Wat wil je weten over het Fietsdiefstalregister

Introductie van het Fietsdiefstalregister

FietsdiefstalregisterHet Fietsdiefstalregister is in het leven geroepen om fietsdiefstal aan te pakken. Op deze site kun je namelijk als particulier checken of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Het is dus eigenlijk een waarschuwing voor jezelf als je een tweedehands fiets wilt gaan kopen. Omdat niet iedereen van het bestaan van dit register weet dit artikel.
 

Is het nodig om alle fietsdiefstallen te registeren

  • Als je weet dat er elk jaar geen duizenden maar miljoenen fietsen worden gejat in Nederland, is een dergelijk register geen overbodige luxe. Fietsdiefstal is een van meest voorkomende vormen van criminaliteit in ons land. Wel is het zo dat een gejatte fiets alleen dan in dit register is opgenomen als er ook daadwerkelijk aangifte van de diefstal is gedaan. Dat spreekt voor zich. Dus... fietsdiefstal altijd aangeven, hetzij online, hetzij fysiek op het politiekantoor!
  • Uit onderzoek blijkt dat we met zijn allen maar in 15% van de gevallen aangifte doen van fietsdiefstal! Als we dat niet doen, is het Fietsdiefstalregister natuurlijk nooit up to date! Binnen 10 dagen staat jouw tweewieler dan als gestolen gesignaleerd! Dit alles onder regie van de RDW.
  • Hoera! Sinds januari 2008 zijn alle 25 politiekorpsen aangesloten op het landelijke fietsdiefstalregister!

Ook de fietsfabrikanten werken mee!

En dat is geweldig! Alle Nederlandse fietsfabrikanten geven de gegevens door van de fietsen die de laatste jaren in Nederland zijn geproduceerd.

Hoe checken op de website?

Dat kan op 2 manieren, afhankelijk van de gegevens die je ter beschikking hebt:

  1. via het chipnummer (ook diefstalpreventiechip (dpc) of protagtorof genoemd) of
  2. via een combinatie van merk en framenummer.  

Hoe herken je een gestolen fiets?

Wil je een tweedehandsfiets aanschaffen dan let goed op deze kenmerken:

  1. Is het originele slot bij de fiets? Of is dit verwijderd en vervangen door een ander slot?
  2. Is het slot soms beschadigd?
  3. Is de sticker van de originele handelaar verwijderd of onleesbaar gemaakt?
  4. Is het framenummer of de postcode verwijderd?
  5. Is het serienummer nog aanwezig?

Nog een website gevonden!

Website 'Mijn fiets terug'

Tijdens de voorbereiding van dit artikel kwam ook de website 'Mijn fiets terug' in beeld. Ik citeer: 'Mijnfietsterug.nl helpt de gedupeerde fietser op een laagdrempelige manier sneller zijn of haar gestolen fiets terug te vinden. In tegenstelling tot het landelijk fietsdiefstalregister, plaats je op Mijnfietsterug.nl zélf 1-2-3 je gestolen fiets online via googlemaps. Of ga je direct op zoek (op allerlei kenmerken) naar jouw fiets'. Een alternatief?

Links

Het Fietsdiefstalregister

Mijn fiets terug

De RDW heeft ook een link voor het checken van auto's. Als je op deze pagina het kenteken invoert in de gele 'kentekenplaat'. Check een NL kenteken!