Wat wil je weten over het geboortehotel

Inleiding

Er komt tijdens je zwangerschap heel wat op je af. Eén van de dingen waar je over na moet denken is je bevalling. Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Voor beide geldt dat er verschillende voordelen en nadelen zijn. Thuis ben je in je vertrouwde omgeving en hoef je de baby niet te vervoeren. Maar in het ziekenhuis weet je zeker dat de juiste apparatuur in de buurt is, mocht er iets mis gaan. Het zou toch ideaal zijn als beide manieren gecombineerd kunnen worden! In een geboortehotel is dit mogelijk! Wat wil je weten over het geboortehotel?

Wat is een geboortehotel?

Het geboortehotel is een plek waar je kunt bevallen. Het kan een apart gebouw zijn, maar ook een etage in een ziekenhuis. In het geboortehotel zijn allemaal kamers ingericht om daar te bevallen. Maar er is meer sfeer dan in het ziekenhuis. De kamers zijn zo huiselijk mogelijk ingericht! Je kunt in het geboortehotel bevallen met behulp van je eigen verloskundige. Ook is het mogelijk om je kraamtijd in het geboortehotel door te brengen. Het grote voordeel van een geboortehotel is dat er 24 uur per dag een kraamverzorgster beschikbaar is. Je kunt dus ook midden in de nacht terecht als je ergens vragen over hebt!

Voordelen geboortehotel

  • Het geboortehotel is altijd in de buurt van een ziekenhuis. Gaat er iets verkeerd? Dan ben je binnen een paar tellen in het ziekenhuis!
  • Je hebt een eigen kamer. Deze zijn gezellig en huiselijk ingericht. Hierdoor hangt er een ontspannen sfeer, wat de bevalling meestal ten goede komt.
  • De kamers zijn luxe ingericht, zo heb je een tv en radio. Ook is er een extra bed aanwezig voor je partner. Zo kan hij gewoon blijven slapen. Ook voor de maaltijden wordt gezorgd, al zijn deze niet verplicht!
  • Er gelden geen vaste bezoektijden. Visite kan dus langskomen wanneer het jou uitkomt.

Kosten geboortehotel

De kosten zijn afhankelijk van je zorgverzekeraar. Voor je zorgverzekeraar is bevallen in een geboortehotel hetzelfde als bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Bij de meeste zorgverzekeringen geldt een eigen bijdrage of het wordt tot een maximaal bedrag per dag vergoed. Gemiddeld moet je denken aan een bedrag rond de 120 euro. Maar in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering zal het precieze bedrag staan.

Ook je kraamtijd kun je doorbrengen in een geboortehotel. Tijdens je zwangerschap zal je zorgverzekeraar aangeven op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Gemiddeld is dit 49 uur. Per 24 uur in het kraamhotel wordt acht uur kraamzorg gerekend. Voor kraamzorg geldt vanuit de basisverzekering een eigen bijdrage van van vier euro per uur.

Bij alle zorgverzekeraars is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Met de juiste aanvullende verzekering worden bovenstaande kosten vergoed en geldt geen eigen bijdrage!

Extra kosten

Er gelden enkele extra kosten als je in een geboortehotel wilt verblijven. Zo geldt er bij de meeste geboortehotels een eigen bijdrage voor materiaalgebruik. Ook kan er voor het eten een bijdrage worden gevraagd.

Tips

  • Bezoek van tevoren het geboortehotel om een idee te krijgen van de sfeer!
  • Het is mogelijk om thuis te bevallen en je kraamtijd in het geboortehotel door te brengen.
  • Je kunt (een gedeelte) van je kraamtijd in het geboortehotel doorbrengen. Er is dag en nacht een kraamverzorgster beschikbaar.

Conclusie

Het geboortehotel is de ideale plek om te bevallen als je graag de zekerheid van het ziekenhuis en een huiselijke sfeer wilt. Je bevalt in of vlakbij het ziekenhuis, maar wel in een eigen kamer die gezellig is ingericht. Lijkt het je wat om in een geboortehotel te bevallen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en de kosten.