Wat zijn de Chinese gewoonten

Algemeen

Ieder land heeft zijn eigen cultuur en gewoonten. Het is niet zo dat de gewoonten, gezichtsuitdrukkingen en uitspraken die wij kennen, dezelfde betekenis hebben in een ander land. Het is daarom aan te raden deze goed door te nemen wanneer men naar een vreemd land gaat.

Het geven van een kado

Meestal wordt in China al tijdens de eerste ontmoeting een kado gegeven. Een ontvangen kado zal meestal niet direct worden uitgepakt. Bij voorkeur geeft men het kado na afloop van lunch of diner.

Voorbeelden van “Slechte kado´s”

Geef geen schaar, mes of briefopener. Een Chinees associeert het krijgen van een kado dat dit de vriendschap binnen korte tijd wordt beëindigd.

De oudere generatie Chinezen is niet echt blij met het ontvangen van een horloge of klok, want dat staat symbool voor “bad luck”. Een kado dat bij alle generatie´s mannen en vrouwen uit de boze is, is het geven van witte bloemen. Mag het in Nederland de kleur van maagdelijkheid zijn, in China is het de kleur van de dood.

Op Hongkong na wordt het geven van dure kado´s aan hooggeplaatste figuren niet op prijs gesteld. Chinezen zijn gek op de Nederlandse voetballers, geef alleen nooit een shirt met een rugnummer waar een “4 of 14” achterop staat. Helaas voor Johan Cruijff, zijn rugnummer 14 klinkt in de Chinese taal namelijk als dood.

Voorbeelden van “Goede kado´s”

Een pen zal in heel goede aarde vallen. Binnen de Chinese taal zijn zoveel woordgroepen, die niet op een computer(toetsenbord) of een typemachine gemaakt kunnen worden. Dus gewoon schrijven is in China nog een heel normaal verschijnsel.

Contacten

Een Chinees zoent niet in het openbaar. Als men elkaar begroet, schudt men de hand. Het is gewoonte om eerst de achternaam en daarna pas de voornaam te noemen. Blijf ten allen tijde beleefd, tutoyeren is heel ongebruikelijk.

Eetgewoonten

Bij de lunch drinkt de Chinees doorgaans thee, melk of karnemelk is uit den boze. De Chinees is een “luidruchtige” eter. Zij smakken en praten met een volle mond, en laten boeren. Laat nooit de eetstokjes rechtop in de rijstkom staan. Dit is namelijk een teken van de dood.

In het noorden van China wordt de soep als een nagerecht gegeten, in het zuiden als een voorgerecht. Houdt de tafelgenoot in de gaten, of de soep luidruchtig gegeten dient te worden.

Omgangsvormen

Wel doen

  • Formeel kleden
  • Een goede gast zijn verhoogt het respect dat de gastheer in zijn nabije omgeving krijgt.
  • Meer dan genoeg tweetalige visitekaartjes bij zich hebben. Het kaartje dient aan beide kanten bedrukt te zijn, de ene kant in het Engels, de andere in het Chinees. Het uitwisselen van visitekaartjes is een belangrijk onderdeel van het zaken doen in China. Kies de Chinese naam zorgvuldig en overhandig een kaartje altijd met twee handen. Het wordt ook met twee handen aangepakt en zorgvuldig gelezen door de ontvanger. De titel of functie omschrijving laat namelijk zien op welke plaats binnen de hiërarchie de gever staat.
  • Kennis van de Chinese politiek, geschiedenis, economie en maatschappij toont belangstelling en respect voor de gastheer.

Niet doen

  • Houdt als “grote baas” altijd zelf de tafelrede, laat dit niet door iemand anders doen.
  • Onderwerpen als mensenrechten, Taiwan en Tibet liggen heel gevoelig.
  • Roken is in China nog gewoon, het wordt als onbeleefd ervaren als men (als gast) vraagt of de gastheer of zakenpartner zijn sigaret wil doven.
  • De status van de Chinees niet onderschatten, de hiërarchie wordt in China als heel belangrijk gezien.
  • Bij officiële gelegenheden wordt jovialiteit en het maken van grappen ervaren als zeer respectloos.

Overig

  • Grinnikt een Chinees, dan is er helemaal niets leuks gezegd, maar waarschijnlijk iets dat een Chinees in verlegenheid heeft gebracht. Begin geen gesprek over vrijgezel zijn na je 30e, HIV en homoseksualiteit.
  • Wordt in China nooit kwaad, men lijdt er gezichtsverlies
  • Rochelen en spugen wordt gezien als onwenselijk. Het is namelijk de beste manier volgens de Chinezen, om de keel en mond te ontdoen van stof, vuil en (soms) boze geesten.
  • Het geven van fooien is niet verplicht, wel wordt het steeds meer aanvaard dankzij de toerist.
  • Afdingen in winkels, behalve de antiekzaken, is niet gebruikelijk. Wel bij de venters op straat, bij de taxi´s en riksja´s is het verstandig om vooraf de prijs af te spreken.

Meer over China: De Geschiedenis van Beijing


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden