Wat zijn Flaporen

Inleiding

Normale oren zitten tegen het hoofd aan. Bij flaporen staan de oren juist ver van het hoofd af. Een oor wordt een flapoor genoemd wanneer het verder dan twee centimeter van het hoofd afstaat. Flaporen onstaan al tijdens de zwangerschap. Wanneer de ongeboren baby zich ontwikkeld in de baarmoeder, kan het zijn dat de oren langzamer ontwikkelen. Het kraakbeenskelet waar het oor uit bestaat kan dan vervormen. Op deze manier zijn de oren later volgroeid dan de rest van het lichaam en kunnen daardoor gaan uitstekenen. Verder zijn flaporen vaak erferlijk bepaald. 2/3 van de mensen met flaporen heeft ook een familielid met flaporen. 5% van de totale bevolking heeft flaporen in ernstige of mindere mate. Wat wil je allemaal weten over flaporen?

Zijn flaporen ernstig?

Flaporen hebben heeft verder geen lichamelijke gevolgen. Iemand met flaporen kan net zo goed horen als iemand met normale oren. Toch kan het wel psychische gevolgen hebben. Flaporen worden toch als schoonheidsfoutje gezien en het maakt mensen anders dan het normale beeld. Zeker voor kinderen kan het pijnlijk zijn. Veel kinderen met flaporen worden op school gepest. Namen als flappie of zeilboot zijn niet vreemd. Bij kinderen vallen flaporen ook meer op omdat de oren al jong volgroeid zijn. Daardoor zijn de oren groter dan het hoofd. Dit trekt pas op latere leeftijd weer bij. Verder kunnen mensen ook zelf onzeker worden van hun flaporen. Ze vinden het niet mooi dat ze anders zijn en flaporen zijn nu eenmaal zeer opvallend.

Wat kan je tegen flaporen doen?

De enige manier om flaporen weer tegen het hoofd aan te krijgen is een operatie. Een ooroperatie wordt ook wel een opoplastie genoemd. Door plastische chirurgie worden de oren dan weer recht gezet. Bij de ooroperatie maakt een chirurg een sneetje achter het oor en vervormt het kraakbeen tot de flapoor normaal is. Hierna wordt het sneetje dichtgemaakt met hechtingen en het stuk huid wat overblijft verwijderd. Een operatie duurt meestal anderhalf uur. Soms wat langer of korter, dit is afhankelijk van het oor.

Na de operatie krijgt je een verband om je oren. Dit is een soort tulband die de oren strak tegen het hoofd aandrukt. Op deze manier kunnen de oren goed genezen. Dit verband moet ongeveer een week blijven zitten. Na die week mag het verband er af maar moet er nog wel s'nachts een haarband of een zwachtel om het hoofd. Op deze manier zijn de hechtingen van de oren beschermd als men slaapt. Hechtingen kunnen los springen als de oren dubbel vouwen, maar op deze manier kan dat niet gebeuren. Over het algemeen worden er oplosbare hechtingen gebruikt, dat duurt dus ongeveer drie weken.De oorschelpen kunnen nog wel een paar weken gevoelig blijven. Ze kunnen wat rood en opgezwollen zijn. Dit kan verder geen kwaad.

Een operatie om flaporen recht te zetten gebeurt meestal bij kinderen van een jaar of vijf, zes. Eerder gebeurt meestal niet omdat de kans op vervormen dan te groot is. Als een kind ernstige flaporen heeft en toch al vaststaat dat er een operatie komt, wordt het meestal op deze jonge leeftijd gedaan. Meestal worden ze er dan nog niet mee gepest en is het kind nog zo jong dat het er nog niet echt mee bezig is dat ze anders is.

En dan

Een operatie is dus de enige manier op flaporen recht te krijgen. De resultaten van operaties zijn goed. Je hebt er weinig tot geen last van. Ook zit het litteken achter het oor en valt het dus niet op. Toch kan er niet gegarandeert worden dat het oor helemaal goed blijft staan. In sommige gevallen springt het oor weer gedeeltelijk terug en staat het niet symetrisch in vergelijking met het andere oor. Toch zal er altijd een enorme verbetering te zien zijn vergeleken met de oorsprongelijke flaporen.

Wordt een operatie vergoed?

Het is per verzekering verschillend of de operatie wel of niet wordt vergoed. Er moet worden vastgesteld of men lijdt onder zijn of haar flaporen. Bij kinderen tot 13 jaar wordt de operatie meestal wel vergoed, omdat er dan niet hoeft worden bewezen dat het kind eronder lijdt. Bij oudere kinderen of volwassenen wordt er vaak gevraagd om een psychiatrisch rapport. Maar dit is dus helemaal afhankelijk van het type verzekering en de polis voorwaarden.

Conclusie

Flaporen kunnen erg vervelend zijn. In principe heb je lichamelijk geen last van flaporen, maar vaak geestelijk des te meer. Flaporen worden gezien als iets wat niet hoort, sommige mensen worden zelfs gepest omdat ze flaporen hebben. Je kan er zelf vrij weinig aan doen dat je flaporen hebt, de enige manier om van flaporen af te komen is door middel van een operatie.