Wat wil je weten over vleesbomen

Inleiding

div class="inner">Myoom.jpg/div>
De meeste vrouwen hebben er wel eens over gehoord: vleesbomen. Maar wat zijn vleesbomen nu eigenlijk? Wat zijn de symptomen als je vleesbomen hebt en wat kan er aan vleesbomen worden gedaan. Lees meer over vleesbomen en de behandeling daarvan in dit artikel.

Wat zijn vleesbomen nu eigenlijk?

Op het 45ste jaar heeft ongeveer 1 op de 5 vrouwen last van een vleesboom. Een vleesboom wordt met een medisch woord ook wel myoom genoemd. De grootte van vleesbomen kan variëren. Zijn ze heel klein dan hoef je er geen hinder van te ondervinden. Vleesbomen kunnen ook zo groot worden als een tennisbal en je kunt je voorstellen dat je er dan wel last van hebt. Maar wat is die vleesboom nu precies en waar zit die vleesboom? Een vleesboom is een tumor die zich in de spierwand van de baarmoeder bevindt. Een vleesboom is in principe een goedaardige tumor.

Symptomen vleesbomen

Van de vrouwen die last hebben van vleesbomen, heeft ongeveer 2/3 gedeelte daarvan symptomen. Indien u meer last krijgt van uw menstruatie of meer pijn bij uw menstruatie dan normaal gesproken is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Er zijn namelijk vrouwen die door vleesbomen baarmoederkanker krijgen. Een aantal andere klachten die op kunnen treden zijn:

  • opgezette buik
  • pijn tijdens het vrijen
  • vol gevoel
  • hevige menstruatie
  • langdurige menstruatie
  • drukkend gevoel op blaas met als gevolg urinewegproblemen
  • drukkend gevoel op darmen
  • rugpijn

Behandeling vleesbomen

Eenmaal aangekomen bij de huisarts zal hij met u over uw klachten spreken en een inwendig onderzoek doen. Bij vleesbomen is het zo dat indien u de vruchtbare leeftijd bent gepasseerd de vleesbomen meestal vanzelf kleiner zullen worden en uiteindelijk zullen verdwijnen. Elke vleesboom zal anders behandeld worden, het is naar gelang van de grootte van de vleesboom en hoeveel hinder u daarvan ondervindt. Vindt de huisarts het nodig dan zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis zal een echo van de baarmoeder worden gemaakt. Indien nodig kan ook een laparoscopie worden gedaan. Een laparoscopie is een onderzoek waarbij de arts een incisie maakt vlak onder de navel. Via een naald zal er vervolgens kooldioxidegas in de buikholte worden gepompt. Dit wordt gedaan omdat de organen dan goed te zien zijn. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en zal plaatsvinden onder algehele narcose.

Een andere manier om een vleesboom te behandelen is het geven van anti-oestrogenen. Met anti-oestrogenen zal de vleesbom krimpen en uiteindelijk verschrompelen. Omdat het gebruik van anti-oestrogenen weer slecht is voor het mogelijk ontstaan van osteoporose zullen deze anti-oestrogenen niet langer dan 6 maanden mogen worden gebruikt. In het geval dat u een kinderwens heeft dienen de vleesbomen te worden verwijderd. Dit zal gebeuren via een myomectromie. Een myomectromie is een operatie waarbij de baarmoeder in zijn geheel intact blijft. Een vrij nieuwe methode is de zogenoemde embolisatie. Bij deze methode wordt de toevoer van het bloed naar de vleesboom afgesloten zodat de vleesboom langzaam maar zeker kleiner zal worden en dus ook de klachten minder zullen worden.

De allerlaatste behandeling van vleesbomen is het verwijderen van de baarmoeder, maar dit moet u pas overwegen als er geen andere mogelijkheden meer zijn en u echt ondraaglijke klachten hebt.