Wat wil je weten over de theehype

Thee drinken is hot

thee leerwikiThee wordt tegenwoordig zelfs aangekondigd als zijnde de nieuwe wijn. Toprestaurants hebben tegenwoordig niet alleen een wijnkaart maar ook een theekaart. En theesommeliers, theebouillon en grand cru thee bestaan ook al. En al gehoord van de combinatie wild en thee?

 

Thee versus wijn

Voordeel hierbij is dat je geniet zonder alcohol! Alcohol ontspant maar thee evenzeer.

Thee is ook gezonder dan wijn.

Of het maar een hype is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Verwezen wordt in dit verband naar het Japanse sake: werd ook de hemel in geprezen maar uiteindelijk waaide het over.

Hoe wordt thee gemaakt?

  • Bij de pluk worden alleen de beste, mooiste blaadjes van de theestruiken gekozen. Theeplukken gebeurt in de regel door vrouwen. Het is een zware klus: ze krijgen een grote zak of mand mee op hun rug en in de regel wordt er van hen verwacht dat ze 20 kg. blaadjes per dag verzamelen. Dat verdient dan 2 euro! Na de pluk gaan de theeblaadjes naar de fabrieken. Traditioneel wordt thee altijd in het land van herkomst verwerkt. India, Sri Lanka en China zijn de belangrijkste theeproducerende landen.
  • De eerste stap wordt verflensen genoemd. Dit is eigenlijk niets anders dan het laten verwelken van de blaadjes in de zon. Dit proces kan wel kunstmatig worden versneld door de blaadjes door grote, hete lucht windmolens te jagen.
  • Daarna worden de blaadjes geplet door persen.
  • Aan deze snippers en krulletjes wordt zuurstof toegevoegd (fermenteren, roesten) dat voor de kleur zorgt.

Groene thee, zwarte thee, kruidenthee, melanges, surrogaten?

Het assortiment, dat wij kunnen kopen is stilaan niet meer te overzien. Uiteraard: de ene thee is de andere niet.

  1. Kruidenthee is niet gemaakt van theeblaadjes van de bovengenoemde theestruik. Wel van andere planten zoals munt, rozenbottel, kamille, lindebloesem enzovoort. Deze theesoorten, ook melanges genoemd, worden ook aangeduid met ‘surrogaten’. Ook deze ‘theevervangers’ hebben een gunstige invloed op de gezondheid: minder tot geen cafeïne, anti oxidanten, goed voor het gebit, verfrissend, spijsvertering, zenuwstelsel en vitamines C.
  1. Groene thee bekomt men doordat de blaadjes niet gefermenteerd werden. In die zin is groene thee dus de ‘puurste en natuurlijkste’ thee. Na het plukken worden de blaadjes meteen gestoomd, gerold en gemalen. Groene thee is daarom bitterder van smaak dan zwarte thee maar ook gezonder.
  1. Zwarte thee daarentegen wordt wèl van dezelfde kwaliteitsblaadjes gemaakt maar wordt wèl gefermenteerd. De verkleuring gaat van groen naar oranje, naar alle mogelijke bruintinten tot zwart.

Hoe maak je thee op de juiste manier?

  • breng water aan de kook en, afhankelijk van de hardheid van het water, tot zelfs 5 minuten;
  • verwarm de theepot vooraf met een beetje van dit kokend water;
  • per liter water: één theezakje (4 gram) of
  • per tas: een theelepel losse thee;
  • maximum 5 minuten laten trekken: zo vermijd je een bittere smaak;
  • toegevoegd kan nog worden: suiker, melk, honing, rietsuiker of een schuifje citroen;
  • échte thee bevat wel degelijk cafeïne. Deze kun je voor 80% eruit halen door het zakje of mengsel één minuutje te laten voortrekken en dit theewater weg te gooien; vervolg daarna het ritueel.
  • thee is voor een goede smaak ‘maar’ maximaal 1 uur houdbaar.

Nieuw: piramidezakjes

Lipton, de grootste theeproducent ter wereld, bracht vorig jaar thee in piramidezakjes (gemaakt van nylon!) op de markt als innovatie: Lipton Pyramids. Nou ja nieuw? In Japan bestaan al meer dan 20 jaar piramidezakjes en in Engeland, hèt theeland bij uitstek, lagen ze in 1996 al in het rek. Bedoeling: meer bewegingsruimte voor de blaadjes dus een mildere smaak. Hieraan herken je de theekwaliteit: hoe meer hij zwelt, hoe beter de kwaliteit! Of omgekeerd: niet zwellende theezakjes bevatten eigenlijk alleen maar ‘afval van het maal- en rolproces bij de productie. De zakjes zijn van pet (polyethyleen), kunststof. Na gebruik mogen ze niet in de gft-bak maar in de gewone vuilnisbak. Dit staat helaas (nog) niet op de verpakking vermeld. Lipton is nog zoekende naar piramides van afbreekbaar papier.

Tenslotte

De ‘grand cru’ thee in de inleiding betreft de ‘Pu Erh Thee’, een Chinese thee die bezig is naar de Benelux over te waaien. Naast zijn uitermate zachte smaak heeft hij ook nog eens een afslankende en helende werking (anti oxidanten, mineralen en vitaminen). Dat is commercieel prachtig meegenomen. Onder andere spice girl Victoria Beckham werkte mee aan de promotie van Pu Erh Thee. Normale prijs: ca. € 0,38/zakje dus niet goedkoop (ter vergelijking: één Nespressocup zit ook rond € 0,30/cupje).