Webwinkel tips uit de praktijk!

Dit artikel en vele anderen zijn na te lezen op onze website: mn-online.net

Een nieuw begin!

Enthousiasme is een begrip dat een hoop mensen onderschatten wanneer ze iets willen opzetten, zo ook bij webwinkels. Toch wil ik nog even van de gelegenheid gebruik maken om aan te kaarten hoe belangrijk deze factor is voor uiteindelijk succes! Alles wat ik hier beschrijf, zijn mijn eigen ervaringen. Dit kan per persoon natuurlijk verschillen, al denk ik dat veel mensen een zelfde gevoel hebben.

Dit kan voor zowel beginners als voor gevorderden interessant zijn. Als je net de webwinkel wereld bent binnengestapt en op het punt staat een webshop op te zetten, is het heel verstandig om nog even kritisch te kijken naar je plan.

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Heeft deze branche écht mijn interesse? (Zou ik dit minimaal een aantal jaren met plezier vol kunnen houden?)
  • Is er plek voor mij? (Hoe groot is de concurrentie, wat bied ik dat zij niet bieden, is er voldoende vraag naar mijn product, etc.)
  • Hoeveel tijd ben ik bereid er in te steken? (Ga ik beurzen bezoeken, fora volgen, trends in de gaten houden, mijn huidige baan opzeggen, etc.)

Ben je na deze vragen nog steeds zeker van je zaak en bereid er veel tijd en moeite in te stoppen, go for it! Ben je toch aan het twijfelen geslagen? Dan wil ik je aanraden nog even goed na te denken voordat je deze grote sprong maakt.

Natuurlijk zijn er ook gevallen waar de uiteindelijk beoogde shop al online staat. Het begon met een idee en men is er vol overtuiging direct mee aan de slag gegaan. Na de producten en informatie stukken aan de site te hebben toegevoegd is deze online gezet en het zogenaamde ‘wachten’ begonnen. Via verschillende tools kijk je elke week of je bezoekers aantallen stijgen, en warempel het worden er steeds iets meer! De eerste bestellingen zijn inmiddels gedaan en het wachten is nu op het moment dat ‘we echt gaan lopen’. Hier gaat het vaak mis.

Na een paar maanden draaien en op te zijn genomen bij een aantal vergelijkingssites zijn de orders amper of niet gestegen. Je besluit het aan te kijken, want ‘die dingen hebben nou eenmaal tijd nodig’. Right. In sommige gevallen heeft het inderdaad wat tijd nodig, maar als je bezoekersaantallen wel stijgen, maar je verkopen totaal niet, dan is er toch iets niet in de haak!

Ook hier kun je jezelf een aantal vragen stellen om te kijken of dit wel de juiste weg voor je is:

  • Als ik zeg dat ik het ‘even ga aankijken’, bedoel ik dan dat ik stiekem geen zin heb om naar de problemen te kijken?
  • Vind ik het een probleem om grote delen van de website (zelf) aan te passen?
  • Weet ik waar mijn problemen zitten? (te klein assortiment, slechte product omschrijving, hoge verzendkosten, etc.)
  • Ben ik nog steeds zo enthousiast als de dag dat ik hiermee begon?

Je kunt je afvragen of het nut heeft jezelf deze vragen te stellen. Het project heeft inmiddels (veel) tijd en geld gekost en zomaar stoppen, dat doen ondernemers niet toch? Zelf denk ik dat het minstens net zo belangrijk is om te weten wanneer je moet stoppen met een project dan vasthouden aan de gedachte dat opgeven voor anderen is weggelegd.

Begrijp me overigens niet verkeerd! Het is niet de bedoeling dat we bij de eerste en de beste hobbel in de weg, meteen de handdoek in de ring gooien, zo zijn we niet getrouwd! De stekker uit een project halen mag nooit je eerste gedachte zijn, want daar ben je inderdaad geen ondernemer voor ‘geworden’.

Wat ik hier wél mee bedoel is het volgende: Als je bij de 4 bovenstaande vragen de volgende of vergelijkbare antwoorden hebt gegeven, dan is het wellicht niet het juiste project op dit moment.

  • Ja
  • Wat?! De site ziet er toch goed uit zo…
  • Ja
  • Ik denk van w.. Nee.

Needless to say, een persoonlijke ervaring ;-)

Mijn vraag aan jullie: Ben je zelf wel eens gestopt met een project? Laat een reactie achter op de site of bekijk onze andere artikelen!

website: http://mn-online.net/