Wat wil je weten over bewindvoering

Inleiding

Sommige mensen zijn niet in staat om hun financiën zelf goed te regelen. Ze hebben bijvoorbeeld psychische of lichamelijke problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met dementie of mensen die een verslavingsprobleem hebben. Ook mensen met een verstandelijke beperking zijn niet altijd in staat om hun eigen financiën te regelen. Maar ook mensen die schulden hebben gemaakt kunnen een bewindvoerder krijgen. Bewindvoering houdt in dat iemand anders de financiën gaat regelen. Dit kan de partner of een familielid zijn, maar je kunt ook een bewindvoerder aangewezen krijgen. De bewindvoerder regelt alles wat de financiën betreft. Alle inkomsten komen binnen bij de bewindvoering en hij betaalt daar onder andere alle lasten van. Het geld wordt als het ware beheerd. Als je onder bewind staat dan heb je geen zeggenschap over je geld. Je mag geen geld uitgeven zonder toestemming van de bewindvoerder. Wat wil je allemaal weten over bewindvoering?

Wat is bewindvoering

Bij bewindvoering worden de financiën geregeld voor iemand die dat zelf niet meer kan. Dit kan door bijvoorbeeld ziekte of verslaving komen. Ook kan iemand teveel en te makkelijk geld uitgeven, waardoor iemand tegen zichzelf moet worden beschermd. Dit kan het geval zijn als iemand diepe schulden heeft gemaakt. Een aanvraag voor bewindvoering moet worden aangevraagd bij de kantonrechter. Dit kan vrijwillig gebeuren en anders zal de kantonrechter bekijken of het nodig is of iemand onder bewind komt. Meestal wordt een familielid de bewindvoerder. Die wilt het over het algemeen gratis of tegen lage kosten doen en hij kent de persoon in kwestie goed. Maar wanneer er geen familie beschikbaar is of wanneer je een onafhankelijke bewindvoerder wilt, dan kan je bij verschillende bedrijven een bewindvoerder in dienst nemen. Er worden dan wel kosten in rekening gebracht. Hoe hoog deze kosten zijn is meestal afhankelijk van iemands vermogen en inkomsten. Wanneer bewindvoering noodzakelijk is en iemand heeft weinig inkomen, dan heb je meestal recht op bijzondere bijstand.

Wat doet een bewindvoerder

Een bewindvoerder regelt alles op financieel gebied. Het geld maar ook de bezittingen van iemand worden onder bewind gesteld. Een bewindvoerder beheert het vermogen en alle inkomsten komen bij de bewindvoerder binnen. Er wordt een aparte betaalrekening gemaakt waar alleen de bewindvoerder aan kan komen. Op deze rekening komt bijvoorbeeld het loon binnen en belastingvoordelen. Ook alle post moet bij de bewindvoerder binnenkomen, zo kunnen alle rekeningen en andere zaken makkelijker geregeld worden. Toch is het niet zo dat iemand helemaal niks meer krijgt. Iedere week zal de bewindvoerder een vast bedrag overmaken. Van dit geld moeten bijvoorbeeld de boodschappen worden betaald. Voor andere en grote uitgaven moet toestemming aan de bewindvoerder worden gevraagd. Een andere taak van een bewindvoerder is het regelen van de belasting en andere regelingen. Misschien heb je wel recht op toeslagen of bijzondere bijstand. Een bewindvoerder zorgt er voor dat alles wordt aangevraagd waar je recht op hebt.

  • Vermogen en bezittingen beheren.
  • Alle inkomsten komen bij de bewindvoerder binnen.
  • De belasting regelen.
  • Aanvragen van toeslagen, subsidies en andere regelingen.
  • Alle lasten betalen.
  • Per week leefgeld overmaken.

Plichten van een bewindvoerder

Behalve bovengenoemde taken heeft een bewindvoerder ook nog een aantal plichten. Zo moet hij verantwoording afleggen, dit gebeurt in bijzijn van de kantonrechter. Hij legt één keer per jaar verantwoording af, maar ook als de bewindvoering ten einde loopt moet er verantwoording worden afgelegd. De bewindvoerder moet laten zien hoe hij met het vermogen, de bezittingen en de inkomsten is omgegaan. Alle geregelde zaken en uitgaven moet worden overlegd. Ook mag een bewindvoerder niet op eigen houtje beslissingen nemen over het geld. Indien mogelijk wordt er zoveel mogelijk overlegd. Een bewindvoerder regelt puur de financiële punten. Dit mag een bewindvoerder niet:

  • Testament wijzigen
  • Beslissingen maken over medische kwesties

Soorten bewind

Tijdelijke of permanente bewindvoering

Bij sommige mensen is het duidelijk dat ze permanent onder bewindvoering moeten komen. Hun lichamelijke of psychische problemen zijn van deze aard dat er niet kan worden verwacht dat ze ooit in staat zullen zijn om hun financiën zelf weer te regelen. Maar andere mensen kunnen tijdelijk onder bewindvoering komen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met verslavingsproblemen of schulden. Uiteindelijk als mensen herstelt zijn of uit de schulden zijn, dan kan verwacht worden dat ze hun eigen geld weer kunnen beheren.

Beperkte bewindvoering

Er kan ook worden gekozen voor beperkte bewindvoering. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand een groot vermogen heeft of veel dure bezittingen. De bewindvoerder beheert het vermogen en de bezittingen. Daar mag degene die onder bewind staat niks mee doen zonder toestemming van de bewindvoerder. Maar verder mag hij wel zelf keuzes maken en beslissingen nemen over bijvoorbeeld zijn inkomsten.

Bewindvoering stopzetten

Bewindvoering kan niet zomaar stopgezet worden. Iemand komt niet zomaar onder bewindvoering te staan! Ben je van mening dat je zelf je eigen financiën weer kunt regelen? Dan zul je een brief moeten opstellen aan de kantonrechter. Hij zal de zaak bekijken en een beslissing nemen. Dit is de enige manier om bewindvoering stop te zetten!

Conclusie

Het is hartstikke goed dat er zoiets als bewindvoering bestaat. Sommige mensen kunnen niet zelf hun financiële zaken regelen en hebben iemand nodig die dit voor hen doet. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een (psychische)ziekte of verslaafden. Een bewindvoerder regelt alle financiële zaken van iemand die onder bewind staat. Hij betaalt alle vaste lasten en regelt bijvoorbeeld belastingzaken. Degene die onder bewind staat krijgt één keer week geld om bijvoorbeeld de boodschappen van te doen. Overige uitgaven moeten worden overlegd met de bewindvoerder. Een bewindvoerder kan geen misbruik maken van zijn positie, want één keer per jaar moet hij verantwoording afleggen aan indien mogelijk degene die onder bewind staat en de kantonrechter. Van alle uitgaven en geregelde zaken moet een bewijs worden bewaard en dit moet overlegd worden. Zo weet iemand zeker dat zijn financiële plaatje goed geregeld wordt!


Reacties (11)

Reageer
Thea zuurbier reageerde 9 jaar geleden
10 Nov 16:00
kan een bewindvoerder de huur voor iemand betalen
S reageerde 10 jaar geleden
09 Apr 01:09
Een brief schrijven naar de kantonrechter
Me jagt reageerde 10 jaar geleden
27 Feb 10:36
hallo heb een vraagje mijn dochter staat onder bewind niet om dat ze schulden had maar om dat een verstandelijke beperking heeft nu wil ze van bewind na budget beheer kan dat en hoe doen we dat
Ben reageerde 10 jaar geleden
18 Oct 08:38
Geachte Herman,

Dit is inderdaad een lastige situatie. Ik heb inmiddels wat ervaring met soortgelijke gevallen. Wij hebben vanuit ons sociaal loket namelijk mensen met dergelijke problemen. Mail me of bel me op 06-30075700.

Vriendelijke groet,

Ben
Herman reageerde 10 jaar geleden
25 Jun 13:54
Ik heb ook een vraag: wij, mijn vrouw en ik, wonen naast een buurvrouw van bijna 83 jaar, die slecht Nederlands kent en die behalve een pleegzoon, geen familie of helemaal niemand heeft. Met pleegzoon is geen contact en die woont in ander land. Buurvrouw is gaan sukkelen (Psychisch )en wij zijn er als buren ingerold om mantelzorg te verlenen in combinatie met thuiszorg. Is prima hoor, maar we weten niet wat en waar wij verantwoordelijk voor zijn. Buurvrouw ligt nu in ziekenhuis. Mogen wij in haar huis om spullen voor haar mee te nemen en haar was te doen? Hoe gaat het financieel, mogen wij post open maken? Er ligt post al van 2 weken. Zij is daar psychisch niet toe in staat want begrijpt veel dingen niet meer. Waarschijnlijk is er in het verleden een testament opgemaakt, maar dat weten we niet zeker. Kunnen wij dat te weten komen? Ook schijnt zij een begrafenispolis te hebben, maar ook daar weten we verder niets van. We weten ook geen papieren / documenten te liggen. Hoe gaat het als zij komt te overlijden? Wie zorgt voor begrafenis, en als zij daar te weinig geld voor heeft of de polis is te weinig, wat dan? Zijn wij ergens aansprakelijk voor als soms zou lijken dat er schuld zou zijn? ? En aan wie komen haar spullen en eventueel geld toe?
Veel vragen, alstublieft een helder antwoord.
Vast heel erg bedankt

Vriendelijke groet,
Herman
Sibilla houben reageerde 10 jaar geleden
24 May 15:12
hallo, ik wil effe een raad hebben weet niet meer wat ik nog meer moet doen
ben sinds1april bewindvoerder van moeder want moeder is dement.eerst had ze een bewindvoerder die niet alles betaald het terwijl hij dat wel moest doen.nu stromen de rekeningen binnen van vorig jaar die niet door hem zijn voldaan en tot nu toe nog binnen stromen hij het het geld ook nog niet overheveld.en als je hem beld komt de ene na de andere leugen tevoorschein.hij het ook aan de rechter gezegt dat moeder schulden had en de bewijzen heb ik hier dat dit niet het geval was maar dat laat ik nog de rechter zien.nu is ze ok niet meer verzekerd voor haar huis terwijl hij daar al een rekening het gekregen in maart 2013,moest al voldaan zijn enz.ik belde hem op en zei hoe hebje dit allemaal klaar gespeeld,waarop hij weer zei alles is betaald moeder had geld genoeg maar dank zei de bewindvoerder nu alleen maar nog schulden help zo snel mogelijk met een antwoord aub
C.G.M. Venterink reageerde 11 jaar geleden
07 Mar 17:40
Ik ben moeder van een verstandelijk beperkte zoon. Wat gaat er gebeuren met zijn geld als hij overlijdt? Zijn vader is bewindvoerder?
John reageerde 11 jaar geleden
03 Dec 15:57
Als je vrijwillig onder bewind bent gegaan, kan je dat zelf beeidnigen.
Nina reageerde 11 jaar geleden
27 Nov 00:11
Hallo,

Ik ben een jaar geleden onder bewind gegaan vrijwillig omdat mijn ouders me spaar geld wouden hebben ma toen die tijd ging ik op me zelf wonen en kon de druk niet aan me ouders zaten in de schuld en omdat ik ze gedeeltelijk met me geld kon helpen wouden ze het hebben,ik heb het toen niet gedaan omdat ik niet vind dat je daar je kind verantwoordig voor moet stellen, nu ga ik samen wonen met mijn vriend en wil graag stoppen met bewindvoering ik heb een brief gescheven na de kanton rechter ik kreeg vandaag een mail van mijn bewindvoerder dat hij die brief nu heeft en dat hij hier op moet reageeren mag hij mijn brief wel lezen? verder krijg ik steeds minder geld van mijn bewindvoerder moet straks met 20euro rond komen met 2 man ik mag bijna gratis wonen bij mijn vriend dat wel betekent dat ik de boodschappen betaal dat heb ik voor gesteld omdat ik niet op zijn portomonee wil profiteeren hij is internationaale vracht wagen chaffeur dus verdiend redelijk veel mijn bewind voerder is ook niet blij dat ik wil stoppen hij heeft gezegt dat hij gaat vertellen dat ik niet met me geld kan om gan ma ben eigenlijk aleen vanwegen me ouders onder bewind gegaan om me geld te beschermen op dit moment gaat het goed met mij en me ouders en me geld willen ze ook niet meer ik wil gewoon van die man af ma ben bang dat hij het gaat winnen en weet niet wat ik moet doen is natuurlijk zijn woord tegen de mijne ik ben vrijwillig onder bewind gegaan en er werd altijd gezegt als ik wil stoppen kan dat geen probleem ma nu houd die man zich er niet aan die wilt niet dat ik bij hem weg ga hoe veel kans heb ik dat ik bij hem weg mag? ben tenslotte vrijwillig onder bewind gegaan, ik hoop dat iemand me vraagen kan/wil beantwoorden alvast bedankt groetjes Nina
Kim reageerde 11 jaar geleden
20 Nov 19:27
hallo, ik heb al 2 jaar bewindvoering, dat komt omdat ik thuis geen kostgeld wou betalen en toen hebben mijn ouders al dat geld bij elkaar opgeteld (totaal 1500 euro) en gezegt tegen mij: als jij geen bewindvoering neemt dan schoppen wij je het huis uit! Ik heb zelf bewindvoering aangevraagt onder dwang van mijn moeder en stiefvader. volgende maand heb ik mijn ouders helemaal afbetaalt. Ik heb een brief naar de kantonrechter gestuurd die is ontvangen en ik moet in december naar de kantonrechter komen.. ik heb ook de reactie van mijn bewindvoerder gelezen en die is niet zo best..
J. van Dort reageerde 11 jaar geleden
29 Oct 23:29
Goede uiteenzetting. Vraag blijft of een bewindvoerder ook aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele tekorten of schulden die de onder bewind gestelde persoon betreffen.