Weetjes over de bodem van de oceaan

Inleiding

Als je van het land de zee inloopt is het water niet zo heel erg diep ongeveer 200 meter diep. Rond het land ligt een ondiep gedeelte dat het continentaal plat wordt genoemd. Het enorme gebied dat van de kust langzaam omlaag loopt wordt dus het continentaal plat genoemd. Na het ondiepe gedeelte komt een stuk dat steil naar beneden loopt. Dit wordt continentale helling genoemd.


A = continentaal plat B = continentale helling C = loopt af naar diepzee D = diepzee E = voorbeeld van drempel

Zeebergen

De bodem van de oceaan bestaat uit een harde schil die wij de aardkorst noemen. Verspreid over de oceanen komen duizenden zeebergen voor. Zeebergen zijn vulkanen die niet meer werken en die op de zeebodem liggen. Bergketens onder de zee worden drempels of ruggen genoemd. De bergketens zijn soms kilometers hoog en lang. De meeste eilanden in de oceaan zijn toppen van oude vulkanen. Hun zijkanten lopen heel snel af naar diep water.

Trog

De diepste delen van de oceaan zijn de diepzeetroggen. Een trog is lange diepe geul. De diepste trog is de Marianentrog in de Fillipijnen.

Oceaanonderzoek

Wetenschappers uit diverse landen nemen tot eind juni dit jaar op verschillende plaatsen in de Stille Oceaan bodemmonsters om vast te stellen hoe het klimaat er ruim 50 miljoen jaar geleden uitzag.

Wie wil weten hoe dat werkt, kan de Utrechtse wetenschapper Appy Sluijs volgen op YouTube. Hij ging begin mei in Honolulu aan boord van het onderzoeksschip Joides Resolution(VS)voor onderzoek van zes weken over de oceaan.

Links