Wat zijn de gevolgen van een maagverkleining

Inleiding

Overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas worden een steeds groter probleem. Erger nog: zwaargewichten nemen niet alleen in aantal toe, ze worden ook alsmaar jonger. Velen van hen volgen een of ander dieet, meestal tevergeefs. Eens ze ermee stoppen, vliegen de extra kilo's lichaamsgewicht er zo weer aan. Maar wat als geen enkel dieet helpt en je overgewicht ernstige gezondheidsproblemen met zich mee brengt? In geval van morbide obesitas met een Body Mass Index (BMI) vanaf 40 rest je nog slechts één uitweg: een operatief ingrijpen. Een maagverkleining is ongetwijfeld het meest ingrijpend, maar wordt ook meer en meer uitgevoerd. Wat houdt zo'n maagverkleining precies in en wat zijn de gevolgen?

Scopinaro methode

Om je levensbedreigend overgewicht terug op een gezond peil te brengen en dat te behouden, beschikt de wetenschap over vier mogelijkheden om dit via operatieve weg te realiseren. De meest ingrijpende oplossing is ongetwijfeld een maagverkleining, meestal volgens de Scopinaro- methode. Na afloop van je operatie kun je uiteraard veel minder eten dan er voor. Op die manier zal je razend vlug overgewicht verliezen. Je maaginhoud is niet alleen veel kleiner. Je voedsel wordt ook veel vlugger getransporteerd omdat je (dunne) darm veel korter werd. Je lichaam neemt zo veel minder voedingsstoffen en calorieën op. En hierin schuilt het grootste gevaar voor je gezondheid.

Kortere darm

Voor je maagoperatie legt je voedsel zo'n drie meter door je dunne darm af. Met de Scopinaro- methode wordt je dunne darm maar liefst twee meter korter. Bij andere maagverkleiningen wordt deze twee meter darm ook écht verwijderd. Bij Scopinaro is dat niet het geval. Hier wordt deze twee meter dunne darm via je lever weer op je darmstelsel aangesloten. Dat heeft het voordeel dat, indien gewenst, deze operatie later ongedaan kan gemaakt worden.

 Bypass

De maagverkleiding volgens Scopinaro verloopt in twee stappen. Eerst wordt het onderste gedeelte van je maag weg genomen. Daarna worden de laatste twee meter dunne darm verbonden met je maag. Om dit uiteindelijk te bereiken wordt het eerste gedeelte van je dunne darm met het laatste gedeelte verbonden en dit op een afstand van zo'n vijftig centimeter van je dikke darm. Zo ontstaat een Y- vorm of de eigenlijke bypass.

Drastisch gewichtsverlies

Een maagverkleding volgens Scopinaro resulteert in drastisch gewichtsverlies. Een gewichtsverlies van vijftig kilo en meer in enkele maanden is met deze methode zeker geen uitzondering. Nog belangrijker is zeker de vaststelling dat de verloren kilo's ook écht weg blijven. Een veel kleinere maaginhoud en een verminderde vetopname zijn er verantwoordelijk voor.

Ernstig tekort aan vitaminen

Toch is deze maagverkleining zeker geen lachertje. Na je maagverkleining verlaat je voedsel veel vlugger je lichaam, waardoor dit niet in staat is om alle noodzakelijke vitaminen uit je voeding te halen. Dat is onder meer het geval met vitamines A, B, D en met vitamine K. Al deze vitaminen zul je dus met voedingssupplementen moeten aanvullen. Beperk ook zoveel mogelijk het gebruik van vet en van suiker. Zij zijn oorzaak van vettige diarree, ernstige buikkrampen en (onwelriekende) winderigheid.

Infecties en lekkages

Iedere ingreep houdt gevaren in en dat is uiteraard ook bij zo'n maagverkleining het geval. Bij deze Scopinaro- methoden kunnen inderdaad enkele ernstige complicaties optreden:

  • Lekkages: het belangrijkste risico zijn ongetwijfeld (naad)lekkages. Deze ontstaan meestal daar waar je maag en darmen met elkaar werden verbonden via je lever. Wordt niet vlug ingegrepen, dan kunnen dergelijke lekkages oorzaak zijn van een levensbedreigende buikvliesontsteking.
  • Infecties: ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen bij een maagverkleining allerlei infecties optreden.
  • Wondbreuk: bij een maagverklening kunnen ook ernstige wondbreuken ontstaan. Wanneer na de operatie je buik weer wordt gesloten, ontstaat er extra druk op je wond. Om dat te voorkomen moet je het tillen van lasten vermijden. Zelfs hoesten kan zo'n wondbreuk veroorzaken.
  • Longembolie: deze kan ontstaan als gevolg van een bloedklonter die zich meestal verplaatst van je onderste ledematen naar je longen. Zo'n longembolie wordt levensbedreigend wanneer niet onmiddellijk wordt ingegrepen.
  • Maagzweren: in vele gevallen ontstaan maagzweren daar waar je maag over gaat in je dunne darm.
  • Vergroeiïngen: zoals bij alle operaties in je buikholte kunnen ook bij een maagverkleining allerlei vergroeiïngen ontstaan. Deze kunnen in sommige gevallen zelfs je darm geheel of gedeeltelijk afsluiten en verstopping veroorzaken.
  • Vitaminetekort: op langere termijn kunnen ernstige vitamine- en mineralen en eiwit tekorten ontstaan. Die moeten via voedingssupplementen worden aangevuld.

 Conclusie

Een maagverkleining is een ingrijpend iets. Beslis nooit zonder je goed te informeren en meerdere bronnen te raadplegen en zeker niet zonder eerst alle andere mogelijkheden te hebben geprobeerd. Is je overgewicht zo ernstig dat morbide obesitas onvermijdelijk is, dan is zo'n maagverkleining uiteraard een optie. Verlies daarbij de ernstige en vervelende nevenverschijnselen zeker niet uit het oog. Vergeet het nooit: een maagverkleining is geen lachertje!