Welk broodbeleg is geschikt voor baby's

Vanaf 6 of 7 maanden gaan baby's brood eten. Maar wat doe je op brood, en wat niet? Dit artikel geeft een overzicht van geschikt en minder geschikt broodbeleg voor baby's.

Soort brood

In principe zijn alle soorten brood geschikt voor baby's. Vaak wordt geadviseerd om met lichbruin brood te beginnen zodat de darmen van je kindje kunnen wennen aan de gluten. Wit brood is in principe af te raden omdat dit minder gezond is dan bruin brood, en ook brood met veel zaden en pitten kun je in het begin beter laten staan. Is je kindje na een paar weken eenmaal goed gewend aan brood, dan kun je ook donkerder brood en volkorenbrood gaan geven - volkorenbrood heeft de voorkeur omdat het veel vezels bevat, wat goed is voor de darmwerking.

Hoe brood geven aan je baby

De meeste kinderen beginnen met een broodkorstje; lekker om op te kluiven en makkelijk vast te houden. Gaat je kindje eenmaal meer brood eten, dan kun je hem of haar de stukjes voeren (stop het in de wang zodat het niet direct doorschiet naar de keel), of je kunt het brood in stukjes of reepjes snijden en het je kindje zelf laten opeten. Na wat oefening gaat dit vaak heel goed. Het is handig in dit geval het brood te besmeren en dan dubbel te klappen, zodat het beleg niet meteen overal zit.

Geschikt broodbeleg

(Room)boter

Boter is buitengewoon gezond beleg voor een baby; het bevat allerlei broodnodige vetten om goed van te groeien. Ook helpt het vet in de boter bij de darmwerking. Het enige waar je op moet letten is dat de boter geen 'speciale eigenschappen' heeft zoals een chlolesterol-verlagende werking; dat is niet geschikt voor baby's.

Fruitstroop

Fruitstroop bevat veel ijzers en is daarom erg geschikt als beleg.

Fruit(hapje)

Fruit is natuurlijk altijd goed en lekker zoet op brood! Probeer eens geprakte banaan of zelfgemaakte appelmoes.

Jam

Kies in het geval van jam voor jam zonder toegevoegde suikers, zoals bijvoorbeeld die van Zonnatura.

Amandel- of sesampasta

Vol gezonde vetten.

Kwark, monchou of hüttenkase

Gezonde zuivel voor op brood.

Plakje kip- of kalkoenfilet

Kip- of kalkoenfilet is vetarm en bevat ijzer.

Minder geschikt broodbeleg

Smeerkaas

Smeerkaas bevat smeltzouten en is daarom niet heel geschikt. Geef het zeker niet elke dag op brood.

Smeerworst

Smeerworst is gemaakt van afvalresten van vlees en bevat daarnaast vaak varkensvlees, wat wordt afgeraden tot 1 jaar.

Pindakaas

Gezond, maar omdat pinda's allergeen zijn, kun je hiermee beter wachten tot je kindje minimaal 9 maanden is. Als je kindje al een allergie heeft zeker niet geven tot het eerste jaar.

Gekookt ei

Hiervoor geldt hetzelfde als voor pindakaas (zie boven).

(jonge) Kaas

Handig om het even te laten smelten zodat het minder snel van het brood afvalt. Geef kaas niet te vaak in verband met het zoutgehalte.

Hagelslag, vruchtenhagel, chocopasta etc

Dit gaat er waarschijnlijk bij de meeste baby's heel goed in, maar is niet aan te raden omdat het geen gezonde voedingsstoffen bevat.

Broodbeleg wat je niet moet geven

Honing

Honing mag niet aan kinderen onder 1 jaar worden gegeven. Honing kan besmet zijn met een bacterie die botulisme veroorzaakt, wat kan leiden tot verlamming en zelfs tot de dood. Baby's kunnen, in tegenstelling tot volwassenen, besmet raken, omdat hun darmflora nog niet volledig ontwikkeld is.

Filet americain, osseworst of ander rauw vlees

Rauw vlees is vanzelfsprekend niet geschikt voor baby's en kleine kinderen.

Brood, daar zit wat in

Met een klein beetje opletten kun je je baby al veel verschillende dingen op brood geven. Handig, want zo leren ze veel verschillende smaken kennen, en brood is natuurlijk ook gewoon erg gezond! Eet smakelijk!