Wat wil je weten over de gifmeter

Gifmeter

De website ‘Weet wat je eet’ is een initiatief van het Nederlandse Ministerie van Milieudefensie, Natuur & Milieu en Foodwatch. Ze komen nu met een ‘Gifmeter’ en dat klinkt niet goed toch? Dus zijn we eens gaan uitzoeken wat ze zoal te melden hebben over fruit, groenten en welke landen het niet zo nauw nemen met de gezondheid van hun spullen. Lees verder en huiver…
 

Gifmeter als titel van een website

Als je ergens aandacht voor vraagt, moet je een spectaculaire naam bedenken! Geef toe: 'Gifmeter' klinkt wel erg verontrustend. Worden we als consument dan echt letterlijk vergiftigd? Dat kan in deze moderne tijd met controles, etiketvoorschriften en Europese regels toch niet waar zijn?

Deze website heeft zijn roots in Nederland. Daarom wordt het specifieke onderdeel van de Nederlandse supermarkten niet behandeld. Wil je hier alles over weten, ga dan naar de link onderaan dit artikel. Want de bedoeling van dit artikel is niet alleen om het over de toestand in Nederland te hebben. Ook de Vlamingen kunnen heel veel leren van de informatie op deze site. Daarom hebben we de informatie beperkt tot beide landen.

Goed FRUIT

De randvoorwaarden die werden in acht genomen: producten zonder gif, nog net binnen de wet, overtreding van de wet en het gezondheidsrisico. Dan krijg je volgend rijtje in volgorde van goed tot slecht: druiven (het best), peren, sinaasappels, mandarijnen, appels, mango, nectarine, meloenen en pruimen (het slechtst).

Goede GROENTEN

Voor dezelfde voorwaarden: komkommer (het best), aubergine, kropsla, erwten, sperziebonen, tomaten en wortelen (het slechtst). Opvallend is de afwezigheid van de meest dagdagelijkse groenten zoals boontjes en (bloem(kolen.

Te onthouden: de meest vervuilde producten

Maak je een combinatie van deze 2 rubrieken met dezelfde randvoorwaarden dan moet je in de supermarkt meenemen: druiven (het best), komkommers, peren, aubergines, pepers, sinaasappels en mandarijnen (het slechtst)! Mandarijnen scoren dus niet goed en dat voor zo'n seizoensgebonden artikel: ze zijn er immers alleen rond de Sint Niklaasperiode. Zo ook met asperges: staan er ook niet bij...

Beste landen van herkomst

Dit is ook een interessante vaststelling. Als je, zoals ik, altijd kijkt op het etiket waar iets vandaan komt dan scoren deze landen van goed tot slechts in volgorde: Indië (best), Peru, Thailand, Italië, Suriname, Griekenland, Egypte, Kenia, België en de Dominicaanse Republiek (het slechtst). Als je dit lijstje bekijk, valt België toch wel op! Weliswaar op de voorlaatste plaats maar toch: niet iets om fier op te zijn!

Conclusie

Dit is een interessante website. Met (te) veel informatie om hier allemaal uit te leggen. Neem eens de tijd om alle rubrieken te bekijken. Je staat gewoon versteld! Ook heel interessant en leerrijk is de rubriek ‘Bestrijdingsmiddelen’. Als je dat allemaal leest, durf je helemaal niets meer te eten. Dat kan toch ook weer niet de bedoeling zijn?

De statistieken gaan over 2009. Ik neem aan dat 2010 niet direct grote veranderingen in de hitlijsten met zich meebrengt. Op gebied van controles is er dus nog veel, heel veel werk aan de winkel.

Links

Gifmeter

Groente- en fruitwijzer