Water of Cola

Inleiding

Iedereen moet dagelijks voldoende vocht binnenkrijgen, zeker 2 liter. Frisdranken, en zeker light frisdranken zijn erg populair en makkelijker te drinken dan grote glazen water. En omdat frisdrank voor het grootste gedeelte uit water bestaat zou je denken dat dat dus een prima oplossing is.

Maar dat is zeker niet het geval. Lees onderstaande feiten en kies daarna zelf: neem je een glas water of pak je een cola light?

Cijfers op een rijtje

⇒ In 2009 dronken wij in Nederland 98,5 liter frisdrank per hoofd van de bevolking.

⇒ Hiervan was 62% cola, ongeacht merk of soort.

⇒ Per hoofd van de bevolking dronken we slechts 21,5 liter water op een heel jaar.

⇒ Op Finland na is dat de laagste waterconsumptie per persoon van heel Europa.

⇒ Binnen Europa zijn Nederlanders de grootste light-frisdrank drinkers.

⇒ Bijna 31% van alle frisdranken die Nederlanders drinken zijn light frisdranken.

Water en vochttekort

► 75% van de mensen drinkt te weinig en heeft in min of meerdere mate een chronisch vochttekort.

► Bij ongeveer 37% van de mensen in de westerse wereld is het dorstmechanisme zo afgezwakt dat het dorstgevoel verward wordt met honger. Denk maar eens aan een dag dat je (buiten) aan het werk was en pas merkte hoeveel dorst je eigenlijk had op het moment dat je begon met drinken.

► Een klein vochttekort vertraagt je metabolisme al met 3%. Hierdoor worden je calorieën met 3% minder snel verbrand, waardoor je dus eerder aankomt in gewicht. Voldoende drinken is dus belangrijk wanneer je op gewicht wilt

blijven of wilt afvallen.

►Uit onderzoek aan de Universiteit van Washington bleek één glas water, bij 100% van de mensen die aan het diëten waren, nachtelijke hongeraanvallen te laten verdwijnen.

► Vocht- of watertekort is dé nummer 1 oorzaak van vermoeidheid overdag.

► Voorlopige studies wijzen uit dat er bij het drinken van 8 tot 10 glazen water per dag bij 80% van de mensen met rug- en gewrichtsklachten duidelijk verbetering te zien was en vermindering van de pijn.

►Ons lichaam bestaat gemiddeld uit 60% water. Een vermindering hiervan met slechts 2% kan al problemen opleveren met het korte termijn geheugen, het maken van simpele rekensommen en het opnemen van informatie van een computerscherm of een vel papier.

►Het drinken van 5 glazen water per dag vermindert het risico op het ontwikkelen van darmkanker met 45%, op borstkanker met 79%, en op blaaskanker met 50%.

Caloriearme frisdranken en Light frisdranken

Nou, wat is nu het probleem zul je zeggen, Nederlanders drinken toch grote hoeveelheden caloriearme frisdrank en cola, en zo komen we toch ook aan de benodigde hoeveelheid water per dag.

Dat die vlieger niet helemaal opgaat, kun je hieronder lezen.

Naast water zit er in frisdranken vruchtensap, vruchtenaroma's en/of –extracten, suikers en/of zoetstoffen, al dan niet koolzuur en hulpstoffen of additieven. Door deze toevoegingen is de zuurgraad van frisdranken stukken lager dan van water. En hoe zuurder de drank, des te slechter dat is voor het tandglazuur en hoe groter het risico op tanderosie.

In onderstaande tabel een overzicht.

Drank/Vloeistof Zuurgraad (pH)
Zuiver Water

7,0
Melk 6,8
Bier 4,3
Yoghurtdrank 3,8
Sportdrank 3,4
Wijn 3,4
Jus d'orange 3,2
Limonadesiroop 3,0
Appelsap 2,8
Cola 2,7
Maagsap 2,0

Cola is bijna net zo zuur als je eigen maagsap en het bevat ook nog eens veel suiker. Deze combinatie maakt cola een van de meest ongezonde dranken, zeker voor je gebit. Tanderosie, het verdwijnen van het tandglazuur, door cola is een inmiddels veel voorkomend probleem bij kinderen.

Het verband tussen overgewicht en gewone frisdranken is duidelijk. Het frisdrankgebruik is de laatste jaren steeds meer toegenomen en de grote hoeveelheden extra calorieën, die we hiermee binnenkrijgen, worden niet meer verbruikt doordat we in dezelfde mate meer zijn gaan bewegen. We zijn eerder minder gaan bewegen.

De frisdrankproducenten snapten ook wel dat ze met iets nieuws op de proppen moesten komen om niet uiteindelijk veel omzet te verliezen door mensen met een bewuster leefpatroon. Maar uit een studie door de Harvard Universiteit is gebleken dat mensen die light frisdrank drinken even vaak gezondheidsproblemen krijgen als mensen die gewone, suikerrijke frisdrank drinken. Bij dagelijks gebruik van 1 of meer glazen frisdrank heb je meer kans op hartproblemen, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en diabetes type 2.

Coca Cola en Cola Light

Omdat 62% van onze frisdrankconsumptie uit cola bestaat, nog even wat fijne feitjes over cola op een rij. Dit geldt voor alle cola, dus ook voor cola light!

  1. In Amerika hebben de agenten van snelwegpatrouille twee jerry-cans met cola in hun auto om bloedvlekken van het asfalt te verwijderen na autoongelukken
  1. Wanneer je een T-bone steak in een kom met cola gooit is die in 2 dagen volledig opgelost, met bot en al.
  1. Wil je je toilet goed schoonkrijgen, gooi er een blikje cola in en laat dat en uurtje inwerken. Even schrobben en vrijwel al je vlekken zijn weg.
  1. Alle vormen van roest of corrosie kun je met cola verwijderen. Roest van je auto en de bumpers, corrosie door accu’s, vastgeroeste schroeven, even laten weken in cola en het verdwijnt.
  1. Je kunt er vetvlekken mee uit kleding halen. Gooi een blikje cola over je werkoverall, en was deze daarna gewoon in de machine met wasmiddel.
  1. Om de geconcentreerde Coca-Cola siroop te mogen vervoeren moeten de vrachtwagens voorzien zijn van gevarensymbolen die hoog corrosief materiaal aanduiden. Dat werpt toch een heel ander licht op die Coca Cola kerstreclames met die verlichte vrachtwagens....

Belangrijke informatie!

Coca Cola, Coca Cola Light en alle andere vormen van cola bevatten fosforzuur als ingrediënt. Fosforzuur is zo sterk dat het in 4 dagen een nagel kan oplossen.

Het onttrekt calcium aan de botten en is mede veroorzaker van osteoporose.

Verder geeft het drinken van twee glazen cola per dag 2 maal zoveel kans op het ontstaan van nierinsufficiëntie (onvoldoende nierwerking/nierfalen).

Links

Waarom 2 liter water per dag

Uitdroging en uitdrogingsverschijnselen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden