Wat wil je weten over kraamzorg

Inleiding

Wanneer je net bevallen bent, dan heb je recht op kraamzorg. Kraamzorg houdt in dat je een kraamverzorgster krijgt die voor de moeder en de baby zorgt. Bij een thuisbevalling zal de kraamverzorgster de verloskundige assisteren. Een kraamverzorgster zal behalve zorg ook advies geven, meehelpen in het huishouden en voor de rest van het gezin zorgen. Wanneer je net bevallen bent, dan is de hulp van een kraamverzorgster dus erg welkom! De eerste paar dagen na een bevalling komt een kraamverzorgster heel de dag. Daarna zal de kraamzorg worden afgebouwd. Je krijgt maximaal tien dagen kraamzorg. Wat wil je allemaal weten over de kraamzorg?

Het regelen van je kraamzorg

Het is vaak belangrijk om je kraamzorg op tijd te regelen. Je verloskundige zal aangeven voor wanneer je de kraamzorg geregeld moet hebben, maar gemiddeld genomen is dit rond de 18 weken. Dit is best vroeg, maar het is voor een kraamzorgbureau een hele planning om ervoor te zorgen dat er genoeg beschikbare kraamverzorgsters zijn. Je kan op verschillende manieren kraamzorg regelen.

  • Via je zorgverzekering. Kraamzorg wordt vergoed door je zorgverzekering, maar hierbij is wel belangrijk dat je zorgverzekeraar een contract heeft met een bepaald kraamzorgbureau. Wanneer dit namelijk niet het geval is, dan heb je kans dat je een eigen bijdrage moet betalen. Vaak kan je via de site of via de telefoon heel makkelijk de kraamzorg regelen via je zorgverzekering. Je moet je gegevens achterlaten, zoals de uitgerekende datum en gezinssamenstelling en zij regelen de kraamzorg verder voor je. Wanneer je wilt, kan je over het algemeen een eigen voorkeur aangeven.
  • Via een kraamzorgbureau. Je kan de kraamzorg natuurlijk ook regelen via een kraamzorgbureau. Je kan zelf op zoek gaan naar een bureau waar jij je goed bij voelt. Via de site, de telefoon of het bezoeken van een vestiging kan je je heel makkelijk aanmelden.

Wanneer je je kraamzorg hebt geregeld, dan krijg je hier een bewijs van dat je aanmelding gelukt is. Bij deze aanmelding zit meestal ook een brief met spullen die je nodig hebt voor je kraamtijd. Vaak komt er ook iemand van het kraamzorgbureau langs, dit gebeurt meestal tussen de 28 en 32 weken. Er zal worden gekeken of je alle spullen in huis hebt en er zal een vragenlijst worden doorgenomen.

Kraamzorg en de verzekering

Niet iedereen krijgt hetzelfde aantal uur kraamzorg. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het beschikbare personeel en de situatie thuis. Je krijgt altijd minimaal 24 uur kraamzorg. Dit is wel echt het minimale, vaak zie je dit alleen in de zomerperiode als er veel personeel op vakantie is. Gemiddeld genomen krijg je rond de 49 uur kraamzorg. Over het algemeen wordt dit verdeeld over acht dagen. Het aantal uur dat je aan kraamzorg krijgt kan tijdens je kraamtijd worden bijgesteld. Stel, je hebt meer zorg nodig voor jezelf of voor de baby, dan krijg je er in overleg waarschijnlijk meer uren bij. Je kan maximaal 80 uur kraamzorg krijgen verdeelt over tien dagen.

In Nederland wordt het grootste gedeelte van de kraamzorg door de basis zorgverzekering vergoed. Wel betaal je altijd een eigen bijdrage van 3,70 per uur. Bij sommige aanvullende verzekeringen hoef je geen of minder eigen bijdrage te betalen. Kijk dus altijd goed na waarvoor je verzekerd bent.

Bij sommige zorgverzekeringen wordt de kraamzorg niet rechtstreeks vergoed, maar krijg je zelf een bedrag om je kraamzorg te regelen. Wanneer dit het geval is, dan is het slim om bij verschillende kraamzorgbureaus de prijzen na te vragen. Om te weten op wat voor manier jouw zorgverzekering de kraamzorg regelt, kan je het beste de polis nalezen of op de site kijken.

Conclusie

Na de bevalling heb je recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster is er in de eerste plaats om voor de moeder en de baby te zorgen, maar ze zal ook nog andere taken op zich nemen. In principe komt er weinig bij kijken om de kraamzorg te regelen. Je kan je makkelijk via je zorgverzekering of kraamzorgbureau aanmelden. Het kraamzorgbureau zal contact opnemen, vaak komen ze rond de 30e week van je zwangerschap langs. Er wordt dan gekeken of je alle spullen in orde hebt en ze zullen een vragenlijst met je doornemen. Je hebt altijd recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Het gemiddelde ligt op 49 uur en bij complicaties kan je maximaal 80 uur aan kraamzorg krijgen. Kraamzorg wordt voor een groot deel door je zorgverzekering vergoed, je moet echter wel een eigen bijdrage betalen. Lees altijd goed je polis na om te bekijken hoe jouw zorgverzekering de kraamzorg vergoed.