Wat zijn de regels voor fietsverlichting

Inleiding

Het zijn weer de donkere dagen van het jaar. De zon komt laat op en is vroeg weer onder. Dit betekent dat je waarschijnlijk niet met daglicht op je werk of schooladres verschijnt en dit heeft dan dus weer consequenties voor de verlichting op je fiets (en natuurlijk ook auto, maar daar gaat dit artikel niet over). Het is belangrijk om goede verlichting op je fiets te hebben om zelf goed te kunnen zien waar je fietst, maar ook voor je medeweggebruikers. Als fietser ben je slecht zichtbaar in het donker. Zorg dus dat je verlichting goed werkt en voor anderen ook goed zichtbaar is, dit komt je eigen veiligheid zeer ten goede. Ook de politie is zeer alert op goede verlichting en controleert veel. Maar wat is nu eigenlijk vereist op de fiets: wat mag wel en wat niet? Hier in deze wiki komt er wat licht in het duister op dit onderwerp.

Wat zijn de (wettelijk verplichte) eisen voor fietsverlichting en reflectie

  • Witte (of gele) verlichting aan de voorkant van je fiets
  • Rode verlichting aan de achterkant.
  • De lampjes dienen recht vooruit te stralen aan de voorzijde (en mogen niet verblinden)
  • En rechtachteruit aan de achterzijde
  • Knipperlichtjes (of de lampjes op knipperstand) zijn niet toegestaan
  • Aan de achterzijde van de fiets dient een rode reflector bevestigd te zijn
  • Op je trappers moeten gele reflectoren zitten
  • Op de zijkant van je wielen/ banden moeten gele of witte reflectie zichtbaar zijn

In tegenstelling tot een tijd geleden (voor november 2008) mogen de lampjes nu ook op het lichaam gedragen worden. Voor die tijd moest verlichting deugdelijk op de fiets bevestigd zijn. Een voorwaarde is wel dat het lampje stil hangt en te allen tijde zichtbaar is. Bedenk je wel dat verlichting onzichtbaar kan worden doordat er iets voor komt te hangen zoals je jas of wanneer het lampje verplaatst tijdens het fietsen. Indien het niet zichtbaar is, blijft het strafbaar! Goede en gevulde batterijen is ook een must.

Wanneer moet je verlichting voeren

Je moet de verlichting op je fiets aanzetten wanneer het donker is of wanneer het zicht overdag zeer slecht is, zoals bijvoorbeeld bij mist of dichte regen.

Boetes voor fietsen zonder verlichting

In de wintermaanden gebeuren er veel ongelukken doordat fietsers zonder licht rijden en betrokken raken bij aanrijdingen. In deze maanden controleert de politie dan ook extra veel op fietsverlichting. Deze campagne gaat gezamenlijk op met de campagne "Val op, fiets verlicht", van 3VO. Maar wat zijn tegenwoordig (december 2010) de kosten van een bekeuring?

  • De bekeuring voor het fietsen zonder voor- en/of achterlicht (het maakt dus niet meer uit of er een van beiden wel werkt: de kosten zijn gelijk getrokken) bedraagt 35 euro.
  • Geen reflectie op de trappers: 20 euro
  • Geen reflectie op achterzijde en wielen: 20 euro

Het waarom van verlichting

Het dient denk ik weinig uitleg waarom je je fietsverlichting moet voeren. De belangrijkste is dat je zelf veel beter en duidelijk zichtbaar bent voor je medeweggebruikers! Je merkt zelf hoe vervelend het is wanneer je auto rijdt en er een fietser voor je rijdt (of oversteekt) zonder verlichting. Daarnaast heb je zelf ook beter (meer) zicht als je een goede verlichting op je fiets hebt zitten. Als je een boete wil voorkomen, is dat ook een goede motivatie om je verlichting aan te zetten. Fietsverlichting is niet erg duur en kan veel opleveren!