Wat zijn de gezondste soorten brood

Inleiding

Smaken verschillen, en dus zovele smaken zovele soorten brood. Als gevolg van onze groeiende bezorgdheid over onze gezondheid en een gezonde voeding, kwam de laatste jaren de gezondheid van ons dagelijks brood steeds meer onder druk. De bakkers reageerden op deze trend met het bakken van nieuwe broodsoorten. Welke soorten brood zijn er en wat is hun invloed op onze gezondheid?

Deel van dagelijks eetpatroon

Hoe men het ook draait of keert, brood maakt deel uit van ons dagelijks eetpatroon. De invloed van brood op onze gezondheid is erg uiteenlopend en hangt in de eerste plaats af van het soort brood dat je eet. En laten we maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: met mate brood eten is niet ongezond. Dat is het uiteraard wél voor diegenen die kampen met een gluten- en/of een gistallergie. Voor hen zijn granen en brood taboe. Maar daarom zeker niet getreurd. Er zijn voldoende en gezonde alternatieven voor ons dagelijks brood.(Foto: rechtenvrije foto Pixabay)

Honderden soorten brood

Brood bestaat in eindeloos veel soorten: grofweg in te delen in wit, bruin, volkoren of meergranen. Wat is nu het verschil tussen het ene en het andere brood? En welk brood is het gezondste? We leggen het graag uit.

Wit brood:  bij het bakken van wit brood gebruikt men witte bloem. Ook wit brood levert ons energie, vezels, vitaminen en mineralen, maar veel minder dan bruin- of volkorenbrood.  Wit brood is rijk aan calorieën en dus niet geschikt voor diegenen die op hun gezondheid en op hun gewicht letten. 

Bruin brood: gemaakt van tarwemeel. Het betreft een combinatie van bloem en volkorenmeel. Bij volkorenmeel gebruikt men de gehele graankorrel. Dus zowel meelkern als de de zemelen én de kiem. Hoe meer volkorenmeel de bakker gebruikt, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer gezonde voedingsstoffen het bevat.

Roggebrood: barst van onmisbare voedingsvezels, waardoor je verzadigingsgevoel langer duurt en je hongergevoel wordt uitgesteld. Daardoor zal je minder vlug naar calorierijke en ongezonde tussendoortjes grijpen. Roggebrood is dan ook bijzonder geschikt als je van je overgewicht af wilt. De voedingswaarde van roggebrood hangt uiteraard af van zijn samenstelling. Honderd gram roggebrood is goed voor gemiddeld 190 calorieën, en amper 2 gram vet. Het betreft onverzadigde en dus gezonde vetten.

Volkorenbrood: brood is pas volkoren als de graankorrel in zijn natuurlijk verhouding wordt gebruikt. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van volkorenmeel. Of dat volkorenmeel grof of fijn werd gemalen speelt daarbij geen enkele rol. De volle smaak van graan blijft volledig intact. Volkorenbrood bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood. Volkorenbrood bevat echter veel meer vezels, vitaminen en mineralen. Volkorenbrood met mate gegeten is erg gezond en maakt je zeker niet dik maakt

Meergranen: bevat naast tarwe of rogge ook nog andere graansoorten. Meergranenbrood heeft als basis bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan. Er is zowel wit, bruin als volkoren meergranenbrood beschikbaar. Aan dit meergranenbrood voegt men meestal ook zaden, pitten en noten toe. Hoe groter de hoeveelheid volkorenmeel hoe gezonder het meergranenbrood.(Foto: rechtenvrije foto Pixabay)

Zuurdesembrood: hierbij wordt gist vervangen door zure deeg waardoor het steviger en zwaarder is dan brood mét gist. Zuurdesembrood is veel langer houdbaar, is door zijn lage glycemische index geschikt voor diabetespatiënten en bevat melkzuurbacteriën voor een gezonde darmflora.

Meergranenbrood: de kwaliteit van meergranenbrood is in grote mate afhankelijk van de granen die bij het bakken werden gebruikt.

Speltbrood: wordt uiteraard gemaakt van spelt. Speltbrood heeft een pittige, nootachtige smaak. De meest gezonde soort speltbrood is diegene waarbij volkorenspeltmeel of de hele graankorrel werd gebruikt. Speltbrood is vooral rijk aan voedingsvezels maar bevat ook heel wat vitaminen, mineralen en sterke antioxidanten. Je geniet maximaal van de vele gezondheidsvoordelen van brood door regelmatig zowel spelt- als zuurdesembrood te eten.

Conclusie: Wat is het gezondste brood?

Brood is rijk aan alle onmisbare en gezonde voedingsstoffen. Vooral voedingsvezels maar even goed vitaminen en mineralen.  

Welke soort graan of granen daarbij gebruikkt werden speelt geen enkele rol. Kies van iedere soort brood zijn volkoren variant. Brood waarbij de gehele graankorrel werd gebruikt zorgt voor de grootste hoeveelheid gezonde voedingsstoffen en daar gaat het tenslotte om.