Wat zijn de voordelen en nadelen van een MRI-scan

Inleiding

In Nederland en België is er tegenwoordig enorm veel mogelijk op medisch gebied. We kunnen enorm veel onderzoeken laten uitvoeren en ons voor een groot aantal aandoeningen laten behandelen. Een apparaat dat tijdens dit medische proces redelijk vaak wordt gebruikt, is een MRI-scanner. Dit staat voor ‘’magnetic resonance imaging’’. Maar wat is dit nou eigenlijk precies? Wat zijn de voor- en nadelen van het laten maken van foto's door zo'n apparaat?

Werking

Aan de naam van het apparaat is al af te lezen dat een MRI-scan werkt met zeer krachtige magnetische golven. Deze golven zorgen ervoor dat de waterstofatomen, die overal in je lichaam aanwezig zijn, gaan trillen. Dit wordt het resonantieverschijnsel genoemd. Wanneer een patiënt in de MRI-scanner ligt, worden de magnetische golven uitgezonden. De waterstofatomen die sturen de energie van de magnetische golven terug. De MRI-scanner vangt deze energie weer op en kan deze omzetten in beelden op een computer. Op de computer zijn dan zeer gedetailleerde foto’s te zien van de binnenkant van het lichaam van de patiënt. Op deze manier kunnen afwijkingen al in een vroeg stadium worden ontdekt.

Op de afbeelding hiernaast is een Philips-scanner uit 2006 te zien.

Voordelen

Met een MRI-scan kunnen zeer heldere en gedetailleerde beelden van het lichaam worden gemaakt. Ze zijn van een betere kwaliteit dan bijvoorbeeld röntgenfoto’s waardoor kleinere en minder opvallende afwijkingen ook op tijd gevonden kunnen worden. Op een MRI-foto kunnen vrijwel alle delen van het lichaam goed worden onderscheiden. Wat ook bijzonder is aan een MRI is dat vanuit verschillende hoeken foto’s gemaakt kunnen worden zodat een lichaamsdeel optimaal bekeken kan worden. De foto’s kunnen zowel 2D als 3D zijn, wat het werk makkelijker maakt voor een arts. MRI-scans zijn een veelgebruikt middel bij de opsporing van blessures en ontstekingen. Een MRI is namelijk een van de weinige middelen waarmee (vormende) ontstekingen goed te zien zijn. Bovendien zijn deze duidelijke foto’s erg handig voor artsen om hun kennis over anatomie te vergroten. Door deze scans is er meer en duidelijke informatie te geven over bijvoorbeeld de groei, grootte en ontwikkeling van tumoren.

Met een MRI-scan kunnen een hele hoop aandoeningen opgespoord worden. Denk bijvoorbeeld aan bloedingen, tumoren, infectieziekten of hernia. Ook kunnen er verschillende gewrichtsaandoeningen aangetoond worden met deze scan. Wat verder erg belangrijk is, is dat een MRI-scan totaal onschadelijk is voor het menselijke lichaam. Er wordt namelijk geen radioactieve straling gebruikt. Bij röntgenfoto’s is dat wel het geval.

Nadelen

Helaas is een MRI-scan niet voor iedereen geschikt. In dit apparaat mogen geen enkele metalen of magnetische voorwerpen komen. Wanneer je bijvoorbeeld een implantaat hebt kun je dus geen gebruik maken van MRI. Ook voor mensen met een pacemaker kan het gebruik erg gevaarlijk zijn. De batterij van de pacemaker zou door de magnetische straling namelijk ontregeld kunnen worden en in het ergste geval worden uitgeschakeld. Ook voor mensen met claustrofobie is het een afrader om een MRI-scan uit te laten voeren. Tijdens de scan wordt men namelijk in een redelijk smalle tunnel geschoven wat voor mensen met claustrofobie een erg nare ervaring kan zijn. Gelukkig worden er tegenwoordig ook wat opener en bredere MRI-scanners gemaakt. Helaas zijn er dan ook nog mensen die het zeer onprettig vinden om in een MRI-scanner te liggen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet stil blijven liggen. Beweeglijkheid kan de kwaliteit van de gemaakte foto’s erg achteruit brengen. Tenslotte kunnen mensen met (morbide) obesitas soms geen gebruik maken van de MRI-scanner omdat ze er simpelweg niet in passen.

Op financieel gebied is een MRI-scanner een behoorlijke belasting. Het gebruik van dit apparaat kost namelijk relatief veel geld. Om een deel van het lichaam te scannen, is zo’n 400 euro nodig. Voor een gehele ‘’bodyscan’’, van het hele lichaam dus, moet ongeveer 1000 euro worden neergeteld. Gelukkig vergoeden de meeste zorgverzekeraars dit bedrag. Ook het onderhoud en de aanschaf van de MRI-apparaten zijn erg hoog. Ziekenhuizen hebben daarom vaak maar één of enkele van deze apparaten waardoor er lange wachtlijsten kunnen ontstaan.

Conclusie

Een MRI-scanner is een apparaat dat door middel van magnetische golven gedetailleerde foto’s van een mensenlichaam kan maken. Op deze foto’s kan een revolutionair groot aantal aandoeningen op tijd worden opgespoord, een groot voordeel ten opzichte van andere onderzoeksmethoden. Nadelen aan een MRI zijn dat het niet geschikt is voor mensen met obesitas, een pacemaker of mensen met claustrofobie. Ook kost het erg veel om het apparaat te gebruiken.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Kasuga Huang