Wat zijn ontbindende voorwaarden in een koopovereenkomst

Inleiding

Vaak worden er in een koopovereenkomst verschillende ontbindende bepalingen opgenomen. Een ontbindende bepaling heeft tot gevolg dat wanneer er aan de omschreven voorwaarden wordt voldaan de koop kan worden ontbonden. Hierdoor vervallen de rechten en plichten van beide partijen.

Stappen

Ontbindende voorwaarden

Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden maar de meest bekende is wel de ontbindende voorwaarde omtrent financiering. Deze financieringsclausule geeft de koper het recht de koopovereenkomst te ontbinden indien hij geen hypothecaire lening kan verkrijgen voor de betaling van de koopprijs.

Over het algemeen geldt een standaardtermijn van 4 weken na de mondelinge overeenkomst waarbinnen deze bepaling door koper kan worden ingeroepen. Wel geldt voor de koper de zogenaamde inspanningsverplichting , oftewel koper kan niet zomaar een beroep doen op deze clausule. Koper dient volgens de koopovereenkomst ten minste twee afwijzingsverklaringen van erkende geldverstrekkers te overleggen aan verkoper alvorens een beroep te doen op de clausule.

Ontbindende bepaling uit een standaard koopcontract

artikel 16 Ontbindende voorwaarden
16.1. Deze overeenkomst kan door koper worden ontbonden indien uiterlijk:
a. op ................... door of namens de daartoe aangewezen gemeentelijke instantie geen vergunning aan koper is verleend om met de zijnen de onroerende zaak te betrekken, tenzij hem daartoe een bindende toezegging door de bevoegde autoriteit is gedaan;
b. op ................... koper voor de financiering van de onroerende zaak voor een bedrag van ................, zegge ………….. geen hypothecaire geldlening of het aanbod daartoe van een erkende geldverstrekkende instelling heeft verkregen, zulks tegen geen hogere bruto jaarlast dan .............. zegge ……….., of een rentepercentage niet hoger dan ....... , bij de volgende hypotheekvorm:
c. op ..................... koper geen met de aangevraagde hypothecaire geldlening corresponderende Nationale Hypotheek Garantie heeft verkregen.
16.2. Deze overeenkomst kan door ieder der partijen worden ontbonden indien verkoper ingevolge de Wet voorkeursrecht gemeenten niet in staat is om de eigendom van de onroerende zaak op de overeengekomen dag over te dragen. Verkoper is verplicht om zodra duidelijk is dat hij ingevolge genoemde wet niet of niet tijdig aan zijn verplichting tot levering kan voldoen, koper daarvan schriftelijk op de hoogte te stellen.
16.3. Partijen verplichten zich over en weer al het redelijk mogelijke te doen teneinde de hierboven bedoelde vergunning en/of financiering en/of Nationale Hypotheek Garantie en/of toezegging(en) en/of andere zaken te verkrijgen.
De partij die de ontbinding inroept dient er zorg voor te dragen, dat de mededeling dat de ontbinding wordt ingeroepen, uiterlijk op de ............ werkdag na de datum waarvan in de betreffende ontbindende voorwaarde sprake is door de wederpartij of diens makelaar is ontvangen.
Deze mededeling dient goed gedocumenteerd te geschieden bij “aangetekende brief met bericht handtekening retour” of “telefaxbericht met verzendbevestiging". Alsdan zijn beide partijen van deze overeenkomst bevrijd. De door koper reeds gedane stortingen worden vervolgens gerestitueerd.
Degenen die deze stortingen onder zich hebben worden daartoe bij deze verplicht, en voor zover nodig onherroepelijk gemachtigd.

Overige ontbindende bepalingen

  • Wanprestatie
  • Beschadiging
  • Huisvestingsvergunning
  • Nationale Hypotheek Garantie

Wanprestatie

Als een van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt is er sprake van wanprestatie. Over het algemeen is het niet zo dat dit boetevrij kan gebeuren. Er moet alles aan gedaan worden om alsnog aan naleving te voldoen, mocht dit niet lukken dan wordt de overeenkomst ontbonden tegen betaling van een schadevergoeding. Deze schadevergoeding wordt doorgaans gesteld op 10% van de koopsom.

Tips


Handige links

HMH Online Hypotheek Experts