zonder de tijd of de kosten die een echte laboratoriumtest met zich mee zou brengen.

Testen op de voornaamste voedingsstoffen

1) Gebruik een plantschepje om een monster te nemen van de grond op een diepte van 5-8 cm onder het oppervlak. Neem op verschillende plaatsen in de tuin een monster en test elk monster apart.

2) Gebruik bijvoorbeeld het deksel van een spuitbus als maatbeker en meng 1 deel grond met 5 delen water. Schud of roer grond en water in een schone pot door elkaar en laat het mengsel vervolgens tot rust komen. Het kan wel een half uur tot een hele dag duren voordat de vloeistof enigszins helder is geworden (bij kleigrond duurt dit het langst).

3) Zuig met een pipet voorzichtig een beetje van de bovenste paar centimeter heldere vloeistof op, om te analyseren.

4) Gebruik de pipet om de vloeistof over te brengen in het testvakje en het controlevakje van het plastic testdoosje.

5) Giet het poeder uit de bijgeleverde capsule in het testvakje. Doe het deksel op het doosje en schud het krachtig heen en weer, totdat het poeder is opgelost.

6) Wacht een paar minuten tot er zich kleur ontwikkelt en vergelijk die dan met die van het kleurenschema. Daarop staat een verklaring van elke kleur en aanwijzingen hoe u eventuele problemen aan moet pakken.

Een handige test

Weet u niet zeker of uw grond uit zand, leem of klei bestaat, voer dan de volgende test uit:

1) Neem en handvol vochtige, maar niet natte grond en wrijf dat tussen duim en wijsvinger. Voelt het korrelig aan zonder dat de korrels aan elkaar plakken en laat de grond zich moeilijk tot een balletje rollen, dan is er sprake van zandgrond.

2) Voelt de grond korrelig aan en kunt u er wel een balletje van rollen, dan hebt u te maken met zanderige leemgrond.

3) Is de grond korrelig of plakkerig en kunt u er een rolletje van maken, dan is het zanderige kleileem of kleileem.

4) Kunt u het rolletje tot een ring buigen, dan is er sprake van kleigrond.

De pH-waarde vaststellen

De pH-test is anders dan de test op voedingsstoffen, in die zin dat u niet hoeft te wachten tot de grondoplossing tot rust is gekomen en dat alleen het testvakje zelf met de oplossing hoeft te worden gevuld. Vul het controlevakje met schoon water.

Voor wat dient nu juist de pH-waarde

De pH-waarde is goed voor het opnemen van de voedingsstoffen. Deze pH-waarde geeft de zuurtegraad aan in de grond. Bij elke pH-waarde staat een getal van 0 t.e.m 14. Hoe hoger de pH-waarde hoe minder zuur je grond is en hoe beter de voedingsstoffen worden opgenomen. De pH-waarde is niet alleen belangrijk voor siertuinen of moestuinen maar ook voor bv. voor een visvijver.

Testmetersvoor de pH-waarde te bepalen

De analyse van grond kan heel snel plaatsvinden met een testmeter, maar sommige mensen menen dat deze niet zo nauwkeurig is. Belangrijk is het om de meter op de juiste manier te gebruiken. Houd de meter schoon en reinig de punt van het meetstaafje met heel fijn schuurpapier, als dat door de fabrikant wordt aanbevolen. Duw het meetstaafje in de grond en lees na enkele ogenblikken de pH-waarde op de schaal af. Meet op diverse plaatsen op hetzelfde stuk grond, om te controleren of de uitslag steeds gelijk is.

Conclusie

Opgelet !

Deze testen zijn niet 100% vertrouwbaar. Voor 100% zekerheid stuur dan een staal op naar een laboratorium. Raadpleeg ook altijd een bevoegd persoon in de winkel. Lees ook altijd de bijsluiters. Sommige testen buiten bereik van kinderen houden.