Wat wil je weten over steunzolen

Inleiding

Veel mensen hebben lichamelijke klachten door een verkeerde houding of voetklachten. Steunzolen kunnen bij tal van klachten helpen! Steunzolen zijn in principe een soort inlegzolen. Je legt ze in je schoen en de steunzolen zullen hun werk doen! Bij lichte klachten kun je standaard steunzolen kopen die bij jouw klachten horen. Maar als je meer last hebt, wordt aangeraden om je voeten te laten opmeten en steunzolen op maat te laten maken. Zo weet je zeker dat de steunzolen jouw voetproblemen zullen aanpakken. Wat wil je weten over steunzolen?

Bij welke klachten kunnen steunzolen helpen?

Steunzolen kunnen bij tal van klachten helpen. Je voeten hebben een grote invloed op de rest van je lichaam. Klachten in je voeten kunnen doortrekken naar andere lichaamsdelen. Het kan daarom helemaal geen kwaad om bij twijfel of vage klachten je voeten eens na te laten kijken! Bekende klachten waarvoor steunzolen een uitkomst kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • Te smalle of holle voeten
  • Platvoeten
  • Scheve voeten
  • Teenafwijkingen
  • Klachten aan je knieën, hielen, heupen, rug, nek of schouders
  • Blessures
  • Snel een vermoeid gevoel na een stuk lopen
  • Verschil in beenlengte
  • Eelt

Ook bij bepaalde afwijkingen wordt aangeraden om steunzolen te dragen voor extra ondersteuning.

  • Artrose
  • Diabetes
  • Mensen met overwicht
  • Reuma

Hoe worden steunzolen aangemeten?

Steunzolen kunnen op verschillende manieren aangemeten worden. Wanneer je vermoedt dat je steunzolen nodig hebt, kun je het beste een afspraak maken met de huisarts, orthopeed of podoloog. Ook een ervaren schoenmaker kan advies geven. Allereerst zal naar je klachten worden gevraagd en daarna zullen je voeten onderzocht worden. Sommige afwijkingen kun je al op het eerste gezicht zien, terwijl andere juist niet opvallen.

Wanneer de conclusie is dat je steunzolen nodig hebt, zijn er verschillende manieren waarop deze aangemeten kunnen worden. Een veel gebruikte manier om steunzolen aan te meten is door middel van een gipsafdruk. Aan de hand van deze afdruk kunnen de steunzolen aangemeten worden. Gemiddeld duurt dit ongeveer twee weken. Een andere manier is door middel van een blauwafdruk. Je maakt als het ware een stempel van je voeten zodat er precies kan worden gezien waar de drukpunten in je voeten liggen. Een derde mogelijkheid is door middel van de computer. Er wordt een 3D scan gemaakt zodat de voeten duidelijk in beeld komen. Deze methode is nog volop in ontwikkeling.

Hoe draag je steunzolen?

Steunzolen worden over het algemeen los in je schoen gelegd. Bij de meeste schoenen zul je het voetenbed er uit moeten halen, omdat de steunzool er anders niet goed in past. Bij het maken van de steunzolen wordt gekeken naar de schoenen die je op dat moment aan hebt. Aan de hand daarvan worden de steunzolen goed passend gemaakt. Je hoeft niet voor ieder paar schoenen nieuwe steunzolen te bestellen. Je kunt ze gemakkelijk over leggen in andere schoenen, mits het voetenbed eruit kan en schoen ongeveer qua afmetingen hetzelfde is. Aangeraden wordt om dichte schoenen met veters te dragen! Met veters kun je de schoenen goed op je voeten laten aansluiten!

Maar in de zomer zul je niet zo snel met dichte schoenen lopen. Bij sommige zaken is het mogelijk om de steunzolen te integreren in je schoenen. Dit is ideaal bij bijvoorbeeld slippers en sandalen!

Prijs steunzolen

Het hangt van het soort steunzolen af hoe duur ze zijn. Standaard steunzolen die je los kunt kopen zonder dat je voeten worden opgemeten kosten gemiddeld tussen de vijftien en dertig euro. Maar voor echte professionele steunzolen betaal je een stuk meer. Gemiddeld betaal je ruim honderd euro! Het kan zijn dat je zorgverzekering je steunzolen (voor een deel) vergoedt. Vraag dit dus na of kijk in je polis!

Tips en opmerkingen

  • Het hangt er vanaf hoe vaak je op je steunzolen loopt, maar gemiddeld gaan ze twee jaar mee.
  • Steunzolen kunnen over het algemeen alleen in platte schoenen gedragen worden. Ook van binnen moeten ze vlak zijn.
  • Je kunt gewoon schoenen in je eigen maat blijven kopen, een maat groter is niet nodig!
  • Je klachten zullen niet gelijk verdwijnen. De eerst week kunnen ze zelfs verergeren. Merk je echter na drie weken nog geen verbetering? Vraag dan om advies.
  • Vind je het lastig om de steunzolen te verwisselen als je andere schoenen aantrekt? Bestel dan twee paar steunzolen. Vaak betaal je minder voor het tweede paar, omdat het meetwerk al gedaan is.

Conclusie

Steunzolen kunnen helpen bij verschillende van klachten. Steunzolen bieden versteviging of ze ontlasten bepaalde spieren juist. Ook kan je voet in de juiste houding gezet worden. Je kunt online of in de schoenenwinkel standaard steunzolen bestellen, maar bij erge klachten wordt aangeraden om je voeten te laten opmeten en steunzolen op maat te laten maken!