Wat zijn hartritmestoornissen

Inleiding

Hebt u last van een hartslag die zo af en toe onregelmatig is, dan kunt u last hebben van hartritmestoornissen. Lees meer over hoe u aan deze hartritmestoornissen komt, welke symptomen er dan bij hartritmestoornissen en bovenal of er iets aan te doen is en of er iets aan gedaan moet worden.

Hartritmestoornissen

Als je last hebt van hartritmestoornissen, dan heb je last van een hartslag die af en toe onregelmatig is. Als een dergelijke hartritmestoornis af en toe voorbij komt is het niet zo ernstig. Heel veel mensen hebben hier last van. Het wordt een ander verhaal als je bijvoorbeeld last hebt van een snelle onregelmatige hartslag. Een hartritmestoornis kan in een enkel geval leiden tot een hartstilstand. Daarom is het altijd verstandig dit nader te laten onderzoeken.

Welke soort hartritmestoornis zijn er?

Op zich zijn hartritmestoornissen te verdelen in twee groepen. Je hebt een hartritmestoornis waarbij het hart te langzaam klopt. Het te langzaam kloppen van het hart wordt met een mooi woord ook met bradycardieën genoemd. Je kunt ook last hebben van het feit dat het hart te snel klopt. Is dit het geval, dan spreken wij van tachycardieën.

Waar komen deze hartritmestoornissen nu eigenlijk vandaan?

Hoe komt het nu dat sommige mensen last hebben van hartritmestoornissen. In de meeste gevallen wordt een hartritmestoornis veroorzaakt door een aandoening van het hart of een aandoening van de kransslagader. Gaat het om een aandoening van de kransslagader, dan is er in de meeste gevallen sprake van een vernauwing van die kransslagader. De oorzaak van hartritmestoornissen zijn ook te vinden buiten het lichaam. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een gebrek aan kalium, te veel drinken van cafeïne, teveel roken, maar bijvoorbeeld ook een schildklier die te actief is. Het kan ook zo zijn dat een hartritmestoornis een bijwerking is van bepaalde medicijnen. Bovenal deze facetten speelt ook de ouderdom een rol en het feit of u al dan niet een hartinfarct meegemaakt heeft.

Symptomen van hartritmestoornissen

Niet iedereen die last heeft van hartritmestoornissen heeft aanwijsbare symptomen. Als je wel last hebt van symptomen of klachten, dan komen die meestal ineens op. De symptomen waar je last van kunt hebben tref je hieronder aan:

  • hartkloppingen of met andere woorden een onregelmatige hartslag
  • last hebben van kortademigheid
  • een licht gevoel hebben in het hoofd
  • benauwdheid
  • pijn op de borst
  • hyperventilatie
  • angstig
  • pijn in de hals
  • bewusteloosheid

Hoe weet je zeker dat je last hebt van hartritmestoornissen?

Allereerst dient u naar de arts te gaan. Deze kan onderzoeken of u last heeft van hartritmestoornissen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het maken van een ECG. Het nadeel van het maken van een ECG is dat u juist op dat moment een hartritmestoornis moet hebben en aangezien die veelal af en toe voorkomt, zal dit niet het geval zijn. U kunt ook een draagbare ECG-kastje bij u dragen. Uw hartritmestoornissen worden dan voor een langere periodeduur in de gaten gehouden. U dient dan zelf uw klachten bij te houden. Daarnaast is het nog mogelijk om een inspanningstest (bijvoorbeeld een fietstest) te doen.

Wat kun je doen aan hartritmestoornissen?

Is er geconstateerd dat u last hebt van hartritmestoornissen dan zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden. Gebeurt dit alleen bij inspanning, dan zal u daarop moeten letten. In sommige gevallen is er geen behandeling nodig. In een aantal gevallen kunt u voor hartritmestoornissen medicijnen krijgen. Deze medicijnen bestaan dan bijvoorbeeld uit bètablokkers. Uw arts kan u hierover meer vertellen. Hartritmestoornissen kunnen ook worden behandeld met defibrilleren. Defibrilleren is het toedienen van schokken om zo hartslag weer normaal te krijgen. Helpt dit niet dan kunt u ook een pacemaker krijgen. Een pacemaker is dan weer een apparaat dat het hart prikkels geeft. Deze prikkels zorgen er dan voor dat het hart een normale hartslag krijgt.

Conclusie

Een hartritmestoornis hoeft op zich niet ernstig te zijn. Om dit echter zeker te weten is het altijd raadzaam om dit te laten onderzoeken. Ga naar uw huisarts. Indien nodig zal hij of zij u doorverwijzen naar een cardioloog. Een hartritmestoornis kan in een enkel geval leiden tot een hartstilstand.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden