Wat wil je weten over koolmonoxidevergiftiging

Inleiding

Eens in de zoveel tijd worden we opgeschrikt door berichten uit de media dat er mensen zijn overleden door een koolmonoxidevergiftiging. Dit heeft veel impact omdat het vaak jonge mensen of gezinnen zijn! Het grote gevaar van koolmonoxide is dat je het niet kunt zien, proeven of ruiken. Hierdoor heb je vaak niet door dat er iets mis is. Wat is koolmonoxidevergiftiging precies? Hoe kun je het herkennen en nog belangrijker, hoe kun je het voorkomen? Kortom, wat wil je weten over koolmonoxidevergifting?

Wat is koolmonoxidevergiftiging?

Bij een koolmonoxidevergiftiging is er teveel koolmonoxide in je huis. Koolmonoxide is een gas dat je niet kunt ruiken, zien of proeven. Koolmonoxide onstaat bij een onvolledige verbranding. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een kapotte of slechtwerkende geiser, cv of kachel. Het gas wordt niet volledig verbrand waardoor de koolmonoxide vrij komt. Bij een slechte ventilatie blijft de koolmonoxide in huis hangen met alle gevolgen van dien. Slechte ventilatie houdt in dat de gassen niet uit je huis kunnen door bijvoorbeeld een slechte afvoer of verstopte schoorsteen. De meeste huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat de afvoer de enige manier is om de gassen kwijt te raken!

Wanneer je ademt zul je de koolmonoxide inademen. Je bloed neemt 250 keer sneller koolmonoxide op dan zuurstof. Vitale organen zullen uitvallen als ze te weinig zuurstof krijgen, denk bijvoorbeeld aan je hart, lever en hersenen. Wanneer deze organen uitvallen zul je buiten bewustzijn raken en uiteindelijk overlijden. Een koolmonoxidevergiftiging is dus levensgevaarlijk!

Hoe kun je een koolmonoxidevergiftiging herkennen?

Een koolmonoxidevergiftiging is lastig te herkennen. Er zijn verschillende kenmerken die op koolmonoxidevergiftiging kunnen wijzen. Dit zijn voornamelijk gangbare klachten, waardoor mensen eigenlijk niet gelijk aan een koolmonoxidevergiftiging zullen denken. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn of voelt zich moe.

Lichamelijke kenmerken

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Verwardheid
  • Slaperig
  • Buiten bewustzijn raken
  • Versnelde hartslag

Kenmerken in huis

  • Beslagen ramen
  • Een oranje gasvlam in plaats van blauw

Hoe kun je koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Het belangrijkste is uiteraard om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Hierbij zijn een aantal punten belangrijk.

  • Laat je cv of geiser ieder jaar nakijken door een installateur
  • Controleer ook de luchtafvoer
  • Laat je schoorsteen één keer per jaar uitvegen
  • Zorg altijd voor voldoende ventilatie! Laat bijvoorbeeld een klein raampje of venster open zodat de koolmonoxide altijd weg kan en er frisse lucht binnen kan komen
  • Plaats een koolmonoxidemelder. Een koolmonoxidemelder werkt in principe hetzelfde als een rookmelder. Wordt er in je huis een te hoog percentage koolmonoxide gemeten, dan gaat er een alarm af. Wil je extra veiligheid? Hang dan op verschillende plekken in huis een koolmonoxidemelder op. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je de melder ophangt. Je kunt een koolmonoxidemelder kopen bij een bouwmarkt.

Wat te doen bij een koolmonoxidevergiftiging?

De meeste mensen hebben niet door dat ze te maken hebben met een koolmonoxidevergiftiging. Maar wanneer je denkt dat je te maken hebt met een koolmonoxidevergiftiging, dan is er één ding het belangrijkst, namelijk zuurstof! Zet dus de ramen en deuren open en ga naar buiten. Mocht je ertoe in staat zijn dan kun je zelf het gastoestel uitschakelen. Raadpleeg bij klachten altijd een dokter en schakel de brandweer in!

Conclusie

Een koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn. Het is daarom van belang om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Dat begint bij goed onderhoud van een gastoestel en openhaard. Ook ventilatie is belangrijk. Zorg daarom voor voldoende frisse lucht in huis en zorg dat de afvoeren schoon zijn. Toch kan er altijd iets misgaan. Door een koolmonoxidemelder op te hangen word je gealarmeerd als er een te hoge concentratie koolmonoxide in huis hangt!