Wat zijn Warrants

Beleggen op de beurs

Je kunt op verschillende manieren beleggen op de beurs. De meest bekende vormen van beleggen zijn:

  • beleggen in aandelen
  • beleggen in opties
  • beleggen in obligaties

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om te beleggen. Eén van deze manieren is het beleggen in warrants.

Wat zijn warrants

Een warrant is een soort 'derivaat'. Derivaten zijn bepaalde soorten beleggingen. Als je een warrant koopt, dan koop je eigenlijk het recht om een aandeel van diezelfde firma te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een optie. Als je een warrant koopt heb je dus een recht om iets aan te kopen of verkopen, geen plicht.

Soorten warrants

Je hebt twee soorten warrants. De call-warrant en de put-warrant. Wat is nu eigenlijk het verschil?

call-warrant

Als je een call-warrant koopt, dan koop je het recht om binnen een vooraf vastgestelde termijn een aandeel van dezelfde firma te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Voor deze warrant betaal je een prijs, meestal een fractie van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde is overigens het aandeel van de firma waar de warrant voor geldt.

Moeilijk? Best wel! Daarom even een voorbeeld. ING Warrant Type: call Strike: Eur. 7,50 Afloopdatum: 17 september 2010 Koers: Eur. 0,30 Pariteit: 2/1

Eerst even de verschillende termen uitleggen.

  • Type: dit geeft aan of je te maken hebt met een call-warrant of put-warrant
  • Strike: de koers waarop je het aandeel ING mag kopen. In het voorbeeld dus Eur. 7,50
  • Afloopdatum: na deze datum is de warrant waardeloos. Je moet dus vóór de afloopdatum de warrant verkopen of de aandelen aankopen.
  • Koers: de koers van de warrant
  • Pariteit: dit geeft aan hoeveel warrants je moet hebben om de omwisseling te mogen doen. In dit voorbeeld mag je voor 2 warrants 1 aandeel ING kopen voor Eur. 7,50.

Hoe moet je deze warrant nu waarderen?

Grote vraag is natuurlijk of de prijs voor de warrant in het voorbeeld (Eur. 0,30) een goede koers is of niet. Het aandeel ING staat op het moment van het schrijven van dit artikel op Eur. 6,50. Je kunt met deze gegevens 2 dingen doen:

  • aandelen ING kopen voor Eur. 6,50
  • wachten, maar wel al het recht om ING-aandelen te kopen aan Eur. 7,50 zeker stellen door Eur. 0,60 (2x Eur. 0,30) te betalen.

Het lijkt aantrekkelijk om ING-aandelen nu te kopen. Je betaalt immers maar Eur. 6,50 in het voorbeeld. Terwijl je met de warrants in totaal Eur. 0,60 + Eur. 7,50 = Eur. 8,10 per aandeel betaald.

Waarom warrants kopen?

Als je het voorbeeld bekijkt, kun je je afvragen wat het nut is van het kopen van een warrant. Het aandeel nu kopen is immers veel goedkoper. Dat klopt, maar het gaat de meeste beleggers ook niet om de mogelijkheid om daadwerkelijk de aandelen ING te kopen. Door een call-warrant te kopen gok je er eigenlijk op dat de koers van het aandeel fors gaat stijgen. Want met het aandeel stijgt ook de warrant in koers.

Voorbeeld: het aandeel ING stijgt naar Eur. 8,50 (vóór de afloopdatum). In dat geval wordt de warrant ook veel meer waard. Het is lastig in te schatten wat een warrant dan waard zou zijn, maar ju kunt erop rekenen dat de warrant in dat geval meer dan een Eur. 1,00 kost. Immers, als je de aandelen voor Eur. 7,50 mag kopen en direct kunt verkopen voor Eur. 8,50 zou je direct een grote winst maken. Doordat de prijs van de warrant tenminste Eur. 1,00 bedraagt, vervalt dit voordeel.

Voor elke warrant die je hebt gekocht voor Eur. 0,30 krijg je nu dus Eur. 1,00, tenminste als je ze op de beurs kunt verkopen. Er moet natuurlijk ook iemand zijn die de warrant van jou wil kopen. Je winst is dus Eur. 0,70 per warrant (exclusief eventuele kosten van je bank).

Het grote voordeel van een warrant

Het grote voordeel van een warrant is de prijs. Stel je voor je hebt Eur. 130,- die je wilt beleggen. Je kunt in het voorbeeld dan kiezen voor:

  • 20 aandelen ad Eur. 6,50
  • 433 warrants ad Eur. 0,30

Je kunt dus meer stukken kopen voor dezelfde prijs

Nog een voordeel: kans op grotere winst!

Als je uitgaat van de koerswinst uit het voorbeeld, dus ING dat naar Eur. 8,50 gaat, en je kijkt naar het vorige voorbeeld, dan zie je het grote voordeel van een goedkope warrant.

  • 20 aandelen, winst Eur. 2,00 per aandeel. Totale winst Eur. 200,- exclusief kosten
  • 433 warrants, winst Eur. 0,70 per warrant. Totale winst Eur. 303,- exclusief kosten.

De winst is dus 50% hoger, maar de inleg was hetzelfde (Eur. 130,-).

Nadelen van een warrant

Natuurlijk heeft een warrant ook nadelen. De grootste nadelen zijn:

  • einddatum. De warrant heeft een einddatum. Als de koers dus niet snel genoeg stijgt, dan verloopt de warrant. Je bent dan al je geld kwijt.
  • handelsvolume. Er is veel minder handel in warrants dan in aandelen. Aandelen kun je eigenlijk altijd wel kopen of verkopen, mits je de juiste prijs betaalt. Bij een warrant is dit anders. Omdat het volume veel minder is, is de kans dat iemand jouw warrants wil kopen kleiner. Het is dus moeilijker om je winst te nemen of je verlies te beperken.

put-warrant

Een put-warrant is juist het tegenovergestelde van een call-warrant. Je koopt met een put-warrant het recht om binnen een vooraf vastgestelde termijn een aandeel van dezelfde firma te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Voor de rest geldt hetzelfde als bij de call-warrant. Alleen gok je er nu op dat een aandeel in waarde daalt.

Conclusie: voorzichtig met warrants!

Hoewel het erg aantrekkelijk klinkt (weinig geld nodig voor grote winsten), moet je altijd voorzichtig zijn met het kopen van warrants. Een warrant kan, net zoals een optie, waardeloos worden. Je bent dan je hele inleg kwijt. Bij aandelen is dit natuurlijk ook mogelijk, maar de kans is een stuk kleiner. Een warrant is een goed beleggingsinstrument voor mensen die snel winsten willen maken, maar het risico van een totaal verlies van de inleg kunnen verwerken (zowel financieel als emotioneel). Dat maakt dat warrants met name interessant zijn voor beleggers met veel ervaring.